Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ теорія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
662.53 Кб
Скачать

17. Модель is-lm. Ліквідна пастка.

Модель IS-LM визначає рівноважне значення відсоткової ставки та рівня доходу за умови рівноваги на товарному, грошовому й фінансовому ринках. Об’єднання на одному графіку з координатами «процентна ставка – сукупний випуск» обох кривих і є графічним зображенням моделі IS-LM. Рівняння моделі IS-LM : Y= C(Y – T) + I(i) + G; M/P = L(i, Y) або MD=MS.

і (відсоткова ставка)

IS LM

А

î

пастка ліквідності

(реальний ВВП)Y

Крива IS відображає зв'язок між реальною відсотковою став­кою (і) та рівнем доходу (Y) за рівноваги на ринку товарів та послуг. Крива LM відображає залежність між процентною ставкою (і) й рівнем доходу (Y) за умови рівноваги на ринку грошей.

Поєднавши на 1-му графіку криві IS-LM отримаємо:

Точка А - економічна рівновага в моделі IS-LM, в якій перетинаються обидві криві. Ця точка визначає відсот­кову ставку (і) та дохід (Y), які відповідають умовам рівноваги як на товарному, так і на грошовому ринках. У точці рівноваги фактичні видатки дорівнюють запланованим, а грошовий попит — грошовій пропозиції. Якщо спекулятивний попит на гроші відсутній, має місце ліквідна пастка. Пастка ліквідності – обмеження впливу процентної ставки (і) на спекулятивний грошовий попит(MD). Процентна ставка досягає такого критичного низького рівня (і= î), що надалі перестає знижуватися, якби не змінювалася пропозиція грошей

Модель IS-LM досліджується у короткостроковому періоді при якому рівень цін залишається незмінним, а змінюється ставка процента та обсяг доходу. Модель IS-LM використовується для аналізу наслідків грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики держави. Тобто, ця модель показує як зміни в державних видатках, пропозиції грошей, податках визначають зміни процентної ставки й дохід (обсяг національного виробництва). Модель також дозволяє аналізувати вплив збурень на товарному й грошовому ринках на національну економіку. Модель IS-LM дає змогу показати, що зі зростанням рівня цін національний дохід зменшується, тобто крива AD є спадною. Чинники, що переміщають криві IS та LM впливають також і на криву сукупного попиту. Зміни у фіскальній політиці переміщують криву IS , а в монетарній LM. Водночас це позначається на кривій сукупного попиту. Наприклад, збільшення державних видатків, скорочення податків або зростання пропозиції грошей підвищують дохід у моделі IS-LM і переміщають криву АD вправо, і навпаки.

18.Крива lm. Структура попиту на гроші.

Модель LM характеризує умови рівноваги на грошовому ринку та ринку цінних паперів.Крива відображає зв'язок між %ставкою та рівнем доходу за умови рівноваги на ринку грошей.Рівняння кривої LM: = = L(і,Y),де М-це гроші,Р-ціна,-пропоз. реальних грош. залишків, L- ліквідність,і-%ставка,У-доход.

Попит на гроші буває спекулятивним та операційним. Операційний попит:для здійснення товарних угод,він не залежить від %ставки,а залежить від проміжку часу між отриманням і використанням грошей.=+; =Ʈ+PY. Спекулятивний попит: попит на гроші з боку фінансових активів, тобто попит на гроші для придбання фін. Активів(позик,валюти,цінних паперів,..)Залежить від %ставки. =. (i). На грошовому та фінансовому ринках об’єктивно існує певна мінімальна %ставка за якої відсутній спекулятивний попит на гроші,тобто макроекономічні суб’єкти не вкладають гроші у фінансові активи.

Якщо спекулятивний попит на гроші відсутній,має місце ліквідна пастка або пастка ліквідності.

Попит на гроші - це запас грошей, яким економічні суб´єкти прагнуть володіти на певний момент. Він може означати частину багатства, яким володіють учасники господарського життя у ліквідній формі грошей, як засобом обігу і засобом збереження вартості. У відповідності до цього розрізняють три групи мотивів попиту: попит на гроші економічних суб´єктів для задоволення поточних потреб, мотив завбачливості і спекулятивний мотив. Провідними чинниками, що визначають сукупний попит на гроші на макроекономічному рівні є: по-перше, зміна обсягів виробництва (національного доходу), зміни абсолютного рівня цін і реального обсягу виробництва, швидкість обігу грошей. Зокрема, чим вища швидкість обігу грошей, тим меншим буде попит на гроші. Але на мікроекономічному рівні фактор швидкості обігу грошей зникає. На його місці з´являється чинник зміни норми відсотка (R). Серед інших факторів, що впливають на попит, провідними є чинники інфляції, накопичення багатства, очікуваного погіршення кон´юнктури ринків тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]