Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Шпори соціологія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

32. Система освіти в Україніта її реформування

Згідно ЗУ «Про освіту» в Україні існують такі складові системи освіти:

1) дошкільна освіта;

2) загальна середня освіта, яка обов’язкова для всіх;

3) позашкільна освіта і виховання (гуртки);

4) професійна технічна освіта (ПТУ);

5) вища освіта;

6) післядипломна;

7) аспірантура і докторантура;

8) самоосвіта.

835-ВНЗ в Україні. До прикладу у Франції – 80, у Німеччині – 93, ВБ-100, Пдкорея та Японія закріплено, що к-ть ВУЗів не може перевищувати 100. К-ть в Україні людей, які мають вищу освіту-85%, у Чехії-12%, в Німеччині-15%, у Франції-14%, у США-18%, в Японії-21%.

Вища школа виконує важливе соціальне замовлення держави: формує інтелектуальний потенціал України, забезпечує висококваліфікованими фахівцями галузі народного господарства, науки, культури. Вимоги ж до рівня освіченості та загальної культури знизилися.

Вища освіта потребує глибокого системного реформування з метою збереження її потенціалу та обсягу підготовки фахівців, посилення державної підтримки пріоритетних напрямів освіти і науки, приведення у відповідність із найновітнішими освітянськими досягненнями сучасної науки.

В основу реформування вищої освіти в Україні покладені принципи Болонської декларації.

33. Поняття сімя. Інститут суспільства

Сім’я — головний осередок суспільства. Вона відіграє надзвичайну роль у його життєдіяльності — через фізичну й соціокультурну зміну поколінь забезпечує мож­ливість існування суспільства. У сім’ї створюється найбільше суспільне багатство — людина. Тут вона народжується і формується як особистість.

Без сім’ї неможливе відтворення населення, його соціалізація і неможливе утворення всіх інших соціальних інсти­туцій.

Функціонування сім’ї є результатом специфічних соціальних процесів, що відбуваються в суспільстві. Отже, сім’я — це ніби проміжний стан між суспільством та індивідом.

З огляду на особливу значущість сім’ї для життєдіяльності суспільства соціологи приділяють багато уваги її вивченню. Відтоді, коли соціологія сім’ї сформувалася як самостійна наукова галузь, проведено вже кількадесят тисяч досліджень щодо найрізноманітніших сфер сімейного життя.

Соціологія сім’ї — це галузь соціологічної науки, котра вивчає формування, розвиток і функціонування сім’ї як малої соціальної групи і як соціального інституту за конкретних культурних і соціально-економічних умов, її місце і посередницьку роль у суспіль­стві, взаємодію з іншими соціальними групами та інститутами, з окремими індивідами.

Соціологічний аналіз виявляє суперечності, що виникають у сімї, визначає способи їх розв’я­зання і пропонування наукових рекомендацій щодо сімейно-де­мографічної політики та культурно-освітньої діяльності державних і громадських організацій.

У науковій літературі розрізняють поняття «шлюб» і «сім’я», що означають два найважливіші об’єкти вивчення соціології сім’ї. Термін «шлюб» відтворює сутність соціально-правової форми сімейно-родинних відносин як своєрідної, насамперед економічної угоди, що включає питання власності, фінансові й житлові. Санкціонуючи шлюб, держава бере на себе певну відповідальність за його існування, установлює подружні й батьківські права та обов’язки, покладає на людей, що беруть шлюб, відповідальність за матеріальне забезпечення й виховання дітей, за майбутнє сім’ї.

Отже, шлюб — це сімейний (духовний, економічний, сексуальний) союз (угода) між чоловіком і жінкою, що породжує їх права й обов’язки один до одного, до дітей та рідних.