Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul2_Finansy_shpory.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
86.45 Кб
Скачать

12. Бюджетний устрій і бюджетна система України.

Бюджетна система – це сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована згідно з бюджетним устроєм. Бюджетний устрій – організація і принципи побудови бюджетної системи. Бюджетна система складається з державного бюджету та місцевих бюджетів. Місцеві бюджети: бюджет АР Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування. Бюджети місцевого самоврядування: бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань. Принципи: єдності - бюджетна система побудована на єдиній нормативно-правовій базі, забезпечується єдиною грошовою одиницею, єдиною бюджетною класифікацією, єдністю порядку виконання бюджетів та ведення бухгалтерського обліку та звітності; збалансованості, самостійності, повноти, обґрунтованості, ефективності, себсидіарності, цільового використання бюджетних коштів, справедливості та неупередженості, публічності та прозорості, відповідальності учасників бюджетного процесу.

13. Економічна сутність доходів бюджету та їх класифікація

Доходи Державного бюджету — це частина централізованих фінансових ресурсів держави, які врегульовані відповідними норма­тивними актами і необхідні для виконання її функцій. Доходи бю­джету відображають економічні відносини держави з підприємства­ми, установами, організаціями, фізичними особами, які виникають у процесі стягнення бюджетних платежів.

Залежно від конституційного устрою держави може бути кілька рівнів доходів бюджету — від загальнодержавного до нижчих адмі­ністративно-територіальних угруповань. Україна згідно з Конститу­цією є унітарною державою, і тому доходи бюджету мають два рівні — державний та місцеві. Залежно від повно­ти зарахування до­ходів до бюджету: • закріплені — згідно з чинним законодавством повністю зараховуються до бюджету;

• регулюючі — зараховуються у певному відсотко­вому відношенні.

За методами залу­чення: • податки; • збори; • обов'язкові платежі; • інші надходження.

За способом зараху­вання:загальний фонд; спеціальний фонд.

14. Економічна сутність видатків бюджету та їх класифікація

Вида́тки бюдже́ту — це кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком коштів на погашення основної суми боргу, надання кредитів із бюджету та повернення надміру сплачених до бюджету сум.

Відомча класифікація видатків Державного бюджету передбачає розподіл видатків по головних розпорядниках коштів. Код, який присвоєно кожному, складається із трьох знаків. В переліку зазначені головні розпорядники коштів, які одержують кошти із Державного бюджету.

Також у бюджетній класифікації використана практика класифікації видатків бюджету за економічним змістом виконуваних операцій. Економічна класифікація видатків бюджету передбачає: — загальні видатки як суму поточних, капітальних та нерозподілених

видатків; — кредитування з вирахуванням погашення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]