Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сертифік.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
246.27 Кб
Скачать
  1. Процедура сертифікації систем якості (сся) в Україні

Сертифікація систем якості – перевірка, оцінка та посвідення акредитованим органом з С систем якості того, що система якості під-ва, яка перевіряється відповідає вимогам державного або міжнародного стандарту з систем якості.

Виробник подає до акредитованого у Системі Органу з С заяву. Орган з С розглядає її та надсилає заявнику: опитну анкету для проведення попередньої (заочної) оцінки системи якості і стану виробництва; перелік вихідних матеріалів, які має подати під-во до органу з С.

Загальна схема С систем якості: 1) попередня (заочна) оцінка СЯ; 2) остаточна перевірка та оцінка СЯ; 3) оформлення результатів перевірки; 4) технічний нагляд за сертифікованою системою якості протягом терміну дії сертифіката

Сертифікат на систему якості видається на строк до 3 років, реєструється згідно з вимогами ДСТУ 3415-96, не подовжується. Для отримання сертифікату на новий термін за 3 місяці до закінчення терміну дії під-во надсилає до Органу з сертифікації систем якості нову заявку.

  1. Схема сертифікації в системі УкрСЕПРО. Правила їх вибору.

Схема сертифікації – склад та послідовність дій третьої сторони під час проведення С відповідності.

Правила вибору схеми (моделі) сертифікації продукції:

а) Схема (модель) сертифікації заявленої продукції визначається органом сертифікації за узгодженням із заявником до початку робіт із сертифікації. Вибір схеми (моделі) залежить від виду продукції, її кількості, стану виробництва та інших вихідних даних.

б) Для сертифікації продукції вітчизняного виробництва та імпортної застосовуються такі схеми (моделі):1 – сертифікація кожної партії; 2 – сертифікація з обстеженням виробництва; 3 – сертифікація з атестацією виробництва; 4 – сертифікація з оцінкою сертифікованої системи якості.

в) Схеми (моделі) сертифікації з атестацією виробництва або з оцінкою сертифікованої системи якості застосовуються лише за ба­жанням виробника (включаючи іноземного) продукції, що випус­кається серійно, одержати сертифікат на термін дії з правом самостійно застосовувати його до кожної випущеної партії продукції.

9. Відповідальність органів з с продукції та випробувальних лабораторій, що проводять обовязкову с

Випроб лаб несе відпов-ть за недостовірність та необ’єктивність результатів випроб-нь серт-ї пр-ї

Орган з С – необґрун-ну чи неправомірну видачу Св, атестатів вир-ва та підтвердж-ня їх дії, а також за поруш-ня правил С-ми

  1. С радіоелектронної апаратури

Орган з С електротехнічних виробів – УКРСЕРТЕЛЕК – Державний випробувальний центр побутових електричних машин та приладів.

Схеми С електрообладнання та радіоапаратури

Схема Т – первісні типові випробування зразків продукції та подальший технічний нагляд (періодичні контрольні випробування) – термін дії сертифіката – 1 рік

Схема І – первісні типові випробування зразків продукції та атестація виробництва або сертифікація системи якості з подальшим технаглядом (періодичні контрольні випробування) та поточних періодичних інспекцій вир-ва - термін дії сертифіката – 3 роки

Схема АС – первісні типові випробування зразків продукції та атестація виробництва або сертифікація системи якості з подальшим технаглядом (періодичні контрольні випробування) та контрольних перевірок атестованого вир-ва – термін дії сертифіката – відповідає терміну дії атестата виробництва

Схема П – випробування партії продукції – термін дії сертифіката – партія товару

Схема С – випробування кожної одиниці продукції

Показники сертифікації електрообладнання: 1) безпека (радіоелектронна апаратура; електропобутове обладнання); 2) електромагнітна сумісність (можливість одночасного функціонування великої кількості радіоелектронних та електротехнічних засобів на обмеженій території без створення перешкод).