Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сертифік.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
246.27 Кб
Скачать

11. Екологічна с

Є одним із видів С, яка спрямована на стимулювання виробників до впровадження таких технологічних процесів та розробки товарів, які мінімально забруднюють НС та створюють гарантію безпеки продукції для життя та майна громадян.

Для багатьох видів продукції екосертифікат є визначальним фактором конкурентоспроможності.

Обєкти: 1) обєкти НС (природні ресурси та компоненти); 2)джерела забруднень (виробництво, технологічні процеси, відходи вир-ва та споживання, комунікаційні послуги); 3)продукція природоохоронного призначення (природоохоронні технології, природоохоронні споруди, екопослуги); 4) екологічні інформаційні ресурси та продукція (інформаційні продукти у галузі екології, бази та банки екологічних даних).

Законодавчою та нормативною базою ЕС є стандарти ІСО 14000. На сьогодні в У впроваджено 5 з 17. Країни члени ЄС сертифікують свої системи екологічного управління відповідно до схеми екологічного менеджменту та аудиту ЕМАС.

Екомаркування, що застосовується за кордоном можна поділити на 3 групи: 1) маркування для позначення екологічності товару чи його окремих властиовстей («Голубий ангел», «Білий лебідь»); 2) маркування для ідентифікації товарів (упаковки), які можуть бути повторно використані і підлягають вторинній переробці («Зелена крапка»); 3) маркування, що закликає до дбайливого ставлення до НС.

  1. Організаційна структура системи УкрСепро

Організаційну структуру системи УкрСЕПРО визначає ДСТУ 3410-96, згідно з яким загальне керівництво системою, організація та координація робіт з сертифікації здійснюються Національним органом з сертифікації – Держстандартом України. Йому підпоряд­ковані: науково-технічна комісія; органи з сертифікації продукції; органи з сертифікації послуг; органи з сертифікації систем якості; випробувальні лабораторії (центри); аудитори; науково-методичний та інформаційний центри; територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації

Держстандарту України; Український навчально-науковий центр з стандартизації, метрології та якості продукції

  1. Інформування про відповідність у системі УкрСепро

Способи зазначеня відповідності продукції встановленим нормам:

-сертифікат відповідності

-свідоцтво про визнаня

-декларація про відповідність

-маркування продукції знаком відповідності

Сертифікат відповідності - це документ, виданий відповідно цо правил системи сертифікації, який зазначає, що дана продукція, технологічний процес чи послуга відповідають вимогам, які визначені стандартами чи іншими документами, що установлюють вимоги до них.

Знак відповідності (знак сертифікації) - знак, який оберігається законом (сполучення літер, цифр, графічних символів тощо), викорис­товується відповідно до прийнятих правил системи сертифікації і вказує, що дана продукція, технологічний процес чи послуга відповідають конкретним стандартам або іншим нормативним документам, які встановлюють вимоги до них.

Декларація про відповідність- документально оформлена в установленому порядку заява виробника, у якій надається гарантія відповідності продукції вимогам, встановленим законодавством.