Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры устаткування.docx
Скачиваний:
193
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

14.Призначення і принцип дії збивальних машин.

Призначення: Використання збивальних машин забезпечує виконання трьох операцій: рівномірне розпо­ділення компонентів по всій масі, розчинення окремих продуктів з утворенням однорідної маси і насичення суміші повітрям. Це відбувається в результаті складного руху робочого органа (насадки), який має розвинуту поверхню і обтічну форму. Тривалість збивання визначається, як правило, органолептичним методом і залежить від технологічних вимог до готового продукту, а також від конструктивних особливостей приводу та з’ємного робочого органу і складає від 2 до 12 хвилин.

Принцип дії: Обертання від вала електродвигуна передається шестірні, трьом шестірням-сателітам, водилу і верхньому валу коробки швидкостей. Далі від однієї із трьох пар зубчастих циліндричних передач і конічної обертання одержують головний привідний вал, водило, робочий вал із шестірнею-сателітом і збивачем. У результаті збивач робить складний рух, обертаючись навколо своєї осі і навколо осі бачка. В комплект збивальної машини входять три змінних збивачі: прутковий – для збивання рідких сумішей; плоскорешітчастий – для густих сумішей (вершкових кремів) і замішування рідкого тіста; гачкоподібні – для перемішування в’язких продуктів і замішування тіста (окрім крутого).

16.Призначення та види дозувально-формувального устаткування.

Дозувально-формувальне устаткування використо­вується в процесі приготування певних порційних страв і кулінарних виробів для дозування окремих компонентів і їх формування з метою надання певної форми.

Види дозувально-формувального устаткування:

-машини для формування котлет, биточків та гамбургерів - призначені для формування виробів плоскої форми з м'ясних, рибних, картопляного фаршів, а також манних битків круглої форми.

-машини для формування виробів із тіста – машини для виготовлення пельменів, паста машини, машини для формування піци.

-машини для розкочування тіста - призначені для розкочування крутого пшеничного тіста шарами або стрічками, з яких виготовляють різні кондитерські вироби, а також домашню локшину, пельмені, вареники

-машини для поділу тіста і округлення порцій - застосовуються для порціонування та надання форми великої кількості тіста, одержуваного на тістомісильній машині на заготовки визначеної маси.

-дозатори крема - призначені для наповнення кремом трубочок із заварного тіста. Використовуються в кондитерських цехах.

17. Будова та принцип дії тісторозкочувальних машин.

Тісторозкочувальні машини призначені для розкочування крутого пшеничного тіста шарами або стрічками, з яких виготовляють різні кондитерські вироби, а також домашню локшину, пельмені, вареники.

Ці машини можна поділити на декілька груп: нереверсивні, реверсивні (настільні і такі, що встановлюються на підлозі), для розкочування заготовок піци та малогабаритні.

Складаються з електродвигун; - черв'ячний редуктор; - каркас; - гвинтова пара - маховик; - валок транспортера; - транспортер; - завантажувальний лоток; - продукт; - запобіжна решітка; - бункер для борошна; - розкочувальні валки; - поворотний кронштейн; - рама; - натяжний валок; - ланцюгова передача; - кулачкова муфта

Принцип дії. У процесі роботи машини підготовлене до розкочування тісто подається на завантажувальний лоток, де воно захоплюється обертовими назустріч один одному валками й у вигляді стрічки або шару опускається на стрічку транспортера. При повторному розкочуванні відстань між розгортальними валками зменшують і знову подають тісто на завантажувальний лоток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]