Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

9. Якісне та кількісне порівняння

Кількісні методи

Статистика з цієї точки зору – це кількісні значення, які оцінюють розподіли градацій або взаємозв'язку між змінними. Статистика є свого роду математичною стенографією, що дає можливість візуально і з великою точністю оцінити, що показують (а іноді – що не показують) дані. “Які политико-философские погляди типового студента коледжу? Чи завжди білі виборці відрізняються в своїх партійних пристрастях від негрів? Які дії або ситуації в світовій спільноті найімовірніше можуть привести до виникнення озброєного конфлікту? “Якщо ми маємо в своєму розпорядженні вірні дані для аналізу, статистика в змозі відповісти як на цих, так і на багато інших питань.

Статистика надзвичайно складна. Проте так само вірно і те, що багато хто з основних принципів і прийомів статистичного аналізу незвичайно простий, дуже швидко запам'ятовуються і можуть відвести вас у вивченні вашого предмету набагато далі, ніж ви думаєте. Фактично якщо ви вивчали алгебру в середній школі, то ви знаєте про математику все, що вам знадобиться; ви будете здивовані, наскільки інтуїтивно очевидні багато математичних викладень.

Підрахунок вартості, що ґрунтується на діяльності – це метод, в якому основна ціна  визначається, ґрунтуючись на діяльності. Це забезпечує добрі стартові позиції для оцінювання впливу змін в підході.

Якісний 

Метод Делфі — це метод для генерування думки групи шляхом повторних оцінювань індивідуальних поглядів із забезпеченням зворотнього зв‘язку з більш ранніми зверненнями до даних респондентів.  

Фокус групи — це структуровані групові дискусії в межах гомогенної (однорідної) групи з метою вивчення поглядів і ставлення цієї групи до визначеної сфери інтересів. 

Ігрові семінари — є структурованими груповими методами, мета яких проникнути у сутність складної проблеми через залучення учасників семінарів до роботи зі сценаріями, які містять фокусну точку для дискусії.  

Електронні засоби збору даних включають в себе великий набір інструментів, які використовують Інтернет для швидкого збору даних та (в ідеальному випадку) є ефективними з точки зору витрат. Прикладами є проведення опитувань за допомогою електронної пошти, системи опитування у комп‘ютерній мережі, індивідуальні текстуальні Інтернет інтерв‘ю, фокус групи у комп‘ютерній мережі Інтернет та текстуальні фокус групи. ”Текстуальні фокус групи“ насправді не є фокусною групою, тому я не заглиблююся у цю тематику. Збір даних за допомогою Інтернет є не зовсім репрезентативним, що пояснюється тим, що дані збираються за участю лише тих людей, які вміють добре користуватися Інтернет. Я згадую про телефонне опитування 1936 року, яке прогнозувало, що Альф Лондон виграє президентські вибори. Звичайно, участь в опитування прийняли тільки досить багаті люди, які могли собі дозволити мати телефон.  

Аналіз даних 

Кількісний 

Кластерний аналіз — дослідницький інструмент аналізу даних для розв‘язання класифікаційних проблем. Його мета полягає у сортуванні випадків на групи або кластери у такий спосіб, що ступінь залежності є сильною між членами у межах одного кластеру і слабкою між членами різних кластерів

Факторний аналіз — це клас багатомірних статистичних методів, який стосується проблеми аналізу структури взаємозв‘язків (кореляції) між великою кількістю змінних через визначення набору спільних структурних масивів відомих як фактори.  

Числові індекси — це числа які збудовані на основі серій даних (динамічні ряди) шляхом вибору базового числа (наприклад, базового року), а потім рахується процентна зміна від базового числа.  

Багатомірний аналіз — це клас статистичних методів який допомагає побудувати графік взаємозв‘язку між багатьма змінними та однією або більше залежною чи результативною змінною. По обидві сторони рівняння може знаходитися велика кількість змінних. Наприклад, подивіться “багатомірний аналіз варіації”. 

Дерево ймовірностей — це графічне зображення певної кількості альтернативних подій з відповідними ймовірностями підібраними в результаті моделювання або збору даних.  

Моделювання — це інструмент аналізу і планування, який охоплює зміни в системі, що відбуваються у реальному світі та взаємодії подій у підсистемі шляхом створення моделі, яка моделює ці взаємодії на комп‘ютері.

Якісний 

Розробка системи порівнянь — це набір методів, які використовуються для визначення та вимірювання контрольних характеристик для діяльності суб‘єктів аудиту державного сектору. Такі характеристики можуть надходити з державного, приватного та недержавного секторів, і можуть включати порівняння з міжнародними стандартами.  

Аналіз рішень — це техніка, за допомогою якої результати структуруються за їхньою корисністю та ймовірністю отримання результатів за умови прийняття певних рішень, таким чином, з‘являється можливість оцінити приблизну вартість різних альтернативних рішень. 

Логічні моделі встановлюють причинний зв‘язок між результатами, продуктами, діяльністю та витратами. Ці інструменти дають можливість провести діагностику факторів та різних стадій реалізації програми чи проекту, допомагають вам визначити ті складові частини програм та проектів, які потребують доопрацювання, а також стають у пригоді при визначені головних показників ефективності роботи. 

Багатоцільове прийняття рішень — це дослідження прийняття рішень в умовах багатьох, іноді протилежних, цілей. Воно включає методику для розуміння того, яким чином суб‘єкти аудиту приймають рішення та методи оцінки прийняття рішень самими аудиторами.