Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul2_Finansy_shpory.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
86.45 Кб
Скачать

6.Класифікація фінансових ресурсів.

За кругообігом розрізняють початкові фінансові ресурси-ті, з якими підприємство починає свою діяльність і які концентруються у статутному фонді, і прирощені — отримані підприємством у результаті його діяльності у формі чистого доходу — прибутку.

За характером використання виділяють матеріалізовані фінансові ресурси — вкладені в основні засоби, які постійно забезпечують виробничий процес, і ті, що перебувають в обігу, обслуговуючи окремий виробничий цикл — оборотні кошти.

За правом власності фінансові ресурси поділяють на власні кошти підприємницької структури (залежно від форми власності це приватний, пайовий чи акціонерний капітал), надані безоплатно державою з бюджету чи фондів цільового призначення або корпоративними формуваннями з централізованих фондів та позичені — отримані кредити

7. Поняття доходів і витрат п-ва, їх класифікація.

Результатом реалізації продукції (робіт, послуг) є дохід (виручка) підприємства. Згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в Україні загальна сума надходження грошових коштів від діяльності підприємств включає: доходи від основної операційної діяльності; доходи від іншої операційної діяльності; доходи від фінансових операцій;

доходи від іншої звичайної діяльності; доходи, пов’язані з надзвичайними подіями.

Загальна класифікація доходів: від виробничої діяльності, від реалізації майна, від фінансової діяльності, від перерозподілу через фінансову систему.

У процесі господарської діяльності підприємства несуть грошові витрати не однорідні за своїм економічним змістом і призначенням.

Загальна класифікація витрат: Витрати, безпосередньо пов'язані з отриманням прибутку; Витрати, які безпосередньо не пов'язані з отриманням прибутку; Примусові видатки.

Класифікація видатків за напрямками фінансування: Виробництво та реалізація продукції; Відтворення основних засобів; Операційні заходи; Соціальні цілі.

Класифікація видатків за джерелами фінансування: Забезпечені власними фінансовими ресурсами; Покриті залученими позиковими коштами; Здійснені за рахунок наданих коштів.

8. Особливості фінансування установ і організацій в фінансовій сфері.

Установи, які фінансуються з бюджету (школи, лікарні, поліклініки, установи культури, дитячі дошкільні установи, державні органи влади й управління тощо), називаються бюджетними. Їх фінансова діяльність пов’язана з кошторисним фінансуванням, що полягає у забезпеченні витрат за рахунок зовнішнього фінансування. Як метод організації фінансової діяльності кошторисне фінансування застосовується у тих сферах, де важко забезпечити самоокупність і прибутковість. В окремих випадках у межах одного підприємства чи організації може застосовуватись одночасно кошторисне фінансування і комерційна діяльність. Наприклад, у державних вищих навчальних закладах освіти навчання студентів здійснюється за рахунок бюджетних асигнувань і на платній основі, причому ці напрями діяльності чітко розмежовуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]