Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_teoriya_TYeA.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
84.52 Кб
Скачать

11) Стохастичне моделювання

Стохастичне моделювання факторних систем взаємозв'язків окремих сторін господарської діяльності спирається на узагальнення закономірностей варіювання значень економічних показників - кількісних характеристик факторів і результатів господарської діяльності.

Першою передумовою стохастичного моделювання є наявність сукупності спостережень, тобто можливість повторно вимірити параметри того самого явища в різних умовах.

Другою передумовою застосування стохастичного підходу моделювання зв'язків є якісна однорідність.

Третьою передумовою стохастичного аналізу є достатня чисельність сукупності спостережень, що дозволяє з достатньою надійністю і точністю виявити закономірності та зв'язки.

Четверта передумова стохастичного підходу - наявність методів, що дозволяють виявити кількісні параметри зв'язків економічних показників на основі масових даних вимірювань

Виконання даних вимог є важливою передумовою застосування методів і достовірності отриманих результатів. Основна особливість стохастичного факторного аналізу полягає в тому, що не можна складати модель шляхом якісного (теоретичного) аналізу, а необхідно застосовувати кількісний аналіз емпіричних даних.

12) Класифікація економіко-математичних методів.

Економіко-математичні методи – це методи що забезпечують системний підхід до аналізу, досліджуваного об’єкта та комплексний характер дослідження економічної системи. Для їх використання необхідні наступні умови:

*розвинена інформаційна база

*наявність сучасних технічних засобів для забезпечення, обробки і передачі економічної інформації

*кваліфіковані спеціалісти (економісти, програмісти)

Е-М методи класифікуються за певними ознаками:

1 Оптимальності:

- оптимізаційні дозволяють знайти рішення використовуючи заданий раніше критерій оптимальності. Таким критерієм можуть бути максимальний прибуток, мінімальні витрати.

- неоптимізаційні – пошук рішення ведеться без критерія оптимальності

2 Точності рішення:

- точні – дозволяють отримати єдине рішення по заданому критерію оптимальності або без нього

- приблизні – пошук рішення передбачає стохастичні моделі і результат може бути отриманий з певним ступенем точності, а також метод не гарантує єдиного рішення.

Оптимізаційні методи використовуються переважно в перспективному аналізі, напр при розробці критеріїв, нормативів.

Неоптимізаційні методи використ значно ширше в ретроспективному, оперативному та перспективному аналізі.

13) Методи кореляційно-регресивного аналізу

Суть методу кореляційно-регресивного аналізу, який використовується для побудови економіко-математичних моделей, які описують господарські процеси і для яких характерна стохастична форма звязку між результативним показником і факторами полягає в тому, що залежність між однією з ознак «Х» та умовно середнє значення ін ознаки «У» аодається у вигляді певної функції у=f(х) яка називається рівнянням регресії. Рівняння регресії може набувати наступних виглядів:

1 прямої ух=а+вх

2 параболи 2-го порядку ух=а+вх+сх2

3 гіперволи ух= а+1/в

Використовується той чи ін тип рівняння можна визначити ступінь залежності між досліджуваними явищами, тобто визначає наскільки в середньому в абсолютному виразі відбувається зміна результативного показника із зміною факторного на одиницю. В залежності від кількості відібраних факторів розрізняють:

А) парну кореляцію – передбачає вивчення результативного показника та одного фактора

Б) багатофакторна (множинна кореляція) – передбачає взаємодію декількох факторів з результативним показником.

Тіснота звязку між функцією факторів оцінюється за допомогою наступних показників:

= коефіцієнт кореляції =δх2у/δхδу використ для парних лінійних моделей

=кореляційне відношення R( )=√1-(уі-у)2/(уіі)

у-розрахункове значення змінної

уі – теоретичне значення

Кореліцфйне відношення використовується для всіх нелінійних моделей та багатофакторних кореляцій. Значення коеф регресії може бути від 0 до 1. Позитивно оцінюються наближення до 1.

Адекватність рівняння можна оцінити за допомогою середньої похибки апроксімації. Значущість коеф кореляції перевіряється за допомогою критерія «стьюдента»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]