Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
223.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

33.Структура авансованого капіталу. Витрати виробництва, їхня сутність та класифікація.

Суть авансованого капіталу може бути розкрита на основі теорії відтворення факторів виробництва. Авансований промисловий капітал вкладається у Засоби виробництва (речові фактори виробництва) включають: предмети праці — об’єкти цілеспрямованої діяльності людини, що є матеріальною основою створюваного продукту (природні речовини у первісному або частково обробленому стані) і засоби праці — річ або комплекс речей, якими людина діє на предмети праці (машини, інструменти, обладнання, транспортні засоби тощо). Робочу силу- (особистий фактор виробництва) — це здатність людини до праці, сукупність її фізичних та розумових здібностей. Витрати виробництва — вартісна оцінка затрат економічних ресурсів, здійснених підприємцями задля виробництва продукції. У зв'язку з цим дійсні витрати поділяються на зовнішні та внутрішні.

Класифікація витрат:

Постійні витрати— витрати, величина яких не змінюється залежно від зміни обсягу випуску продукції і які фірма повинна сплачувати навіть тоді, коли вона нічого не виготовляє. До них належать грошові витрати на експлуатацію будівель, споруд і обладнання, орендна плата, виплата відсотків за кредитом, заробітна плата апарату управління, витрати на охорону.

Змінні витрати— витрати, величина яких змінюється залежно від зміни обсягу виробництва. Динаміка їх нерівномірна: починаючи з нуля, вони спочатку зростають дуже швидко разом зі зростанням виробництва. З подальшим розширенням обсягів виробництва виникає фактор економії, і змінні витрати зростають повільніше, ніж збільшується обсяг продукції. Валові витрати (загальні витрати) є сумою постійних і змінних витрат за кожного конкретного обсягу виробництва. Середні витрати — витрати на одиницю продукції, що випускається.

Прямі витрати — витрати, що можуть бути безпосередньо пов'язані з визначеною діяльністю чи видом продукції. Поточні витрати — витрати, що визнаються в період їх здійснення та відображаються в обліку за рахунками витрат. Граничні витрати (МС)— витрати необхідні для випуску додаткової одиниці продукції найефективнішим (найдешевшим) чином. МС=ΔТС/ΔQАльтернативні витрати це вигода, втрачена внаслідок невикористання економічного ресурсу в найдохіднішій зі всіх можливих сфер і галузей господарювання.

Витрати майбутніх періодів — грошові витрати, що були здійснені в даному періоді, але на собівартість продукції будуть віднесені в майбутньому періоді, частинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]