Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП мат до іспитуНc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
573.95 Кб
Скачать

3.4. Основні вимоги до робочого освітлення

Освітлення робочих місць повинно відповідати характеру виконуваних зорових робіт, який визначають за мінімальним розміром об’єкта розрізнення, показниками фону й контрасту. За ДБН В.2.5-28-2006 залежно від розміру об’єкта розрізнення встановлено вісім розрядів зорових робіт. З огляду на показники фону та контрасту розряди поділяють на підрозряди.

Рівень освітлення робочих місць нормують шляхом встановлення значення показника освітленості на робочих місцях для І–V розрядів для комбінованого та загального штучного освітлення, а для VІ–VІІІ розрядів тільки для загального освітлення. Оптимальний рівень освiтленостi збільшує продуктивність праці на 15%. Збільшення освiтленостi призводить до збільшення відбитої блискучості та напруження й стомлення органів зору. На робочих місцях не повинно бути значних блискучості та пульсацій рівня освітленості, а на робочій поверхні різких тіней, що спотворюють розміри форму об'єктів розрізняння. У полi зору не повинно бути прямої та відбитої блискучість, що приводить до погiршення видимостi об'єктiв. Величина освітленості має бути постійною у часі.

Щоб забезпечити оптимальне освітлення стабілізують напругу живлення, жорстко крiплять свiтильники, застосовують спеціальні пристрої для включення світильників. Для створення правильної кольоропередачi необхiдно обирати джерела свiтла зі спектром, близьким до природного.

Необхідно виключити або звести до мiнiмуму шум, тепловi видiлення, небезпеку ураження струмом, пожежо- та вибухонебезпечнiсть світильників.

Глибина пульсації газорозрядних ламп, що живляться вiд мережi змiнного струму, має бути обмежена. Допустимий коефiцiєнт пульсації не повинен перевищувати 20%.

3.5. Характеристика джерел штучного освітлення

Освітлювальні установки мають бути надійними, зручними, простими в експлуатації, економічними й естетичними.

В освітлювальних установках, призначених для підприємств, як джерела світла широко використовують лампи розжарювання та газорозрядні лампи. Основні характеристики джерел штучного освітлення – експлуатаційні, електричні та світлотехнічні. До експлуатаційних належать гарантований термін служби (год) та використовувана потужність (Вт); до електричних – рід струму та напруга живлення; до світлотехнічних – спектральний склад світла, питома світловіддача (Лм/Вт). Порівняльна характеристика ламп розжарювання та газорозрядних ламп приведена

Лампи розжарювання

Переваги

Недоліки

- простота ввімкнення;

- низька вартість;

- без інерційність;

- простота утилізації;

- широкий діапазон потужності та напруги.

- низький коефіцієнт корисної дії (5%);

- належать до теплових джерел світла;

- низька світловидатність;

- короткий час експлуатації (до 1000 год);

- промені переважно червоної та оранжевої частини спектру;

- великий нагрів ламп (до 1400оС) та підвищена пожежонебезпечність.

Газорозрядні лампи

Переваги

Недоліки

- більш догий термін експлуатації (8-14 тис. год);

- може бути отриманий будь-який спектр світлового потоку;

- висока світловидатність (до 100 Лм/Вт);

- темп ература нагрівання ламп до 30–60 оС.

- складність ввімкнення;

- пульсації світлового потоку;

- інерційність;

- працюють тільки від мережі змінного струму;

- стробоскопічний ефект.

Лампи розжарювання звичайно призначені для місцевого освiтлення, а також освiтлення примiщень із тимчасовим перебуванням людей. Для загального освiтлення виробничих примiщень, як правило, використовують газорозрядні лампи. Для системи загального освітлення застосовується рiвномiрне та локалiзоване розмiщення свiтильникiв. Для забезпечення достатньої рiвномiрності освiтленостi приміщень найкращим варіантом розміщення світильників є шахове та по сторонах квадрата (відстань між свiтильниками в ряді та мiж рядами світильників рівні У цьому випадку вiдстань мiж світильниками у кожному ряді та між рядами світильників повинна бути однакова).