Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sotsiologiya_shp333.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
176.58 Кб
Скачать

31. Тейлористьсо-фройдистська організація праці

Фордизм, система організації масово - поточного виробництва, що виникла в США в першій чверті 20-го століття. Основою фордизму і обумовлених ним нових методах організації виробництва став складальний конвеєр. Кожен з робітників, розміщений уздовж конвеєра, здійснював одну операцію, що складається з декількох (від і одного) трудових рухів, для виконання яких не була потрібна практично жодної кваліфікації. Введення конвеєрного складання, разом з деякими іншими технічними нововведеннями призвело до різкого зростання продуктивності праці та зниження собівартості продукції, поклало початок масового виробництва. Разом з тим Фордизм призвела до небувалого посилення інтенсивності праці, його беззмістовності, автоматизму. Фордизм розрахований на перетворення робітників на роботів і вимагає крайнього нервового і фізичного напруження. Примусовий ритм праці, що задається конвеєром, викликав необхідність заміни форми оплати праці робітників. Погодинної Форда, як і до нього тейлоризм, став синонімом методам експлуатації робітників, властивих монополістичної стадії капіталізму, покликаних забезпечити підвищення прибутку капіталістичним монополіям. Прагнучи подавати невдоволення робітників, і не допустити їх організованої боротьби на захист своїх прав та інтересів, Форд ввів ганебні дисципліну на підприємствах, насаджував системи шпигунства серед розправи з робітниками активістами.

Запропонована Тейлором система спрямована на підвищення ефективності виробництва за допомогою організації праці, раціоналізації та інтенсифікації трудового процесу. Основні принципи підходу Тейлора полягають в наступному: Збільшення комфорту і добробуту людства є головною метою виробництва. Підприємці повинні нести відповідальність за дотримання інтересів усього суспільства, а не тільки їх приватного капіталу. раціональна організація виробництва необхідна для отримання максимальних прибутків і можливості вистояти в конкурентній боротьбі. Система наукового управління повинна дати підприємцям знання про раціональне ведення виробництва. Рядовий робочий спочатку ледачий, неосвічений, пасивний. Засобами стимулювання продуктивності його праці є жорстко стандартизовані методи, прийоми, знаряддя. Трудові операції повинні виконуватися робітниками чисто механічно, оскільки роздуми можуть порушити автоматизм рухів і знизити продуктивність, Особливе значення має вивчення рухів робітників у процесі праці. Необхідно розчленувати весь трудовий процес на окремі операції, хронометрованого кожну з них і робочий день в цілому. Окремі робочі руху треба вивчати спеціально і давати рекомендації щодо їх раціонального побудови. Процес раціоналізації праці робітників передбачає: а) сувору регламентацію усього робочого часу; б) відпрацювання прийомів кожної операції, в) запровадження потокових ліній і конвеєра, темп руху яких повинен задавати ритм праці робітника.

Поєднання матеріальної зацікавленості і «розумного егоїзму». Тільки за допомогою оплати можна максимально зацікавити робітника. Люди не повинні отримувати більше або менше, ніж вони заробили, а підприємець не повинен бути філантропом. Без примусу і контролю робітник буде ухилятися від роботи. На виробництві необхідно організувати групи наглядачів, інспекторів, нормувальників, що здійснюють контроль за встановленою нормою виробітку. Оперативний контроль за роботою цехів. Такий контроль дозволяє своєчасно реагувати на брак заготовок, інструменту, сировини, стежити за кількістю і якістю продукції, вносити організаційні зміни.

Одним з перших в організаційній психології Тейлор став застосовувати психологічні тести при прийомі на роботу і визначенні кваліфікації, використовувати спостереження, інтерв'ю, анкетування. Теорія раціоналізації Ф. У. Тейлора - система оригінальних взаємозалежних положень і принципів підвищення ефективності трудової діяльності працівників шляхом вдосконалення соціальної організації. Критикуючи традиційні принципи організації та управління, не враховують особливості людської природи, Ф. У. Тейлор висловив думку, що не техніка і економіка, а саме управління людьми є основним фактором, що впливає на підвищення ефективності і в цьому полягає основна проблема США. На його думку, сучасний робітник працює не в повну силу і свідомо обмежує свою вироблення - "феномен роботи з прохолодою". Причини цього явища він бачив насамперед у помилкових і нераціональних принципах організації трудової діяльності робітників. Тейлористьсо-фройдистська ідеологія формування: 1. Розподіл праці на творчо-організаційну та виконавчу 2.дегуманізація праці (монотонність, відчуження внаслідок виконання робітником однієї-двох операцій протягом десятиліть)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]