Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_teoriya_TYeA.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
84.52 Кб
Скачать

20).Організація та основні методи аналітичної роботи на підприємстві

Організація аналітичної роботи на підприємстві включає розгляд таких основних питань:

) виділення суб'єктів і об'єктів аналізу;

) вибір організаційних форм його проведення залежно від орга-нізаційної структури управління на підприємстві та розподіл обов'язків між окремими працівниками;

) складання програми або плану проведення аналізу;

) інформаційне та методичне забезпечення аналізу;

) аналітична обробка даних;

) оформлення результатів аналізу;

) узагальнення результатів аналізу, подання висновків і пропо-зицій.

Мета, завдання аналітичної служби підприємства

У сучасних умовах аналітична (планово-аналітична) служба – найбільш гнучкий і динамічний підрозділ підприємства, функції і структура якої залежать від специфіки самого підприємства, характеру бізнесу, кадрового потенціалу тощо. Тут немає стандартних рішень і методик. При створенні аналітичної служби можна орієнтуватися на досвід зарубіжних і вітчизняних підприємств (компаній).

Аналітична служба – це один із центральних підрозділів, який відповідає за підготовку та обґрунтування основних стратегічних рішень та відслідковує загальну картину бізнесу господарського суб'єкта (підприємства, фірми, організації).

Основною метою аналітичної служби є розробка концепцій, планів, програм розвитку підприємства на основі аналізу та оцінки результатів його минулої і поточної діяльності.

На аналітичний підрозділ підприємства покладаються такі завдання:

– сприяння керівництву підприємства в об'єктивній оцінці економічної ситуації;

– аналіз загальної картини функціонування підприємства;

– техніко-економічні дослідження з метою виявлення невикористаних резервів і підготовка можливих варіантів дій щодо підвищення ефективності господарювання;

– розробка та обґрунтування оперативних і стратегічних рішень щодо покращання фінансового стану і результативності господарської діяльності;

– організація системи управління та основних бізнес-процесів підприємства.

Об'єктом постійного аналізу є укрупнена концепція бізнесу, виробнича, інвестиційна, збутова та соціальна програми підприємства.

21).Аналіз чисельності складу і кваліфікації працівників під-ва

Труд.ресурси-є одним із головних факторів, що впливає на обсяг вир-ва і реал-ю (надання послуг,виконаних робіт суб’єкту господарювання).

Аналіз труд.ресурсів почин. З перевірки забезпеченості під-ва кадрами за кіл-стю,складом, стр-ою працівників (порів.фактич.чисел-ті із штатним розкладом). На 2 етапі здійсн.аналіз динаміки чисельності працівників за кіл-стю,складом та стр-ою,при цьому на 1 та 2 етапах розрах.абсолют.відхилення,темпи рості(приросту, питом.вагу кожного виду робітників у загал.їх чисельності). На 3 етапі досліджують кваліфікаційний склад працівників за показниками освіти,стажем роботи , тарифними розрядами.

Аналізуючі тарифні розряди розраховують серед.тарифний розряд :

-серед.тарифн.розряд

Тi-i-тий розряд

i/i-чисел.працівників іго розряду

ч – середньообл.чисел-ть

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]