Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микробы 2 модуль.docx
Скачиваний:
242
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
19.47 Mб
Скачать

50.Внутрішньолікарня́на інфекція

(ВЛІ)— захворювання мікробного походження, що виникло у хворого під час його перебування в лікарні або після виписки, або будь-яке інфекційне захворювання співробітника лікарні, що розвинулося внаслідок його роботи в даному закладі незалежно від часу появи симптомів захворювання.

Внутрішньолікарняна інфекція (ВЛІ) характеризується тяжким клінічним перебігом та високою летальністю. Контингентом підвищеного ризику щодо виникнення ВЛІ є новонароджені та породіллі, особливо у відділеннях інтенсивної терапії.

Основними причинами виникнення ВЛІ є незрілість захисних механізмів організму новонародженого та зниження їх у породіль, порушення правил асептики та антисептики в акушерських стаціонарах, інфікування госпітальною мікрофлорою, якій характерна стійкість до антибактеріальних препаратів.

Головним джерелом госпітальних штамів мікроорганізмів є хворі (діти, їх матері та медичний персонал) та носії інфекції. Механізмами поширення ВЛІ (внутрішньолікарняних штамів) є:

контактний (головні фактори передачі — руки медичного персоналу,

медична апаратура,

засоби догляду за новонародженими тощо),

фекально-оральний (молочні суміші, контаміновані розчини для пиття, зонди),

повітряно-крапельний,

трансфузійний та ін.

Запальний процес при пораненнях шкіри започатковують стафілококи и стрепотококи,однак найчастіше це мукробні асоціації.

Серед найважливіших особливостей бактеріальних чинників,які впливають на тяжкість перебігу опікових уражень,слід звернути увагу на вірулентність та інвазивність.:утворення токсинів,ферментів,рухливість мікробів.Виділяють 2 джерела контамінації опікової рани-ендогенні та екзогенні.При цьому позалікарняна мікрофлора поступово змінюється на госпітальну.

Найчастіші збудники опікового сепсису це-S.aureus,P.aeruginosa.Найнебезпечнішими є метицилінрезистентні S.aureus.Грамнегативні збудники суттєво погіршують прогноз захворювання.Тяжкий перебіг має синьогнійна інфекція:по перше P. aeruginosa викликає гнійно-некротичне запалення в рані,по-друге,часто збудник є стійким до багатьох антибіотиків.Серед збудників грибкових уражень,найчастіше зустрічаються Candida spp.,Aspergillus spp.,Mucor spp.,Rhizopus spp.,Penisillium spp.Контамінація Candida spp. Найчастіше відбувається с ендогенних джерел,тоді як Aspergillus spp.,Mucor spp.,Rhizopus spp.,Penisillium spp-це навколишні предмети,вентиляційні системи.

51.Клінічна мікробіологія

-окремий розділ медичної макробології,яка виникла,внаслідок збільшення поширення інфекційних захворювань та гнійно-септичних ускладнень у неінфекційних стаціонарах.Клінічна мікробологія вивчає етіологію,особливості патогенезу та імунної відповіді при захворюваннях умновно-патогенними збудниками,розробляє заходи щодо їх лабораторної діагностики,лікування та профілактики.

Завдання клінічна макробіологія виконує за рахунок дослідження двох єкологічних систем-біологічної та антропогенної.Отже,завдання клінічної мікробології:

Ретельне вивчення біологічних властивостей умновно-патогенних збудників,які в основному,є представниками нормальної мікрофлори людини,патогенезу,особливостей перебігу викликаних ними захворювань.;

Розробка та оптимізація новітніх методів лаб діагностики,лікуванні та попередженні поширень поширень захворювань у неінфекційних лік закладах

Вивчення різноманітних мікробіологічних та сан-гіг аспектів внутрішньолік інфекційної патології

Розробка та впровадження ефективної антибіотикотерапії та імунотерапії

Обгрунтування та впровадження мікробіологічного моніторингу у лікувальних закладах.

Отже,повинна бути налагодженна систем “лікар стаціонару-мікробіолог”,що допоможе ефективніше та більш вчасно діагностувати внутрішньолікарняні інфекції.

61. санІтарно-показові м/о,які використовують при оцінці якості води.

62. методи санітарно-бактеріологічного дослідження води та їх оцінка.

Див.пит.61

63. мікрофлора грунту. Роль грунту у передачі інфекційних захворювань. Фактори,які впливають на виживаність патогенних м/о у грунті.

64. санітарно-показові м/о, використовують при оцінці забруднення грунту. Методи санітарно- мікробіологічного дослідження грунту.

65. мікрофлора повітря, її характеристика. Роль повітря у передачі інфекційних захворювань.

66. мікробне число і санітарно-показові м/о повітря закритих приміщень, методи визначення, їх оцінка. 67.санітарно-показові м/о повітря,методи їх виявлення. Критерії оцінки чистоти повітря закритих приміщень.

Див. пит.66.