Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul2_Finansy_shpory.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
86.45 Кб
Скачать

15. Види бюджетного фінансування

Фінансування із бюджету — це перерахування коштів на поточні/реєстраційні бюджетні рахунки розпорядників коштів з єдиного казначейського рахунка або рахунка місцевого бюджету, які відкриті в банківських установах і в органах казначейства.Фінансування із юджету здійснюється на основі двох основних принципів: плановості та цільового арактеру використання бюджетних коштів.

Відповідно до Інструкції «Про порядок касового виконання Державного бюджету за видатками», затвердженої наказом Державного казначейства України, фінансування із Державного бюджету може здійснюватися:

•за відомчою структурою;

•шляхом оплати витрат (оплати рахунків і видачі готівкою).

Основним, первинним документом для здійснення фінансування із бюджету виступає платіжне доручення.

16. Сутність та класифікація бюджетного дефіциту

Бюджетний дефіцит як економічна категорія відображає співвідношення між доходами і видатками бюджету з перевищен­ням видатків. Бюджетний дефіцит є наслідком певного стану еко­номічних відносин, які виникають між учасниками суспільного ви­робництва в процесі використання фінансових ресурсів понад їх на­явну величину. Для покриття витрат понад наявну масу фінансових ресурсів застосовують грошову емісію, внутрішні й зовнішні позики. Бюджетний дефіцит як фінансове явище виник водночас з офор­мленням націй і народностей у державу і запровадженням грошо­вих відносин.

За формою прояву бюджетний дефіцит поді­ляється на відкритий і прихований. Відкритий бюджетний дефіцит - це офіційно визнаний дефіцит у законі про бюджет на відпо­відний рік. Прихований бюджетний дефіцит виникає в ре­зультаті завищення обсягів планових доходів та включення у склад доходів джерел покриття бюд­жетного дефіциту. За напрямом дефіцитного фінансування роз­різняють активний і пасивний бюджетні дефі­цити. Активний бюджетний дефіцит характеризу­ється спрямуванням коштів на інвестування еко­номіки, що сприяє зростанню ВВП. Пасивний бюджетний дефіцит характеризує­ться спрямуванням коштів на покриття поточ­них видатків.

17. Бюджетний процес і його складові

Бюджетний процес, за визначенням Бюджетного Кодексу України, – це регламентована нормами права діяльність, пов’язана з наступними етапами: 1. Складанням проектів бюджету; 2. Розглядом та прийняттям Закону про Державний бюджет та рішень про місцеві бюджети; 3. Виконанням бюджету; 4. Підготовкою та розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України. На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюється фінансовий контроль і аудит та оцінка використання бюджетних коштів. Учасниками бюджетного процесу є органи та посадові особи, які наділені бюджетними повноваженнями. Для здійснення програм та заходів, які проводяться за рахунок за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів. За обсягом наданих прав розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня. Кошти бюджету, які отримують фізичні особи та юридичні особи, що не мають статусу бюджетної установи (одержувачі бюджетних коштів), надаються їм лише через розпорядника бюджетних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]