Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ теорія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
662.53 Кб
Скачать

21.Бюджетний дефіцит і профіцит.Циклічний та структурний дефіцит бюджету.

Дефіци́т в економіці — перевищення попиту над пропозицією. Дефіцит засвідчує про розбіжність між попитом та пропозицією та відсутність урівноважуючої ціни. Дефіцит товарів та послуг. Дефіцит товарів та послуг характеризує певний стан кон'юнктури ринку, коли платоспроможний попит перевищує пропозицію при фіксованому рівні ціни. Дефіцит державного бюджету. Бюджетний дефіцит — це перевищення видатків бюджету над його доходами. Дефіцит = Видатки — Доходи.

Коли витрати бюджету перевищують його доходи, утворюється негативне бюджетне сальдо, чи дефіцит бюджета. Витрати й доходи державного бюджету який завжди збігаються. Якщо більше доходів, то уряд стикається з бюджетним дефіцитом. Протилежна ситуація, тобто. перевищення доходів витратами, називається бюджетним профіцитом, чи надлишком. Профіцит — позитивне сальдо бюджету — є зворотне співвідношення, тобто перевищення доходів витратами..

Основною причиною виникнення бюджетного дефіциту це відставання темпів зростання бюджетних доходів проти збільшення бюджетних витрат. Конкретні причини такого відставання можуть бути різними, в особливості: - кризові явища в економіці ; - нездатність уряду тримати під наглядом фінансову ситуації у країні; - надзвичайні обставини (війни, великі стихійні лиха. Оздоровлення бюджету передбачається здійснювати за трьома основними напрямками: - рахунок збільшення його дохідної бази; - з урахуванням реструктуризації видаткової частини бюджету; - шляхом удосконалювання бюджетних процедур.

Первинний дефіцит – це загальний дефіцит державного бюджету, зменшений у сумі відсоткових виплат з державного боргу. По аналогії й первинний профіцит прийнято також розрізняти на фактичний, структурний і циклічний дефіцит державного бюджету. Фактичний дефіцит – це негативна відмінність між фактичними (дійсними) статками і видатками держави. Структурний дефіцит – це різниця між статками і видатками державного бюджету. Циклічний дефіцит – це відмінність між фактичним і структурним дефіцитом державного бюджету. Циклічний дефіцит є наслідком коливань економічної активності у ході ділового циклу. У цьому зміни у податкових надходженнях і державних витрат відбуваються автоматично.

22. Класична модель макрорівноваги

Історично макроекономічна наука була започаткована класичною теорією. В основі будь-якої макроекономічної теорії перебуває питання про те, за допомогою яких механізмів в економіці забезпечується повне використання наявних ресурсів. Це може забезпечувати ринковий механізм самостійно або поряд з ним відповідну відповідну регулюючу роль має виконувати держава. Це питання є центральним для класичної теорії. Передумови класичної макроекономіки:

1) Вихідна передумова – механізм саморегулювання економіки у процесі взаємодії попиту та пропозиції;

2)Застосування мікроекономічного підходу (зарплата);

3)Маржиналізм ( теорія граничної корисності);

4) Використ. як основоположного закону Сея ( це критерій оптимального функціонування ринкової економіки. Товарна пропозиція породжує товарний собіпопит);

5)Застосування принципу раціонального розпроділу обмежених ресурсів.

КММ-взаємодія ринків ресурсів,товарів,грошей та інвестицій-це пояснююча короткострокова модель,яка описує спосіб досягнення економічного оптимізму без державного втручання. КММ базується на таких положеннях:

1)Рівновага встан у результаті взаємодії ринків ресурсів,товар,грош та інвестицій, заощаджень.

2). вихідним у встановленні рівноваги є ринок ресурсів.

РДуга 7инок ресурсів:

а)головним ресурсом вваж.-праця,рівновага на цьому ринку встанов. в результаті взаємодії попиту , пропозиції праці та виробничої ф-ї. Відповідно до класичної моделі ,те скільки тов. Повинно бути запропоновано на ринку визначається саме через механізм виробничої функції.

WПрямая со стрелкой 4Дуга 6r Ld Ls

надлишок

Прямая со стрелкой 8Wr0 A

Прямая соединительная линия 10Прямая соединительная линия 11Прямая со стрелкой 12 дифіцит

L

Прямая со стрелкой 5 L0

Рівновага на ринку ресурсів. Якщо зарплата вища рівноважного рівня, починають діяти механізм очищення ринку від надлишкової пропоз. зарплата знижується. Якщо зарплата нижча рівноважного рівня, то починають діяти механізм очищення ринку від надлишкового попиту. Зарплата підвищується.

YПрямая со стрелкой 19Прямая соединительная линия 21r

YПрямая соединительная линия 22Полилиния 26r0 A

Прямая со стрелкой 20

L оптимальне L

Виробнича ф-ія. Ресурси представлені робочою силою. У моделі враховується дія закону спадної граничної продуктивності факторів - Збільшення роб. сили призводить до зростання реального продукту лише до певного моменту після якого кількість ресурсу стає надмірним.

Б).Ринок товарів.Відповідно до класичної моделі рівновага на тов.ринку встановлюється завдяки механізму виробничої фун-ї.Попит на реальний продукт (Yrd)визначається як спадна функ-я від заг.рівня цін,а пропозиція (YRS),як абсолютно нееластична за ціною.Обсяг продукту,який буде запропоновано на ринку залежить не від заг. Рівня цін,а від обсягу залучених ресурсів праці.Однак,оскільки у короткостроковому періоді єдиним змінним ресурсом є праця,то фун-я пропозиції має такий вигляд:YRS=f(v) Абсолютно нееластична-паралельна до певної лінії.

Полотно 27

Заощадження на графіку подано, як такі, що обернено залежать від ставки відсотка. Інвестиції на графіку подано як такі, що прямо залежать від ставки відсотка І=І(і). рівноважна проц.. ставка, забезпечуючи відповідність між заощадженнями та інвестиціями, очищує ринок від надлишкової пропозиції фін. ресурсів, так і від надлишкового попиту на них з боку інвесторів.

В).Відповідно до класичної моделі гроші є нейтральними,тобто їх маса (М)впливає тільки на рівень цін,розмір номінальної зарплати,однак не визначають обсягів реальної зарплати,виплати та рівня зайнятості.Пропозиція грошей MS є наперед визначеною величиною,а попит на гроші визначається за формулою:Md=y/v ; V-швидкістьобертання грош.одиниці.

Полотно 111

На цьому графіку зображено те,що пропозиція грошей не залежить від обсягу продукту,а попит на гроші навпаки.Рівновага на ринку грошей передбачає,що за певн пропозиції існує номінальний продукт ,який відповідає цій пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]