Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры устаткування.docx
Скачиваний:
193
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

25.Охарактеризувати режими приготування кулінарної продукції у пароконвектоматах.

Існують такі режими у пароконвектоматах:

Пара - продукти можна відварювати, розігрівати, бланширувати, пастеризувати, тушкувати, розмочувати, готувати для вакуумного упакування.

Гаряче повітря чи конвекція - продукти можна смажити з утворенням шкірочки, випікати, запікати, смажити на грилі, готувати при низьких температурах (до 100С)

Комбінація пари і гарячого повітря чи пароконвекція - продукти можна смажити, випікати із зволоженням, зі зволоженням, розігрівати, глазурувати, тушкувати, відварювати.

Швидке тушкування --- нагрівання здійснюється при температурі 130…135С

Щадливе тушкування ---- нагрівання здійснюється при температурі 30…99

Регенерація --- використовується як для розігрівання страв, так і для розігрівання порціонних страв у тарілках

Приготування при низьких температурах --- дозволяє готувати дієтичні страви з максимальним збереженням усіх поживних речовин при температурі 30…90%

26.Призначення та види варильного устаткування.

Варильне устаткування забезпечує теплову обробку харчових продуктів у рідкому середовищі (при повному або частковому зануренні) чи в парі.

До варильного устаткування відносяться:

харчоварильні котли,

автоклави,

пароварильні апарати,

сосисковарки,

кавоварки,

апарати для варіння борошняних виробів.

Варильні котли бувають електричні, газові, парові, твердопаливні; стаціонарні, перекидні, зі з’ємною варильною посудиною; : з безпосереднім обігрівом, з непрямим обігрівом.

Автоклави - харчоварильні котли, в яких процес варіння відбувається при надлишковому тискові у варильній посудині. В результаті збільшення температури суттєво (у 2…2,5 раза) скорочується час варіння харчових продуктів. Однак при цьому спостерігається активне термічне руйнування вітамінів і амінокислот.

У пароварильних котлах процес варіння продуктів відбувається у паровому середовищі. Пароварильні апарати можуть працювати при атмосферному чи надлишковому тиску. Сосисковарки призначені для варіння сосисок і сардельок і підтримання їх у гарячому стані в процесі реалізації.

Кавоварки призначені для приготування натуральної кави, кавових напоїв і чаю. Використовують їх у кафетеріях, барах, ресторанах, пі церіях, супермаркетах тощо.

  1. Призначення, будова і принцип дії електричних стравоварильних котлів і автоклавів.

Автоклава - апарат для проведення різних процесів при нагріванні і під тиском вище атмосферного. У цих умовах досягається прискорення реакції і збільшення виходу продукту. У разі, якщо стерилізація проводиться при високій температурі але без тиску використовують термін стерилізатор або сушильну шафу.

Автоклави бувають: обертальні , гойдальні, горизонтальні, вертикальні і колонні. Автоклав являє собою апарат з сорочкою, в робочій камері якого створюється надлишком тиск. При необхідності забезпечуються внутрішніми, зовнішніми або виносними теплообмінниками, механічними, електромагнітними, або пневматичними пристроями, що перемішують і контрольно-вимірювальними приладами для виміру й регулювання тиску, температури, рівня рідини.

Харчоварильні котли призначені для варіння бульйонів, перших страв, гарнірів, каш. Використовують їх для обладнання їдалень і ресторанів, а також інших пунктів харчування з великою кількістю відвідувачів (табл. 2.8).

Котли, які використовують на підприємствах ресторанного господарства, мають однакову конструкцію і відрізняються лише теплогенеруючими пристроями, потужністю, габаритними розмірами і об'ємом варильної камери.

За джерелом енергії котли поділяють на :

- електричні;

- газові;

- парові;

- твердопаливні.

За конструкцією :

- стаціонарні;

- перекидні;

- зі знімною варильною посудиною;

Залежно від способу обігрівання:

- з прямим обігрівом;

- з непрямим обігрівом.

При експлуатації котлів з непрямим обігрівом за рахунок нагрівання води в парогогенераторі пароводяна сорочка заповнюється вологою насиченою парою, яка конденсується на стінках варильної судини, ефективно нагріває його, а потім стікає назад в парогенератор.

Манометр служить для контролю та автоматичного підтримання тиску в пароводяних сорочках котлів з електричним і газовим обігрівом. Запобіжний клапан, встановлений кришках, що герметично закриваються, призначений попередження підвищення тиску пари понад заданого (2,5 кПа) і відводу його з варильного судини.

 

  1. Призначення та принцип дії кавоварок.

Кавоварки призначені для приготування натуральної кави, кавових напоїв (капучино, гарячий шоколад) і чаю. Використовують їх у кафетеріях, барах, ресторанах, піцеріях, супермаркетах тощо.

Випускають кавоварки нестаціонарні і стаціонарні, з вмонто­ваними кавомолками і без, з продуктивністю 50, 90, 100, 120, 150, 180, 200, 240, 300 чашок кави/год

Виконані кавоварки з нержавіючої сталі. Оснащені вмонтованим електронасосом, манометром для вимірювання тиску в бойлері, аварійним клапаном надлишкового тиску, економайзером, зворотним клапаном (для запобігання повернення води до водопроводу), фільтроутримувачем (залежно від продуктивності їх кількість сягає від 1 до 4), кранами для пари (від 1 до 2)

Для приготування кави використовують натуральну помелену каву і в таблетках. Готують каву засобом однократної фільтрації.

Перед початком роботи необхідно заповнити бойлер експрес-кавоварки водою, яка подається в бойлер автоматично. У ста­ціонарних кавоварках вона подається через зворотний клапан з водопроводу. Для нестаціонарних - воду заливають в бойлер, попередньо вийнявши його з кавоварки. Вода в термостаті нагріва­ється до необхідної температури і через розподільний колектор подається у блок-крани з кнопковим управлінням. Рівень води в бойлері контролюється водоміром, а тиск - манометром, які розташо­вані на лицьовій панелі кавоварки. Заклавши таблетки чи мелену каву у фільтроутримувач, вмикають кнопку подачі кави. За рахунок тиску вода, що знаходиться в термостаті, проходить крізь шар кави. Готовий напій зливається в чашки, які розміщують під рожком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]