Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.Декларування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Тема 9. Декларування товарів та інших предметів

9.1. Поняття декларування, форми декларування

9.2. Декларант, його права та обов'язки

9.3. Митний брокер - підприємство, що здійснює декларування

9.4. Електронне декларування

9.5. Митно-брокерські послуги

Література

1. Митний кодекс України від 11.07.2002р. №92-IV ст.81-90, 176-181.

2. Закон України від 01.06.2000р. №1775-ІІ “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”.

Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг»

«Про електронний цифровий підпис»

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 27.01.1997р. №65 “Про ставки митних зборів”.

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 09.06.1997р. №574 “Про затвердження Положення про вантажну митну декларацію”.

5. Наказ ДМСУ від 22.07.1997р. №340 “Про затвердження Положення про діяльність підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору”.

Порядок здійснення МКМО, які декларуються з ВМД та документів контролю за переміщенням товарів (попереднього повідомлення та попередньої митної декларації) в електронному вигляді затверджений наказом ДМСУ від 26.09. 2007 р. № 800.

Порядку застосування електронного цифрового підпису органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної форми власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.2004 р. № 1452.

Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженого наказом Держмитслужби України від 20.04.2005 N 314

9.1. Поняття декларування, форми декларування

Декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари і ТЗ, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх МКМО.

Умови і порядок застосування форм декларування, перелік відомостей, необхідних для здійснення МКМО, визначаються Кабінетом Міністрів України, а порядок заповнення митних декларацій та інших документів, що застосовуються під час митного оформлення товарів і ТЗ, встановлюється ДМСУ.

Перелік документів, необхідних для здійснення МКМО товарів і ТЗ, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 лютого 2006 р. № 80.

Документи, обов'язкові для подання:

1. Митна декларація.

2. Товарно-транспортний документ на перевезення (залізнична накладна (УМВС (СМГС), ЦІМ (СІМ)), авіаційна накладна (Air Waybill), коносамент (Bill of Lading) тощо.

3. Договір (контракт) ЗЕДабо інший документ, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту).

4. Рахунок (Invoice) або інший документ, який визначає вартість товару

Документи, подання яких визначається ДМСУ з урахуванням мети переміщення, виду ТЗ, характеру товару, способів розрахунку тощо, що впливають на митні процедури:

  1. Декларація митної вартості (у встановлених випадках).

  2. Декларація про встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари.

  3. Облікова картка суб'єкта ЗЕД (форма затверджується ДМСУ), або її копія.

  4. Лист про погодження (подається підприємством, розміщеним поза зоною діяльності митниці).

  5. Документ контролю за доставкою товарів.

  6. Документи про надання фінансових гарантій.

  7. Ліцензія митного перевізника.

  8. Книжка МДП, книжка АТА, книжка CPD.

  9. Свідоцтво про допущення ТЗ до перевезення товарів під митними печатками і пломбами.

  10. Акти приймання-передачі (електроенергії, газу, нафти, аміаку тощо).

  11. Посередницький договір.

  12. Документ на право провадження митної брокерської діяльності.

  13. Документи, що використовуються для визначення митної вартості товарів.

  14. Документи, що визначають країну походження товарів

  15. Документи, що містять відомості для визначення коду товару згідно з УКТЗЕД.

  16. Платіжні доручення, касові ордери про сплату податків і зборів (обов'язкових платежів).

  17. Векселі (відповідно до законодавства).

  18. Документи, що підтверджують право на застосування до товарів пільгового режиму оподаткування.

  19. Документи на право розпорядження, володіння чи користування товаром (ТЗ).

  20. Заява підприємства на митне оформлення товарів (у спрощеному порядку, для розміщення у митні режими, для подання тимчасової, неповної, періодичної митної декларації).

  21. Документи, які видаються державними органами для здійснення МКМО.

У разі транзиту залізничним транспортом вантажів з непідакцизними товарами для здійснення митного контролю та митного оформлення подається накладна ЦІМ (СІМ) або УМВС (СМГС), або ЦІМ/УМВС (CIM/SMGS, ЦИМ/СМГС).

Перелік товарів, що підлягають обов'язковому декларуванню, встановлюється МК та актами Кабінету Міністрів України.

Під декларуванням у митному законодавстві розуміється заява митниці за встановленою формою (письмовою, усною чи іншою) точних відомостей про товари і ТЗ, необхідних для здійснення митного оформлення і проведення митного контролю.

При декларуванні товарів та ТЗ, що переміщуються через митний кордон України юридичними особами та приватними підприємцями (в тому числі без створення юридичної особи) основним документом, що використовується для декларування товарів і ТЗ у торговому обігу, є вантажна митна декларація (ВМД). Прототипом ВМД став єдиний адміністративний документ (ЄАД), що використовується у країнах ЄС і ЄАСТ (Євроазійське товариство). ВМД - основна, але не єдина форма декларування товарів в торговому обігу.

Митне оформлення товарів вартістю менше, ніж еквівалент 100 євро включно (крім підакцизних товарів), як і контроль за їх переміщенням між митницями, здійснюється виключно у тих випадках, коли у власника цих товарів (відправника або одержувача) або уповноваженої ним особи виникає потреба у митному оформленні таких товарів, обумовлена особливостями господарської діяльності, валютного, інвестиційного законодавства тощо, і тільки за умови звернення цієї особи до митного органу з письмовою заявою про таку необхідність. У цьому випадку як митну декларацію можуть використовуватися товаросупровідні комерційні й інші документи.

Товари і ТЗ, що переміщуються через митний кордон України, декларуються митному органу, який здійснює митне оформлення цих товарів і ТЗ. Митна декларація подається митному органу, який здійснює митне оформлення, протягом 10 днів з дати доставлення товарів і ТЗ у митний орган призначення.

Якщо декларант з поважних причин (перелік визначається ДМСУ) не може здійснити у повному обсязі декларування товарів і ТЗ, які ввозяться на митну територію України, безпосередньо під час переміщення їх через митний кордон України (крім транзиту), такі товари можуть бути випущені у вільний обіг у спрощеному порядку після подання митниці тимчасової чи неповної декларації та під зобов'язання про подання митної декларації не пізніше ніж через 30 днів з дня випуску товарів у вільний обіг.

Митниця приймає це рішення виходячи з обставин переміщення таких товарів, характеристики власника та при сплаті податків і зборів у повному обсязі. Якщо товари переміщуються однією і тією ж особою регулярно на одних і тих же умовах та підставах, митний орган може дозволити такій особі подавати періодичну митну декларацію, яка оформляється на переміщення товарів за певний погоджений з митним органом період. Порядок та умови її подання визначаються Кабінетом Міністрів України.

Товари і ТЗ декларуються митному органу, який здійснює їх митне оформлення. ТЗ, що використовуються для переміщення товарів, декларуються одночасно з цими товарами. Морські, річкові та повітряні судна декларуються митному органу в порту чи аеропорту прибуття на митну територію чи відправлення з митної території України. Порожні ТЗ та ТЗ, які перевозять пасажирів, декларуються в місці перетину митного кордону України або в митному органі за місцем розташування власника ТЗ.

Товари, що переміщуються громадянами, декларуються одночасно з пред'явленням цих товарів. Порожні ТЗ та ТЗ, в яких перевозяться пасажири, у разі в'їзду декларуються не пізніше ніж через три години з моменту прибуття у пункт пропуску на митному кордоні, а у разі виїзду - не пізніше ніж за три години до перетинання митного кордону. Ці строки можуть продовжуватися у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Митна декларація подається разом з комерційними супровідними та іншими необхідними документами, які зазначені вище. Вона приймається та реєструється митним органом, якщо в ній містяться всі необхідні відомості і до неї додано всі необхідні документи. На бланку декларації проставляється дата і час її прийняття. Відповідні записи проводяться у документах митного органу.

Митний орган не має права відмовити в прийнятті митної декларації, якщо декларантом виконано всі умови. Відмова має бути вмотивованою, а про її причини декларант повідомляється письмово.