Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литовкина.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
140 Кб
Скачать

3.5. Ризики, притаманні діяльності ат “сг “тас”

Для Страхової Групи “ТАС”, як і для будь-якого іншого господарюючого суб'єкта, характерні різноманітні ризики: політичні, природно-природні, комерційні та ін Особливим ризиком, що виникають при проведенні страхової діяльності, є ризик страховика як наявність ймовірності невиконання зобов'язань за договором страхування та невиплати сум страхового відшкодування і забезпечення до обумовленого терміну або настання страхового випадку. Оцінка ризику, вирівнювання, розподіл і поділ ризику, створення фонду превентивних заходів складають арсенал технічних прийомів зниження ризику страховика. Основні методи управління ризиком страховика включають створення страхових і перестрахувальних пулів, співстрахування, перестрахування.

Розділ V. Новітні інформаційні системи Акціонерного товариства “Страхова група ”тас”

5.1. Аналіз та оцінка інформаційних систем ат “Страхова група ”тас”

Інформаційна система - це сукупність взаємопов'язаних впорядкованих інформаційних елементів, що взаємодіють між собою.

Вона містить такі основні елементи:

  • Канали зв'язку (телефонні, оптичні, супутникові, радіоканали тощо);

  • Інформаційні вузли - вузли, між якими здійснюється обмін інформацією завдяки каналам зв'язку (кінцеві користувачі, сервери, інформаційні банки тощо).

Впровадження інформаційних технологій дозволяє мінімізувати витрати часу працівників страхової компанії, створити інтегровану базу даних щодо об'єктів страхування та прийнятих ризиків; значною мірою унеможливити негативний вплив людського фактора при виконанні операцій обліку та при формуванні бухгалтерської та стра­хової звітності; підвищити якість управління страховою компанією; створити умови для збільшення страхових послуг.

Враховуючи величезний обсяг робіт у страховій компанії та орієнтуючись на досвід автоматизації страхування в Україні, світові підходи та тенденції, окремі страховики впровадили комплексну інтегровану інформаційну систему Insurance Company. Вона розроблена компанією “Українські страхові інформаційні системи», реалізована на сучасних технологіях в архітектурі клієнт-сервер, охоплює всі аспекти страхування: клієнтів, об'єкти, договори страхування та перестрахування, комісійні винагороди посередників, урегулювання збитків, а також аналіз інформації, моніторинг І контроль страхування.

Сучасне страхування має потребу у використанні засобів Business Intelligence (ВІ) - інструментів, які дозволяють більш точно розробляти структуру бізнесу, безпомилково оцінювати реальний рівень ризиків та забезпечити щоденне відновлення основних показників, за якими оцінюється поточний стан справ компанії. Оптимізуючи процеси та допомагаючи знайти оптимальні методи роботи, ВІ впливає на такі напрями страхової діяльності:

  • Андерайтинг ВІ-засоби допомагають виявити фактори, що впливають на характеристики страхових продуктів.

  • Претензії. Можна поліпшити управління й обробку пре­тензій, аналізуючи тенденції в резервах для покриття збитків, терміни обслуговування заявок клієнтів.

  • Маркетинг. За допомогою ВІ вдається ефективніше керувати діяльністю брокерів, постачальників послуг і роздрібних агентів на рівні програм і за напрямами діяльності та демографічними показниками, структурувати контракти.

ВІ дає більші можливості для прийняття правильних бізнес-рішень, розуміння специфічних характеристик для всього переліку страхових послуг, швидкого одержування та легкого аналізування точної та своєчасної інформації.

Для ефективної реалізації довідково-інформаційних завдань, поповнення інформаційної клієнтської бази, встановлення довірчих стосунків з кожним клієнтом вітчизняні страхові компанії створюють контакт-центри / Call-центри, які працюють цілодобово.

Контакт – Центрі Страхової Групи “ТАС” почав свою роботу 1 жовтня 2005 року. Він діє цілодобово: 8 операторів працюють у денну зміну і 3 у нічну. Їх головна задача – обслуговування внутрішніх і зовнішніх клієнтів. Внутрішніми клієнтами є штатні співробітники і агенти СГ “ТАС”, зовнішніми є всі, ті , кому Група надає свої послуги зі страхування.

З 27 листопада у Контакт - Центрі Страхової Групи “ТАС” почала працювати система інтерактивного голосового меню IVR. Використання цієї системи дозволило автоматизувати обслуговування телефонних дзвінків. Фактично система інтерактивного голосового меню IVR цілодобово забезпечує інформаційну підтримку внутрішніх і зовнішніх клієнтів СГ “ТАС”, скорочує час їх обслуговування. В результаті у тих, хто зателефонував в СГ “ТАС” за цілодобовим контактним телефоном 8-800-500-19-50, з’явилась можливість отримати відповіді на свої питання в автоматичному режимі. Система інтерактивного голосового меню IVR також дозволить спеціалістам СГ “ТАС” аналізувати якість обслуговування, робити відповідні прогнози і вносити необхідні корективи у цей процес.

Завдання, які виконують ці структури: комп'ютерна телефонія, електронна пошта і web-зв'язок, а також ефективне комбінування прийому вхідних викликів із вихідними дзвінками клієнтів; посилан­ня листів і обробка повернень; відправлення і прийом факсових повідомлень; організоване розсилання матеріалів електронною поштою, використання мережі Internet.

Автоматизовані інформаційні системи в страхуванні охоплює більшість функцій і задач діяльнос­ті страхових компаній з метою досягнення відповідної планової та аналітичної роботи удосконаленого ведення страхових операцій для ведення форм обліку і звітності для прискорення обробки звіт­них даних та підвищення обґрунтованості управлінських рішень.

Цілі інформаційної системи:

  1. Проведення в установлені терміни розрахунків, пов'язаних з рухом договорів страхування.

  2. Автоматизація процесу обліку договорів по всіх видах стра­хування.

  1. Досягнення показників розвитку всіх видів страхування.

  1. Прийняття обґрунтованих планових рішень по доходах гро­шових коштів, видатках і отримання необхідного балансового прибутку.

Призначення - забезпечення збору, збереження, обробки і пе­редачі інформації з використанням комп'ютерної техніки і зв'яз­ку з урахуванням взаємодії рівнів управління страхової компанії та інших підприємств і установ.

Тісно перетинаючись в таких питаннях, як поліпшення плано­вих, звітно-статистичних і обліково-контрольних робіт, задачі автоматизованої інформаційної системи “Страхування” центрального і районного рівня істотно роз­різняються по формам і засобам реалізації на ЕОМ. Для автоматизованої інформаційної системи цент­рального рівня основними критеріями ефективності функціону­вання є розрахунки по збільшенню варіантності і забезпеченню обґрунтованості і збалансованості планових завдань, підвищенню їхньої точності і подання більш широких можливостей управлінському персоналу в аналітичній роботі. Визначальний же крите­рій ефективної роботи автоматизованої інформаційної системи страхової компанії районного відді­лення заключається в підвищенні продуктивності праці страхо­вих робітників (агентів) переданням на автоматизовану обробку більшості видів страхових операцій.