Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП мат до іспитуНc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
573.95 Кб
Скачать

6.3. Класифiкацiя виробництв та зон за пожежо- та вибухонебезпекою

Відповідно до ОНТП 24-86 приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою залежно від хаpактеpистик речовин, які використовують чи отримують під час виробництва та їх кiлькостi, поділяють на 5 категорій: А, Б, В, Г та Д.

Категорія А (пожежовибухонебезпечні приміщення) – виробництва, пов’язані з використанням паливних газів та легкозаймистих рідин із температурою спалаху Тсп. до 28 0С у кількостях, що можуть утворювати вибухонебезпечні парогазоповітряні суміші, у разі спалахування яких розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5кПа, а також речовини й матеріали, здатні вибухати та горіти у разі взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним, в такій кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5 кПа.

Категорія Б (пожежовибухонебезпечні приміщення) – виробництва, пов’язані з використанням горючого пилу або волокон легкозаймистих рідин із температурою спалаху Тсп. > 28 0C з тією ж межею надлишкового тиску, що й у категорії А.

Категорія В (пожежонебезпечні) – виробництва, де використовують рідини, що горять та важко горять, пил і тверді матеріали й речовини, здатні горіти тільки у разі взаємодії з водою, киснем повітря або між собою за умови, що приміщення, в яких вони знаходяться або використовуються, не належать до категорій А та Б.

Категорія Г – виробництва, пов’язані з обробкою негорючих речовин та матеріалів у гарячому, розжареному або розплавленому стані, спалимих рідин, твердих речовин, які спалюють або утилізують як паливо.

Категорія Д – виробництва, пов’язані з обробкою негорючих речовин у холодному стані.

6.4.Вогненестiйкiсть будинків і споруд. Заходи пожежної безпеки

Межа вогнестійкості конструкції – це показник вогнестійкості конструкції, який визначають часом від початку вогневого випробування за стандартного температурного режиму до втрати конструкцією несучої, теплоізолювальної здатності, або цілісності .

Відповідно до БHіП 2.01.02-85 будинки та споруди розподіляють на 5 ступенів вогнестійкості: I, II, III, IIIа, IIIб, IV, IVа , V.

Ступінь вогнестійкості будинків і споруд, допустимі кількість поверхів і площу поверху між протипожежними стінами установлюють залежно від категорії виробництва. Так, для категорії виробництва А, Б будинок повинен бути не нижчий I та II ступенів вогнестійкості, а кількість поверхів не більше шести, причому площа поверху між протипожежними стінами не обмежена. Для виробництв категорій В за I та II ступенів вогнестійкості допустимо будувати споруди до восьми поверхів.

Щоб попередити пожежі проводять організаційні, технiчнi, експлуатацiйнi та pежимні заходи.

До організаційних заходів належать навчання працівників пpавилам пожежної безпеки, пpоведення інстpукцій, бесiд, лекцiй. До технічних – дотримання протипожежних пpавил та ноpм під час влаштування опалення, вентиляцiйного обладнання. До експлуатаційних – пpавильні експлуатацiя машин, обладнання, тpанспоpту, утримання будинкiв та території. До режимних заходів належать заборона паління у невстановлених мiсцях, проведення зварювальних робіт у пожежонебезпечних зонах.