Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры устаткування.docx
Скачиваний:
193
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

1.Призначення і класифікація устаткування. Вимоги до устаткування.

Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства призначене для технічного забезпечення надання повноцінних і якісних послуг в готельно-ресторанній сфері.

Устаткування закладів готельно-ресторанного госп-ва класифікується на:

-Устаткування готелів,

-устаткування закладів ресторанного госп-ва і торгівлі,

-устаткування для надання додаткових послуг у закладах готельно-ресторанного госп-ва.

Доцільність і ефективність цього устаткування визначається такими показниками:

Продуктивність - це величина дії пристрою, що показує відношення кількості виробленої роботи (випущеного продукту) до часу їх виконання (випуску).

Потужність – це робота, здійснена машиною в певний проміжок часу, до цього проміжку часу. Одиниця вимірювання-Вт.

Коефіціент корисної дії - визначається відношенням корисної роботи до всієї витраченої енергії, отриманої системою.

Вимоги до устаткування:

Технологічні - конструкція пристрою повинна забезпечити проведення процесу за мінімально можливий проміжок часу з отриманням найкращого результату.

Експлуатаційні - Параметри експлуатаційних вимог: простота обслуговування з мінімальними затратами праці, стійкість до корозії, доступність для огляду, ремонту, санітарного оброблення, безпере­бійність і безшумність у роботі.

Енергетичні - робота устаткування повинна супроводжуватися як найменшими витратами енергії.

Конструктивні – передбачають стандартність і замінність деталей пристрою, найменшу трудомісткість при збиранні, довговічність, ремонтопридатність і найменшу металомісткість машини.

Економічні - враховують мінімальні витрати на виготовлення, монтаж і експлуатацію устаткування із збереженням високих техніко-економічних показників.

Санітарно-гігієнічні - спрямовані на запобігання бактеріального, механічного, хімічного забруднення, а також псування одержуваних продуктів харчування. При цьому апарати повинні бути легкодоступними для чищення і дезінфекції.

Технічної естетики - передбачають виготовлення машин, форма яких повинна бути обтічною, без гострих виступів, впадин і заглиблень, із належним естетичним оформленням.

2.Технічне забезпечення готельного номера.

У готелях в залежності від їх категорії житлові приміщення можуть бути оснащені такими технічними засобами:

  1. Фен. використовують для висушування волосся. Складові частини: електродвигун, вентилятор, нагрівач у вигляді спіралі та шнур з вилкою. Доповнюються фени спеціальними знімними насадками у вигляді гребінця, щітки, щипців і дифузора.

  2. Праска. Всі сучасні праски можна розділити на декілька типів:

- прості праски;

- парові праски;

- напівпрофесійні прасувальні системи.

Простими називаються праски, які не мають власної системи паротворення. Їх єдина перевага – низька ціна.

Парова праска – парова праска з автономною системою подачі пари. Основними складовими частинами є підошва, регулятор пари, дисковий регулятор нагріву, резервуар для води, кнопки вмикання парового удару і розбризкування, індикатор електроживлення.

Праски з парогенератором Такі праски рідко використовуються для повсякденних потреб. Вони необхідні при великому об’ємі роботи в пральнях, ательє, майстернях тощо.

Прасувальні преси. Вони здатні виконувати і «сухе» прасування і з парою.

Прасувальні катки. Зазвичай використовуються для прасування прямої білизни. Принцип дії полягає в тому, що білизна розкладається на спеціальному м’якому валику і прасується особливим пристроєм, що має дуже широку підошву

  1. Електрочайник. побутовий електроприлад для нагрівання і кип’ятіння питної води.

  2. Кавоварка. Для приготування кави у готельних номерах можуть бути використані такі малогабаритні кавоварки:

- фільтраційно-крапельні;

- еспресо (ріжкові);

- капсульні;

- комбіновані.

  1. Чайна станція. це набір необхідних елементів для приготування чайного чи кавового напою безпосередньо в готельних номерах.

  2. Міні-бар. Міні-бари являють собою холодильники невеликого розміру, призначені для зберігання охолоджених напоїв. Частіше за все оснащені холодильним агрегатом абсорбційної (безкомпресорною) охолоджувальною системою, здатною безшумно і ефективно підтримувати заданий температурний режим.

  3. Комп'ютер з виходом в інтернет (на прохання) (для готелів категорії "5 зірок")

  4. Телефон. пристрій для передачі звуку на великі відстані за допомогою електричних сигналів.

  5. Світильники.

  6. Аварійний ліхтар (для готелів категорії "5 зірок"). Настінний аварійний ліхтар з прорезиненою рукояткою вимикається автоматично при знятті з кронштейна.

  7. Телевізор. пристрій, призначений для демонстрації нерухомих і рухомих зображень із звуковим супроводом.

  8. Міні-сейф.

3. Устаткування для професійного прибирання

Загалом устаткування для професійного прибирання можна розділити на такі види:

➢ устаткування для прибирання приміщень у будівлях різного призначення

➢ устаткування для прибирання відкритих вуличних територій

➢ устаткування для чищення килимових покриттів, чищення м’яких меблів, миття підлоги

➢ устаткування для миття вікон

Пилососи: пристрій для прибирання пилу і забруднень з поверхонь за рахунок всмоктування потоком повітря. Розрізняють пилососи для сухого прибирання, волого прибирання(миючі пилососи) і комбіновані, Живлення пилососів передбачається від електромережі чи від вбудованих автономних джерел енергії. Застосовуються пилососи пересувні і ранцеві (переносні). Миючі пилососи застосовуються при чищенні підлогових килимових покриттів, м'яких меблів, матраців, текстильних покриттів стенів і оббивки автомобільних сидінь. Розчин засобу для чищення під тиском розбризкується на поверхню килима і відразу ж всмоктується з відокремленим брудом.

Підмітальні машини: працюють за рахунок обертових щіток, що захоплюють забруднення і спрямовують у вбудований сміттєвий бак.

Мийки високого тиску: перетворюють тиск води з водопровідної системи у потік високого тиску. За допомогою миючих насадок здійснюється високоякісне і швидке миття різних поверхонь, деталей, агрегатів.

Підлогонатиральні машини: це однодискові роторні машини, призначені для обробки підлог всередині приміщень: для миття, чищення різних типів підлоги, поліровки  кам'яної і ламінованої підлоги,покриття з лінолеуму і полівінілхлориду.

Екстракторні машина: призначені для для хімічного чищення килимових покриттів. Щітка прочісує ворс, витягуючи забруднення з нижніх відділів, а потужна усмоктувальна турбіна очищає килим.

Сушки для коврових покриттів: за рахунок потужного потоку повітря, що створюється у апараті,  досягається швидке висушування килимових покриттів і підлоги під ними.

Парогенератори: призначені для прибирання та дезінфекції з використанням і без використання хімічних засобів. Пар, який виходить з апарату під напором у вигляді тонкої струменя, дозволяє ефективно очищати і дезінфікувати різні види поверхонь.

Багатофункціональні візки: призначені для компактного розміщення і переміщення прибирального інвентарю

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]