Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО ТЕОРИЯ часть1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
195.73 Кб
Скачать

19.Юридичні факти:поняття,значення та види

Юридичні факти – це конкретні життєві обставини, з якими норма права пов’язує виникнення визначених юридичних наслідків. Передумовами правовідносин є юридичні факти, їхня модель фіксується в гіпотезі юридичних норм.

Юридичні факти за своїм складом поділяються на прості та складні,за тривалістю в часі-на одноактній триваючі,стосовно волі об’єкта-на події і дії. Події-це юрид.факти,що здійснюються незалежно від волі і свідомості людей(стихійне лихо).Дії-юридичні факти,настання яких залежить від волі та свідомості особи.Правомірні дії-це юридичні факти,які обумовлюють виникнення в осіб юридичних прав і обов’язків,передбачених нормами права.Неправомірні дії-юридичні факти,що суперечать вимогам правових норм.

20.Правомірна поведінка:поняття та її види

Правомірна поведінка-це усвідомлена поведінка суб’єктів прав,яка відповідає правовим приписам,є суспільно-корисною і гарантується державою.Ця поведінка формується із урахуванням правової культури в суспільстві та на її основі,шляхом незалежного забезпечення правового статусу особи,забезпечується високим рівнем знань чинних нормативно-правових актів.

Правова поведінка може бути:-звичаєвою;-маргінальною(заснованою на мотивах страху перед відповідальністю),-конформістською(пристосувальною);-соціально-активною,яка у свою чергу поділяється на об’єктивно-необхідну ,бажаною для суспільства та соціально-допустима.

21.Правопорушення:поняття,ознаки та види

Правопору́шення  — протиправне, винне, суспільно небезпечне або шкідливе діяння (дія або бездіяльність) деякого спроможного суб'єкта, яке спричиняє шкоду інтересам суспільства, держави або особи i тягне за собою юридичну відповідальність.

Основні ознаки правопорушення:-поведінка, виражена у дії або бездіяльності;-суспільна шкідливість або небезпечність;-протиправність діяння;-винність діяння;-юридична відповідальність

Правопорушення підрозділяються на: злочини та проступки. Злочин — це передбачене кримінальним законодавством суспільно небезпечне винне діяння, яке посягає на суспільний лад держави, її політичну, економічну систему, власність, життя, права та свободи особи. Проступок — це правопорушення, яке завдає шкоду особі, суспільству, державі, здійснюється у різних сферах суспільного життя, має різні об'єкти впливу та юридичні наслідки. Розрізняють такі види проступків: — Конституційні — суспільно шкідливі протиправні вчинки, які завдають шкоду порядку організації та діяльності органів влади та управління, конституційним правам та свободам громадян, але не мають ознак складу злочину. — Адміністративні — це правопорушення, які посягають на громадський або державний порядок, суспільні відносини у сфері державного управління, на відносини у сфері виконавчо-розпорядчої діяльності органів держави тощо (порушення правил протипожежної безпеки, митних правил тощо). — Цивільно-правові — це правопорушення у сфері майнових та пов'язаних з ними особистих немайнових відносин, які виникають між суб'єктами та складають для них матеріальну чи духовну цінність (напр., невиконання зобов'язань за цивільно-правовим договором тощо). — Дисциплінарні — суспільно шкідливі вчинки, які завдають шкоду внутрішньому розпорядку діяльності підприємств, установ, організацій (напр., невиконання чи неналежне виконання трудових обов'язків працівником тощо). — Процесуальні — це правопорушення, які посягають на встановлені законом процедури здійснення правосуддя тощо.