Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.Декларування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
198.14 Кб
Скачать

9.5. Митно-брокерські послуги

Митно-брокерські фірми, як правило, надають повний комплекс митно-брокерських послуг, консультування та підтримки імпортерів й експортерів у галузі міжнародної торгівлі, які дозволяють клієнту вчасно, належно та на високому рівні пройти всі митні процедури. Досвідчений персонал надає комплексне клієнтське обслуговування в усіх сферах ЗЕД, забезпечує оперативне проходження вантажами усіх митних процедур, при мінімально допустимих платежах у відповідності до чинного законодавства.

До основних видів митно-брокерських послуг відносяться:

  1. Оперативне одержання номеру EORI;

  2. Облік на митниці, акредитація (перереєстрація) в митних органах;

  3. Митне оформлення. Декларування усіх типів товарів в усіх митних режимах;

  4. Митне оформлення специфічних товарів;

  5. Імпорт та експорт транспортних засобів;

  6. Підготовка і подання митниці документів контролю доставки товарів (ПП/ПД);

  7. Одержання книжок (карнетів) ATA/CPD для тимчасового ввозу-вивозу товарів;

  8. Одержання листів-узгоджень митних органів;

  9. Комплексне супроводження операцій з давальницькою сировиною в Україні;

  10. Тимчасове ввезення іноземцями ТЗ в Україну без сплати митних платежів;

  11. Внесення торговельних марок в Митний реєстр об’єктів інтелектуальної власності;

  12. Класифікація та кодування товару;

  13. Визначення митної вартості, Нарахування та оптимізація митних платежів;

  14. Дотримання вимог нетарифного регулювання, експортно-імпортного контролю;

  15. Проходження експортного контролю (Товари військового призначення та подвійного використання);

  16. Аудит зовнішньоекономічної діяльності;

  17. Представництво інтересів у судах під час спорів з митними органами;

  18. Підготовка комерційних, транспортних, ТСД, складських документів;

  19. Консультування у галузі зовнішньоекономічної діяльності та митного права

  20. Підготовка довідки про митні платежі та нетарифне регулювання при імпорті.

Митні процедури та формальності в Україні досить часто є серйозною перешкодою для торгівлі через: 1) надмірні запити документів, 2) перекласифікацію товарів для тарифних цілей, 3) довільного та необгрунтованого визначення митної вартості (систематичне відхилення задекларованої імпортером вартості товару або визначення вартості на основі мінімальних цін із закритих джерел). Професійні знання та практичний досвід фахівців митних брокерів є запорукою успішного вирішення усіх складних питань митного оформлення.

Починаючи з 1 липня 2010 року всі суб'єкти підприємницької діяльності з будь-якої країни, включно з України, Білорусі та Росії, що беруть участь в митних процедурах на території ЄС, зобов'язані реєструватися в системі реєстрації та ідентифікації економічних операторів EORI (Economic Operator's Registration and Indentification) для отримання єдиного 17-знакового ідентифікаційного коду EORI (EORI code). Номер необхідно використовувати у ході проведення всіх економічних операцій та виконання митних формальностей на території ЄС, зокрема, номер EORI треба зазначати суб’єктам ЗЕД у відповідних графах митних декларацій та перевізникам у Книжці МДП при здійсненні міжнародних вантажних перевезень, також в електронному повідомленні TIR EPD, який подається в систему NCTS (нова загальноєвропейська комп’ютеризована транзитна система). Без номера EORI в’їзд на митну територію ЄС заборонено.

Для уникнення простоїв на кордоні та затягування процесу митного оформлення, митно-брокерські фірми допоможуть одержати номер EORI у термін до 3 днів.

Усі суб’єкти господарської діяльності (у т.ч. фізичні особи підприємці), які планують здійснювати ЗЕД, зобов’язані стати на облік (пройти акредитацію) у митних органах за місцем державної реєстрації. Будь-яка ЗЕД має здійснюватися на підставі Облікової картки суб’єкта ЗЕД й без такої акредитації на митниці буде неможливою.

У разі зміни даних (наприклад, фактичної або юридичної адреси, керівництва тощо), зазначених в Обліковій картці (окрім зміни назви суб’єкта підприємницької діяльності), протягом тижня оновлена інформація має бути повідомлена митниці шляхом направлення трьох примірників нової облікової картки та документів, що підтверджують такі зміни.

Митне оформлення та декларування є одним з головних напрямків діяльності митного брокера. Усі товари, що імпортуються або експортуються, знаходяться під митним контролем та підлягають митному та прикордонному контролю, які здійснюються митними та іншими контролюючими органами на предмет відповідності митним правилам та іншим нормам українського законодавства. Швидкість митного оформлення залежить переважно від природи та кількості товару, правильності та повноти ТСД, наданих імпортером. Митниця прийматиме лише належно оформлені декларації, що підписані та підтверджені необхідними ТСД. Належне оформлення такої документації під час декларування допоможе проведенню митного оформлення товару та завершення митних процедур, уникненню штрафних санкцій, затримок та додаткових витрат. Перед подачею декларації на товари декларанту треба нарахувати та сплатити мито, податки та збори.

Брокер допомагає клієнту підготувати необхідний пакет ТСД та подати належно оформлену декларацію митної вартості, ВМД на товар, з точним кодом УКТ ЗЕД та правильно визначеною митною вартістю для проходження митного контролю та процедур у визначені терміни для усіх типів товарів в усіх митних режимах y митницях відправлення, транзиту і призначення.

Випуск товару у вільний обіг буде оперативним за умови правильного оформлення декларації на товари та відповідності необхідних підтверджуючих документів встановленим вимогам та даним декларації, а також якщо товари не підпадають під дію будь-яких заборон чи обмежень. Швидке та правильне митне оформлення економить клієнтам значні кошти, час, а також зменшує вартість митного оформлення.

Брокери оформляють специфічні товари, як зразки, що не мають комерційної вартості або мають мізерно малу вартість, поштові та міжнародні експрес відправлення, особисті речі, несупроводжуваний багаж, гуманітарна допомога, фармацевтичні товари, зброя, комплексні інвестиції, брак, надлишкові товари, що підлягають заміні або які прийшли у непридатність, зіпсовані або ушкоджені у результаті аварії або форс-мажорних обставин тощо. Брокери працюють лише із законним імпортом не займаються контрабандними, контрафактними, забороненими товарами, а також операціями, що ведуть до порушення митних правил України.

Брокери надають повний комплекс митно-брокерських послуг щодо імпорту та експорту ТЗ (автомобілі, вантажівки, морські та повітряні судна, інші транспортні засоби).

До прибуття імпортних товарів мають бути вжиті певні заходи попереднього митного контролю у митниці призначення (наприклад, гарантія для покриття можливих сум мита, податків та зборів, що нараховуються). Зокрема, до прибуття товару імпортер або його уповноважений агент мають завчасно надати митниці в паперовому та електронному варіанті інформацію про прибуття товару. Брокери здійснюють заходи попереднього контролю, які передують поданню митної декларації на товари, шляхом підготовки та подачі митним органам попередніх декларацій або попередніх повідомлень (ПП/ПД), що вимагаються для перетинання товаром кордону, допомагають з оформленням гарантійних зобов’язань, які вимагають митниці для забезпечення сплати мита, податків, зборів, що нараховуються в процесі митного оформлення.

Україна є учасником Стамбульської конвенції про тимчасовий допуск, одержання книжок (карнетів) ATA/CPD, що дає можливість тимчасово ввезти/вивезти певні типи товарів без сплати митних платежів (як професійне обладнання, товари для демонстрації на виставках, ярмарках або на подібних заходах, транспортні засоби для тимчасового використання). Якщо потрібно тимчасово ввезти або вивезти з/на території України товари без сплати митних платежів терміном до 1 року, брокер може допомогти одержати книжку (карнет) ATA/CPD. Даний документ зекономить час та гроші, адже він звільняє від необхідності проходження ряду бюрократичних процедур (надання гарантійних зобов’язань митниці, оформлення митної декларації), уникнути сплати мита та податків.

Якщо митне оформлення товарів або ТЗ проводитиметься в іншому місці, ніж місце державної реєстрації, імпортер має одержати лист-узгодження від митниці, на якій його акредитовано. Відсутність такого дозволу затримає випуск товару у вільний обіг. Брокер може оперативно допомогти одержати лист-узгодження від митниці акредитації.

У сучасних умовах глобального ринку, всі компанії намагаються скоротити витрати будь-яким можливим способом. Один зі способів - аутсорсинг. Операції з давальницькою сировиною в Україні дозволяють швидко й ефективно оптимізувати витрати, тому що виробництво мігрує в ті країни, які можуть запропонувати менші витрати. За останні кілька років багато іноземних компаній усвідомили такі переваги й переносять своє виробництво в Україну. Кваліфікована робоча сила та невисока оплата праці є незаперечною перевагою України в порівнянні з високорозвиненими країнами, давальницькі операції заощаджують іноземцям величезні кошти й час.

Переробка на митній території України є складним процесом та може включати обробку, монтаж, збирання, запуск, наладку, виробництво, переробку або ремонт з наступним вивезенням напівфабрикатів або готової продукції, які можуть оплачуватися коштами або частиною готової продукції та/або давальницької сировини.

Імпортна давальницька сировина та готова продукція, виготовлена з неї, не підлягає оподаткуванню ввізним митом та податками, а також не підпадає під заборони та обмеження економічного характеру у випадку дотримання умов та формальностей.

Для застосування преференційного режиму мінімальна вартість давальницької сировини в розмірі 20% та критерій достатньої переробки (суттєва операція з виробництва або переробки товарів, визнана достатньою для надання їм основних характеристик) мають бути виконані.

Переробка давальницької сировини має відбутися протягом 90 днів за технологічною схемою. Якщо готова продукція вивезена протягом 90 днів, імпортні мита, податки та збори не будуть стягуватися.

Брокер може професійно супроводжувати усі операції із давальницькою сировиною в Україні «під ключ», включно з розробкою належної договірної бази, одержання необхідних дозволів, представництва інтересів клієнта у відносинах з митними та податковими органами тощо.

Відповідно до митного законодавства іноземець може на період до 1 року ввезти в Україну для власного використання ТЗ без сплати митних платежів і може продовжити цей строк. Брокер може підготувати для цього усю необхідну документацію, щоб іноземцю не платити 10% ввізного мита, 20% ПДВ та акцизний податок залежно від «віку» автомобіля та об’єму його двигуна, що разом складатиме більше 50% вартості ТЗ.

Якщо бізнес резидента потерпає від контрафактних товарів або інших заходів недобросовісної конкуренції, українське митне законодавство надає можливість зупинити ці товари на кордоні. Брокер може допомогти підготувати необхідний пакет документів та звернутися до ДМСУ для внесення його торговельної марки в Митний реєстр та одержання відповідного свідоцтва.

Надалі якщо митниця визначить, що зареєстровані товари імпортуються з порушенням прав на торговельну марку, тобто будь-якою юридичною особою, окрім власника марки або його уповноваженої особи (офіційні імпортери, дилери, дистриб’ютори тощо), ввезення таких товарів буде призупинено на кордоні з невідкладним повідомленням про це власника або уповноваженої особи. Контрафактні товари підлягають вилученню та знищенню. Ефективність даного засобу правового захисту підтверджена практикою. Він особливо цікавий для тих компаній, які володіють відомими брендами та піклуються про їх репутацію.

Кожна країна має власну товарну номенклатуру. Класифікація за Гармонізованою системою опису та кодування товарів (ГС) або Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) є обов’язковою умовою для безпроблемного митного оформлення. Імпортер або його агент мають визначити код товару, що імпортується. Це досить складний процес, бо існує більше 10.000 різних класифікаційних позицій і лише одна правильна. Класифікація та країна походження товару впливатимуть на рівень ввізного мита, а також на застосування пільгової чи преференційної ставок мита.

При імпорті або експорті будь-якого товару, належна класифікація та кодування є передумовою для безперебійного митного оформлення і швидкого виконання необхідних процедур, що дозволить надалі уникнути спорів з митними органами та додаткових витрат (простій, складське зберігання, претензії третіх осіб тощо). Для уникнення можливих значних затримок, суттєвих непередбачуваних витрат, додаткових надмірних зусиль та упущеної вигоди, дуже часто необхідно підтвердити класифікацію товару попереднім рішенням про класифікацію товару митних органів ще до імпорту або експорту. Щоб упередити виникнення даних проблем брокер може оперативно визначити правильний код товару, підтверджений відповідною документацією ТПП або спеціалізованої установи ДМСУ – Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи. Попереднє рішення цих установ про класифікацію товару значно спростить відносини з митними органами. Належним чином описаний та класифікований товар є одним з найважливіших факторів, що впливає на швидкість проходження митних процедур, уникнення ускладнень, затримок та можливо, навіть, накладення штрафних санкцій.

Імпортер має задекларувати митну вартість свого товару та сплатити ввізне мито, 20% ПДВ та, якщо вимагається, акцизний податок і митні збори. Усі ці обов’язкові митні платежі нараховуються та стягуються на підставі задекларованої митної вартості товару:

- За ціною угоди (основний метод визначення митної вартості);

- Метод вартості ідентичних товарів (2 метод визначення митної вартості);

- Метод вартості подібних товарів (3 метод визначення митної вартості);

- Метод віднімання вартості (4 метод визначення митної вартості);

- Метод додавання вартості (5 метод визначення митної вартості);

- Резервний метод (тільки якщо інші методи неможливо використати).

Іноземні експортери, що прагнуть імпортувати свій товар в Україну, повинні чітко усвідомлювати, що процедура визначення митної вартості в нашій державі ускладнена вимогою враховувати роялті, інші ліцензійні платежі, транспортні, страхові, комісійні та інші понесені витрати. Якщо митниця дійде висновку, що задекларована митна вартість занижена, вона підніме її на підставі наявних статистичних даних, які у переважній більшості випадків вищі звичайних ринкових цін. Оскільки такі дії можуть мати прямий негативний вплив на комерційні інтереси імпортера, належне визначення та оптимізація митної вартості створюють підґрунтя для конкурентних переваг. Повернення мита та податків здійснюється у випадках, коли встановлено, що відбулася надмірна сплата.

На підставі ґрунтовного аналізу, оцінки та аргументації митні платежі на практиці можуть бути законно мінімізовані. Брокер може допомогти шляхом:

- попереднього нарахування мита та податків з експортно-імпортних операцій;

- одержання преференційного безмитного оформлення товарів як внеску до статутного фонду підприємства;

- консультування щодо визначення митної вартості, встановлення правильного коду товару за УКТ ЗЕД за найнижчими законодавчо допустимими ставками, застосування належної ставки мита, можливості використати преференційні чи пільгові ставки, безмитного ввезення, спеціальних видів мита, застосування Узагальненої системи преференцій (GSP) тощо;

- одержання рішень та офіційних документів від митних органів та інших експертних установ про правильність класифікації товару, визначення країни походження, що дозволять уникнути ускладнень при імпорті товарів.

Значна кількість товарів підпадає під застосування заходів нетарифного регулювання перед їх випуском у вільний обіг. Дотримання норм експортно-імпортного контролю завжди було проблематичним, бо українські контролюючі органи суворо перевіряють відповідність імпортних товарів нетарифним заходам, цілому ряду національних стандартів, технічних регламентів шляхом проведення численних інспекцій та доглядів. Юристи та митні консультанти брокера можуть допомогти клієнтам (шляхом одержання необхідних дозволів, висновків та сертифікатів) у дотриманні таких заходів нетарифного регулювання та контролю:

- одержання імпортних/експортних, автоматичних і неавтоматичних ліцензій, а також тарифних/нетарифних квот;

- стандарти, сертифікація, оцінка відповідності, тестування, маркування;

- санітарно-епідеміологічний (наприклад, одержання гігієнічного висновку);

- ветеринарний;

- фітосанітарний;

- екологічний та радіологічний;

- гемологічний;

- енергозбереження;

- валютний контроль та обмеження;

- дозволи та висновки Укрчастотнагляду, Мінприроди тощо.

Без належного дотримання усіх цих заходів товари не буде випущено митницею, що призведе до значних витрат з боку імпортера. Важливо одержати попередню професійну консультацію, визначити можливі ембарго, заборони, вимоги щодо ліцензування та квотування та інші нетарифні бар’єри, що застосовуються при імпорті чи експорті конкретного товару, що дозволить дотримати заходів нетарифного регулювання щодо імпортованих товарів.

У галузі експортного контролю брокер може представляти інтереси клієнтів перед Державною службою експортного контролю України, Міністерством оборони України, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та перед будь-якими іншими органами з питань реєстрації як суб’єкта здійснення міжнародних передач товарів, зокрема, військового призначення або подвійного використання та інших товарів, міжнародні передачі яких підлягають державному експортному контролю, акредитації на провадження на постійній та/або професійній основі посередницької діяльності у сфері трансферу технологій, а також одержання дозволів або висновків на експорт (реекспорт), імпорт, тимчасове ввезення (вивезення), транзит товарів військового призначення або подвійного використання або листів-роз’яснень, посвідчень про реєстрацію (свідоцтв), висновків на проведення переговорів, пов'язаних з укладенням договорів ЗЕД про здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання, проходження попередніх та будь-яких інших експертиз, що можуть вимагатися, створення внутрішньофірмової системи експортного контролю та її державної атестації.

Перевірки та постаудити є звичайною практикою українських митних органів. Основною метою таких заходів є виявлення фактів заниження або недоплати мита, інших платежів, а також порушень законодавства, тому усі експортери та імпортери повинні належним чином вести відповідну документацію. Брокер перевіряє первинну документацію (облікові та комерційні документи) на предмет її відповідності як тарифним, так і нетарифним заходам регулювання та готує фірму до потенційних перевірок та постаудитів митниці. Брокер допомагає виявити невідповідності та можливі порушення законодавства під час або після митного оформлення, пропонує способи виправлення можливих порушень та варіанти зменшення ризиків від можливого застосування санкцій, не переходу права власності на товар, вкаує можливості заощадити при сплаті податків і зборів, при відшкодуванні ПДВ, відповідності специфічним вимогами до конкретних імпортерів тощо.

Аудит ЗЕД, як правило, проводитися за останні 3 роки і включає перевірку:

  1. правильності класифікації товарів (імпорт/експорт) відповідно до УКТ ЗЕД;

  2. правильності заявленої декларантом митної вартості (включення роялті, транспортних витрат) і своєчасність сплати митних платежів;

  3. дотримання порядку та умов надання тарифних преференцій (повне / часткове звільнення від сплати або розстрочок зі сплати митних платежів);

  4. правильності визначення країни походження товарів та її підтвердження;

  5. дотримання умов декларування товарів у певний митний режим та правильності застосування спрощених процедур митного оформлення;

  6. дотримання заборон і обмежень, встановлених законодавчо про регулювання ЗЕД (застосування спеціальних санкцій, правильність використання квот);

  7. дотримання норм українського валютного законодавства (правило «180 днів», необхідності одержання акту цінової експертизи тощо);

  8. правильності здійснення імпорту/експорту інвестицій, а також застосування пільг, пов'язаних з інвестуванням;

  9. дотримання інших норм митного законодавства (порушення прав на об'єкти інтелектуальної власності, що внесені до Митного реєстру об'єктів інтелектуальної власності).

Брокер може не тільки перевірити усю документацію на предмет її правильності та відповідності законодавству, а також представляти інтереси клієнта під час проведення планових та позапланових перевірок ЗЕД митними або податковими органами.

Будь-якого операції ЗЕД вимагають правильної підготовки комерційних, транспортних, ТСД, складських документів. Брокер може підготувати такі документи:

- рахунок-фактуру (інвойс), специфікацію, пакувальний аркуш і т.п.;

- авіа-, залізничну (КОТІФ та СМГС), товаротранспортну (ТТН) й міжнародну товаротранспортну накладну (CMR), книжку МДП (TIR Carnet), коносамент (B/L);

- розписку експедитора про приймання вантажу ФІАТА, сертифікат експедитора про транспортування вантажу FIATA, складське свідоцтво ФІАТА, інструкції клієнта з експедирування вантажу FIATA, Мультимодальний транспортний коносамент ФІАТА, необоротну мультимодальну транспортну накладну FIATA;

- складське свідоцтво, подвійне складське свідоцтво, а також інші документи.

Під час імпорту або експорту товарів спори з податковими або митними органами є звичайним явищем. Якщо митниця вважатиме, що товар або його код не відповідає опису, кількості або якості, зазначених в митній декларації, або що застосуванню підлягає інша ставка мита, такі код, митна вартість або ставка можуть бути відповідно змінені в бік збільшення платежів. Якщо ж митні органи вважатимуть, що імпортер навмисно зазначив інший код або занижену митну вартість, до нього можуть бути застосовані заходи адміністративної відповідальності у вигляду штрафу або, навіть, конфіскації товарів та/або транспортних засобів.

Будь-яка особа, права та інтереси якої безпосередньо зачіпаються рішенням або бездіяльністю митної служби, наприклад за незаконного арешту або затримки товарів чи транспортних засобів, має право на оскарження порушення митних правил через процедуру адміністративного врегулювання або шляхом звернення до суду.

Проблеми у відносинах з митними або податковими органами щодо класифікації, визначення митної вартості або країни походження імпортованих/експортованих товарів, відмов у митному оформленні, ініціюванні кримінального або адміністративного провадження за порушення митних правил можуть вирішуватися шляхом отримання від брокера юридичної допомоги, який може представляти інтереси клієнта у спорах з цими органами у процесі адміністративного оскарження або в судах. Брокер допомагає клієнтам оцінити ризики та переваги оскарження фактів накладення штрафів, пені, конфіскації та примусового продажу вантажу контролюючими органами.

Брокери можуть надавати ще й такі послуги:

  • юридичні висновки, консультування та рекомендації про застосування складних юридичних питань цивільного, господарського, податкового, торговельного, митного права, а також здійснення регулярного моніторингу законодавчих змін;

  • юридичний аналіз, оцінку, та структурування потенційних торговельних операцій й контрактів на предмет відповідності чинному законодавству;

  • підготовку та складання комерційних, транспортних та товарно-супровідних документів (наприклад, рахунки, коносаменти, авіа- та залізничні накладні, транспортні сертифікати та дозволи, довідки про транспортні витрати, пакувальні листи тощо);

  • надання роз’яснень щодо нетарифного регулювання ЗЕД, включно з валютним контролем та можливими санкціями за його недотримання;

  • юридичне консультування з усіх питань відшкодування ПДВ, повернення надмірно сплаченого мита та інших платежів;

  • представництво інтересів клієнта у відносинах з державними органами та установами;

  • юридичне консультування стосовно ввезення комплексних інвестицій;

  • проведення навчальних курсів та семінарів з усіх аспектів ЗЕД та митної справи та митного права.