Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сертифік.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
246.27 Кб
Скачать

22.Порядок припинення дії сертифіката відповідності:

Дію сертифіката відповідності може бути припинено за умов:

1) виявлення невідповідності продукції вимогам, що встановлені під час сертифікації

2) при порушенні правил приймання, методів контролю і випробувань, маркування продукції;

3) при внесенні виробником змін до НД, методів випробувань, складу, які можуть вплинути на відповідність сертифікованої продукції встановленим вимогам, без попереднього узгодження з органом сертифікації

4) при порушенні умов договору заявником.

ОС надсилає інформацію про рішення щодо припинення чи призупинення дії сертифіката відповідності у 3-денний термін до Держспоживстандарту, його терит органу, до Держмитслужби, інших зацікавлених організацій і заявника.

Рішення про тимчасове припинення дії сертифіката може бути скасоване на підставі:

1) проведення коригувальних заходів (виробник може усунути невідповідності та причини їх виникнення у місячний термін);

2) підтвердження відповідності продукції встановленим вимогам без проведення випробувань в акредитованій випроб лабораторії

23. Законодавча база с

Включає : 1)закони України: «Про захист прав споживачів», «про підтвердження відповідності», «Про акредитацію органів з оцінки відповідності» 2)декрети КабМіну: «Про стандартизацію і сертифікацію», «Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення» 3)державні стандарти, які регламентують діяльність сис-ми УкрСЕПРО та встановлюють вимоги до продукції процесів, послуг) 4)міжнародні (регіональні) угоди у сфері С, прийняті Україною.

Сьогодні в Україні питання С регул-ся більш, ніж 500 нормативними документами.

24.С в єс; особливості, модулі с

Сертиф-на політика викладена в директивах ЄС, основоположними вимогами яких є: 1)безпека 2)захист навк сер-ща 3)захист спож-ча 4)здоровя л-ни

С в ЄС передбачає, що випроб лаб і органи з С повин бути акредитовані відпов до ЕN 45000. за за без Я пр-ї відпов-ть несе постач-к, який повинен виконувати вимоги станд-в серії 9000 при вир-ві пр-ї.

Т-ри, що серт-ся, марк-ся спец знаком СЄ.

В директивах ЄС передбачений модульний підхід до ОЦ-ки відпов-ті:

Модуль А (внутр контроль вир-ва пр-ї) – установлює процедуру, за якою вир-к декларує, що пр-я відповідає вимогам норм-х док-в, дія яких пош-ся на неї

Модуль Аа – склад-ся з модуля А з такими додатковими вимогами: 1)виробник повинен провести одне або більшу кіль-ть випроб-нь за одним або декількома показ-ми пр-ї 2)випроб-ня провдяться під контролем органу С, обраного виробником.

Модуль В (схвалення типу) – встановлює процедуру, за якою орган С засвідчує, що зразок пр-ї, який впровадж-ся у вир-во, відповідає вимогам норм док-в, дія яких пош-ся на дану пр-ю.

Модуль С (відповідність типу) – встан проц-ру, за якою вир-к декларує, що пр-я відповідає типовому зразку, зазначеному у СВ, і відповідає вимогам горм док-в, дія яких пош-ся на неї.

Модуль D (забез-ня Я вир-ва) – встан пр-ру, за якою вир-к декларує, що пр-я відповідає типовому зразку, зазначеному у СВ, і відповідає вимогам горм док-в, дія яких пош-ся на неї.

Модуль Е (забез Я пр-ї)

Модуль F (перевірка пр-ї)

М G (перевірка несерійних виробів)

М Н (забез Я на всіх етапах жит циклу пр-ї)