Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
30.98 Кб
Скачать
  1. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з оплати праці.

Для узагальнення інформації про розрахунки з працівниками по заробітній платі призначений пасивний рахунок 661 "Розрахунки по оплаті платі".

До рахунку 661 відкривається ряд субрахунків, на яких відображаються операції пов'язані з оплатою праці: 663 "Розрахунки з працівниками за товари, продані в кредит"; 664 "Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями на рахунки з вкладів у банках"; 665 "Розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями внесків за договорами добровільного страхування"; 666 "Розрахунки з членами профспілок по безготівкових перерахуваннях сум членських профспілкових внесків"; 667 "Розрахунки з працівниками за позиками банків"; 668 "Розрахунки за виконавчими документами та інші утримання"; 669 "Інші розрахунки за виконані роботи".

По кредиту цього рахунку відображаються суми нарахованої заробітної плати, допомоги по тимчасовій непрацездатності за перші 5 днів, премії, матеріальні допомоги за рахунок фонду оплати праці тощо.

По дебету цього рахунку відображаються утримання із зарплати, її виплата, а також сума зарплати, що не отримана в строк і віднесена на рахунок "Депоненти".

Аналітичний облік розрахунків по заробітній платі ведеться по кожній особі. Для цього в бухгалтерії при прийманні на роботу на кожного працівника відкривається картка-довідка ф. 417 (особовий рахунок). На лицьовій стороні вказуються всі дані про працівника: П.І.Б., посада, професія, розмір окладу, рік народження, пільги та інше. Щомісяця в картках записується сума нарахованої зарплати, утримань із неї, суми до видачі.

Нарахування зарплати за місяць по кожній особі та утримання з заробітної плати узагальнюється в розрахунково-платіжній відомості, в якій вказуються табельні номери, прізвища, ім'я та по-батькові працівників, сума нарахованої зарплати, утримань та сума до видачі. За цим документом видається зарплата за другу половину місяця.

На основі розрахунково-платіжної відомості складається меморіальний ордер № 5. В установах, де складається декілька розрахунково-платіжних відомостей, крім того і на їх підставі складається "Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендій", яка одночасно є меморіальним ордером № 5. Записи в ньому систематизуються за кодами функціональної чи програмної класифікації установи, а по спеціальних коштах - ще і за видами спеціальних коштів. До меморіального ордера № 5 прикладаються всі документи, що є підставою для нарахування зарплати: табелі, витяги з наказів та ін. Підсумок меморіального ордера № 5 заноситься в Головну книгу.

 

27.Облік розрахунків із стипендіатами: нарахування, утримання, виплата.

Стипендія — це грошове забезпечення, яке регулярно надається особам, що вчаться на денних відділеннях вищих і середніх спеціальних навчальних закладах на бюджетній основі, а також особам, які проходять підготовку на стаціонарі в аспірантурі та докторантурі.

Студентам, віднесеним до потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, які в сесію отримали незадовільні оцінки, стипендія призначається в мінімальному розмірі, при цьому надбавка в розмірі 100 % до стипендії не виплачується.

Студентам-сиротам, які перебувають на державному забезпеченні, розмір стипендій зменшується на 15% і становить: для відмінників — 24 грн. 57 коп., для студентів із середнім балом успішності 3,00—4,99 розмір стипендії — 21 грн. 68 коп.

Студентам-відмінникам, активістам наукової і громадської роботи можуть призначатися іменні державні та меценатські стипендії: стипендія Президента України в розмірі 101 грн. 15 коп., стипендія Верховної Ради України — в розмірі 92 грн. 48 коп., стипендія Наглядової ради вузів — у розмірі 57 грн. 80 коп. (за рахунок позабюджетних коштів). У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка призначається стипендія сім’ї Ковальських — у розмірі 110 грн. Для молодих учених передбачені також стипендії Кабінету Міністрів України, Міністерства у справах науки і технологій, Національної академії наук України.

Аспірантам встановлюються стипендії у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи з урахуванням наступних змін в оплаті праці на відповідних посадах, але не нижче 60% і не вище посадового окладу викладача-стажиста (172 грн.), а докторантам — у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи з урахуванням змін в оплаті праці на відповідних посадах, але не вище посадового окладу доцента, який має вчений ступінь кандидата наук (оклад без акредитації — 260 грн.).

Для обліку розрахунків зі стипендіатами призначений пасивний субрахунок № 662 «Розрахунки зі стипендіатами», який за своїм призначенням і побудовою близький до субрахунка № 661 «Розрахунки із заробітної плати». Нарахована стипендія є для бюджетної установи фактичним видатком і відображається за дебетом рахунка № 80 «Видатки загального фонду», код 1342 «Стипендії».На стипендії не нараховуються внески на соціальні потреби (фонд соціального страхування, Пенсійний фонд, фонд зайнятості), стипендіатам не надається допомога з тимчасової непрацездатності (виплачується стипендія). Стипендія включається до сукупного доходу громадян, з якого справляється прибутковий податок, а стипендіатам присвоюється ідентифікаційний код платника податків.