Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.Декларування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
198.14 Кб
Скачать

9.3. Митний брокер - підприємство, що здійснює декларування

Митний брокер (посередник) - це підприємство, що здійснює декларування товарів і ТЗ, які переміщуються через митний кордон України, і має ліцензію на право здійснення митної брокерської діяльності, видану спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Митним брокером може бути тільки підприємство-резидент. Від імені цього підприємства декларування товарів і ТЗ, що переміщуються через митний кордон України, може здійснювати його відокремлений структурний підрозділ (філія, представництво тощо).

Митний брокер здійснює брокерську діяльність відповідно до норм МК та ліцензійних умов, що затверджуються спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування та органом ліцензування. Відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», ліцензуванню підлягає такий вид господарської діяльності, як посередницька діяльність митного брокера.

Взаємовідносини митного брокера з особою, яку він представляє, визначаються договором доручення.

Підприємство, що здійснює декларування вантажів на підставі договору - це підприємство, яке зареєстроване на території України і здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України.

Для здійснення декларування такому підприємству необхідно отримати ліцензію на право здійснення митної брокерської діяльності, а також мати у своєму штаті осіб, уповноважених на декларування, які отримали відповідні кваліфікаційні свідоцтва. ДМСУ веде реєстр підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору.

За видачу ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності справляється збір у розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України. Для отримання ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності особа подає до митниці, у зоні діяльності якої знаходиться, такі документи:

1) заяву на ім'я Голови ДМСУ, в якій необхідно викласти такі відомості:

  • повну назву організації (для юридичних осіб) або прізвище, ім'я та по батькові (для приватних підприємців);

  • юридичну адресу;

  • фактичну адресу;

  • наявність рахунків у національній та іноземній валюті;

  • назви та адреси філій (за умови їх наявності);

  1. заяву на ім'я начальника митниці стосовно погодження митницею видачі ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності;

  2. нотаріально завірені копії установчих і реєстраційних документів (статут, установчий договір, свідоцтво про державну реєстрацію та довідку органів державної статистики про внесення до ЄДРПОУ) та відповідні документи філій або представництв цих підприємств, якщо ці філії або представництва будуть здійснювати таку ж діяльність;

  3. довідку банківського закладу про наявність рахунку і відсутність заборгованості;

  4. копію платіжного доручення про перерахування коштів за отримання ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності у розмірі еквівалентному 1500 дол. США, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Заява розглядається митницею протягом 15 днів з дня її надходження. При цьому митниця перевіряє відомості, зазначені у поданих документах. Якщо дані заявника виявляються неповними строк розгляду заяви може бути подовжено до одного місяця.

Після перевірки митницею відповідності поданих документів та їх погодження вона готує лист узгодження про доцільність видачі ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності, а у разі відмови від погодження, - митниця повідомляє про це заявника письмово із зазначенням причин відмови.

Пакет документів та лист узгодження митниці надсилаються на адресу ДМСУ. Копії зазначених документів залишаються у справах митниці.

У разі відмови митницею про надання листа узгодження підприємство має право самостійно звернутися до ДМСУ з документами, зазначеними для отримання ліцензії, та листом-відмовою митниці для вирішення питання про видачу ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності.

За умови наявності філій або представництв до такого пакета документів заявником додаються листи-узгодження митниць, у зоні яких розташовано філії або представництва, якщо ці філії або представництва будуть здійснювати таку ж діяльність.

Справа про видачу ліцензії розглядається у ДМСУ протягом 30 днів з моменту її надходження. Ліцензія видається ДМСУ на підставі наказу Голови ДМСУ за умови:

  • відповідності поданих документів вимогам Положення про діяльність підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору;

  • фактичного надходження коштів за видачу свідоцтва на відповідні рахунки.

Ліцензія підписується заступником Голови ДМСУ та засвідчується гербовою печаткою. У разі відмови у видачі ліцензії ДМСУ повідомляє про це заявника письмово з обов'язковим зазначенням причин відмови.

Ліцензія діє безстроково за умови щорічної перереєстрації згідно з Положенням. Зона діяльності підприємства, що здійснює декларування на підставі договору, визначається у ліцензії відповідно до місця розташування зазначеного підприємства та його філій і представництв. Ліцензія на право здійснення митної брокерської діяльності не може бути передана іншій особі.

При втраті ліцензії згідно наказу Голови ДМСУ видається дублікат цієї ліцензії на підставі обґрунтованої заяви його власника, завізованої начальником митниці.

Ліцензія може бути скасоване ДМСУ у разі:

  • невиконання вимог, передбачених МК та Положенням про діяльність підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору;

  • виявлення згодом недостовірних даних, що мають суттєве значення для прийняття рішення про допуск до декларування;

  • вчинення дій, що порушують права інших підприємств або суперечать інтересам держави;

  • за підсумками щорічної перереєстрації.

Ліцензія може бути також скасована ДМСУ у разі неотримання її протягом шести місяців з дня виходу наказу Голови ДМСУ про державну реєстрацію та видачу ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності а також в разі невиконання функцій підприємства, що здійснює декларування на підставі договору, протягом одного року.

Повторна заява про видачу ліцензії може бути розглянута через один рік з дня винесення рішення про скасування ліцензії, за умови усунення причин, що стали підставою для скасування.

У разі скасування ліцензії встановлений збір за його видачу поверненню не підлягає.

У випадках зміни назви підприємства, зміни коду підприємства за ЄДРПОУ на підставі наказу Голови ДМСУ проводиться оформлення нової ліцензії зі скасуванням і вилученням попередньої. При цьому стягується митний збір за видачу нової ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності.

У всіх інших випадках, які потребують внесення змін до ліцензії, проводиться переоформлення цієї ліцензії на підставі наказу Голови ДМСУ шляхом заповнення нового бланка ліцензії із зазначенням попередніх, а у зміненій частині - нових відомостей. До існуючого номера ліцензії додається літерний код послідовно за алфавітом. Попередня ліцензія скасовується і вилучається. При цьому збір за видачу ліцензії не нараховується.

Перереєстрація ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності проводиться щорічно з 1 листопада по 31 грудня. За перереєстрацію ліцензії справляється збір у розмірі еквівалентному 1000 дол. США, встановлений Кабінетом Міністрів України. Видача нових ліцензій ДМСУ за заявами підприємств під час перереєстрації не здійснюється.

Для перереєстрації ліцензії підприємству, що здійснює декларування на підставі договору, необхідно подати до митниці, в зоні діяльності якої воно зареєстроване, такі документи:

  1. заяву на ім'я начальника митниці щодо продовження строку дії ліцензії на наступний рік;

  2. копію платіжного доручення про перерахування коштів за перереєстрацію ліцензії;

  3. копію ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності.

Заява розглядається митницею протягом 15 днів з дня її надходження. При цьому митниця перевіряє стан роботи підприємства, що здійснює декларування на підставі договору, за минулий рік.

У разі відмови у продовженні строку дії ліцензії митниця повідомляє про це заявника письмово з обов'язковим зазначенням причини відмови. У цьому випадку підприємство має право самостійно звернутися до ДМСУ з клопотанням про продовження строку дії ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності.

Продовження строку дії ліцензії на один рік здійснюється наказом Голови ДМСУ за умови:

- наявності документів згідно з Положенням;

- фактичного надходження на відповідні рахунки коштів за видачу ліцензії.

Після одержання наказу ДМСУ на зворотному боці перереєстрованих ліцензій здійснюється запис такого змісту:

"Перереєстровано наказом Держмитслужби України від "__" _____ 199_ року № __".

Запис завіряється підписом начальника митниці і гербовою печаткою митниці.

Підприємства, ліцензії яких не пройшли перереєстрацію, повертають ці ліцензії митниці. Кошти за перереєстрацію ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності у такому випадку повертаються підприємству за його заявою.

Ліцензія, отримана в поточному році, підлягає перереєстрації без сплати митних зборів.

Допущення особи, уповноваженої на декларування, здійснюється шляхом видачі йому митницею кваліфікаційного свідоцтва. Заява від підприємства, що здійснює декларування на підставі договору, або громадянина на видачу кваліфікаційного свідоцтва розглядається митницею протягом 15 днів.

Особа, уповноважена на декларування, може виконувати функції, стосовно вантажів, що належать стороннім особам, тільки якщо цей спеціаліст зарахований до штату підприємства, яке отримало ліцензію на право здійснення митної брокерської діяльності.

Для видачі кваліфікаційного свідоцтва у митниці створюється екзаменаційна комісія, яка приймає екзамени у кандидатів з метою визначення достатності їх рівня знань і кваліфікації для здійснення декларування.

Митниця організовує навчання осіб, уповноважених на декларування, проведення консультацій та прийняття екзаменів у встановленому законодавством порядку. Продовження строку дії (щорічна перереєстрація) ліцензії на право здійснення митної брокерської діяльності не стосується строку дії кваліфікаційного свідоцтва особи, уповноваженої на декларування.

Кваліфікаційне свідоцтво особи, уповноваженої на декларування, може бути скасоване митницею, яка його видала, якщо таке свідоцтво було видане на підставі неповних або недостовірних даних, які мали істотне значення для прийняття рішення про видачу свідоцтва.

Кваліфікаційне свідоцтво може бути скасоване митницею, яка його видала, якщо фахівець:

  • неодноразово не виконував свої обов'язки;

  • неодноразово порушував або не виконував вимоги законодавчих та інших нормативних актів;

  • визнаний винним у підробленні документів, розкраданні, хабарництві, а також у випадках неодноразового вчинення правопорушень;

  • заподіяв істотні збитки особі, яку він представляє, в тому числі шляхом протиправного використання даних, що становлять комерційну таємницю або конфіденційну інформацію, за рішенням суду;

  • у разі неотримання особою, уповноваженою на декларування, кваліфікаційного свідоцтва протягом трьох місяців з дня складання екзамену.

Рішення про скасування свідоцтва набирає чинності з дати виходу відповідного наказу начальника митниці. Рішення про скасування може бути оскаржене безпосередньо до ДМСУ або до суду.

Повторна заява про видачу кваліфікаційного свідоцтва може бути розглянута через шість місяців з дня його скасування або по закінченні строку, визначеного судом.

Якщо особа, уповноважена на декларування, збирається працювати в зоні діяльності іншої митниці, ніж та, де вже отримано кваліфікаційне свідоцтво, вона повинна скласти екзамени та отримати кваліфікаційне свідоцтво у митниці, де має намір працювати. При цьому раніше видане свідоцтво не скасовується.

Якщо у правовому регулюванні митної справи сталися істотні зміни, особа, уповноважена на декларування, повинна у місячний строк після виходу відповідного наказу начальника підтвердити відповідність своїх знань новим вимогам шляхом складання заліку комісії митниці. У разі невиконання цієї умови митний орган, який видав кваліфікаційне свідоцтво, припиняє його дію до такого підтвердження, але не більше ніж на два місяці. У разі не підтвердження особою, уповноваженою на декларування, відповідності своїх знань протягом цього строку митний орган, який видав кваліфікаційне свідоцтво, скасовує його.