Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сертифік.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
246.27 Кб
Скачать

58.Перспективи розвитку с в світі

Основні напрями:

заохочення загального застосування стандартів серій 9000 і 14000 щодо систем управління якістю і систем управління навколишнім середовищем.

застосування стандартів серії ЕN 45000, які встанов­люють вимоги до органів зі стандартизації та випробуваль­них лабораторій при їх акредитації.

заохочення до створення централізованих національ­них систем акредитації.

проведення досліджень та сертифікації в галузях, які не регулюються стандартами.

гармонізація інфраструктури випробувань і сертифі­кації в міжнародному масштабі.

активізація співпраці у сфері укладення багатосторонніх договорів про взаємне визнання випробувань та сертифікатів.

З метою реалізації зазначених рекомендацій багатьма країнами, в тому числі членами ЄС, засновано низку міжнародних організацій із сер­тифікації, акредитації та випробувань для покращення умов міжнародної торгівлі, випробувань та сертифікації; взаємного визнання методів та систем сертифікації, акредитації та випробувань; повірки та калібровки засобів вимірювальної техніки; підвищення якості випробувань та впровадження міжнародних стандартів.

Великого значення набувають міжнародні угоди про взаємне визнання сертифікації з конкретних видів продукції, її виготовлення, розподіл трудових ресурсів. Напри­клад, угода HAR про визнання процедури присвоєння знаку відповідності на кабель та дріт або угода ЕМЕDІСА про маркування медичних електроприладів.

Якщо сьогодні в країнах Західної Європи дотримують­ся єдиних правил сертифікації, випробувань з використан­ням міжнародних стандартів, то в США сертифікація га­рантується лише на національному рівні.

Країни Східної Європи проводять сертифікацію анало­гічно до західноєвропейських держав, визнають міжнародні стандарти, включаючись до процесу інтеграції щодо питань стандартизації, сертифікації та випробувань, розпочатого ще наприкінці 70-х років XX ст.

59.Реквізити сан-гіг заключення

Для вітчизняної продукції:

1) найменування органу, установи та закладу державної санепідслужби; 2) поштова адреса

телефон, факс; 3) повне найменування продукції; 4) дата і № заключення (висновку); 5)найменування нормативного документа на продукцію; 6) назва організації-виробника, його реквізити; 7) запис про відповідність продукції нормативній документації - ДСТУ, санітарним нормам та правилам, медико-біологічним вимогам тощо і допущення до застосування продукції у певній сфері; 8) назва організації, якою представлена продукція; 9) Супровідні документи

10) Запис про необхідність дотримання вимог безпеки згідно зазначеного нормативного документа та інших характеристик безпеки продукції, які не вказані в нормативному документі при застосуванні, зберіганні, транспортуванні

11) Перелік показників безпеки, які підлягають контролю

12) Термін дії заключення (висновку)

13) Запис «При зміні рецептури, технології виготовлення, області, галузі, умов застосування продукції даний висновок втрачає силу»

14) Особисті дані і підписи експертів, печатка органу державної санепідслужби

Для імпортованої продукції заключення має деякі відмінності:

замість найменування нормативного документа на продукцію - висновок на імпортовану продукцію;

2-ий пункт - реквізити постачальника імпортованої продукції

3-й пункт - документація на поставку імпортованої продукції

4-й - дані контракту на ввезення, сертифіката країни постачальника, виготовлювача

Далі всі пункти й реквізити співпадають