Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[myreferatik.in.ua]_Проектування головних рубок....doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
646.14 Кб
Скачать

2.3 Проектування несуцільних способів головних рубок

У лісах України із несуцільних способів головних рубок найчастіше застосовують спрощені рівномірно-поступові (2-, 3-прийомні) рубки в сосняках та букових лісах, добровільно-вибіркові рубки в сосняках та дібровах лісопаркових частин приміських лісів. Групово-вибіркові рубки доцільно застосовувати в букових лісах Українських Карпат, хоча там вони не набули розповсюдження, а також у приміських лісах або сухих борах і суборах.

В умовах Лісостепу найчастіше застосовують спрощені рівномірно-поступові рубки. Вони складніші порівняно із суцільно-лісосічними, але дозволяють заготовляти більшу кількість крупної деревини як у перший прийом, так і в наступних за рахунок так званого світлового приросту.

У цілому рівномірно-поступові рубки мають такі позитивні риси:

- дозволять рівномірно засівати лісосіки як тіневитривалими, так і світлолюбними породами;

- сприяють природному поновленню лісу завдяки створенню для молодого покоління кращих порівняно із суцільною вирубкою мікро умов;

- зберігають захисні функції лісових насаджень;

- дозволяють насадженням успішно використовувати світловий приріст цим збільшити кількість крупних сортиментів;

- скорочують загальний строк вирощування насаджень.

До недоліків слід віднести:

- складність в організації проведення рубки, особливо при механізації лісосічних робіт;

- небезпеку пошкодження та знищення підросту в процесі рубки;

- складність проведення рубки в насадженнях, що схильні пошкоджуватись вітром;

- складність забезпечення поновлення головних порід у багатих типах лісу, де дуже розростаються підлісок та надґрунтовий покрив;

- подорожчання на 20-25% лісозаготівель порівняно із суцільно лісосічними рубками.

Як бачимо, недоліки поступових рубок мають здебільшого виробничий характер. Їх можна позбутись, якщо буде вдосконалена технологія рубок, будуть використовуватись спеціальні машини, агрегати та інша техніка, що забезпечить ефективне проведення рубок.

Під рівномірно-поступову рубку серед стиглих і перестійних насаджень ми вибрали квартал 52 виділ 6 площею 8,2 га. Насадження має склад 9Сз1Дз, вік – 100 років, повнота 0.60 Запас становить 370 м³/га. В насадженні підріст присутній – Сз-6 тис.шт./га, Дз-1 тис.шт./га, хоча за Правилами рубок головного користування він повинен складати не менше як 8 тис.шт./га, але за даних лісорослинних умов свіжого субору (В2), які є досить типовими для Лісостепу, успішність природного поновлення значна, що дає змогу забезпечити рівномірно-поступові рубання.

Згідно «Правил рубок головного користування в лісах України» в середньоповнотних соснових насадженнях доцільно проводити рівномірно-поступові двоприйомні рубки.

Повнота деревостану після першого прийому двоприйомних рубок і другого прийому три прийомних рубок не повинна бути менше 0,5

Перший прийом рубки проводимо через 3-5 років з вибіркою не більше 30% запасу деревостану. За цей прийом вирубуємо сухі дерева дуба, що знаходиться вже у перестійному віці, і частину дерев сосни. При чому зріджувати насадження потрібно в тих місцях, де з’явився підріст.

Другий прийом рубки проводимо через 4-7 років за наявності життєздатного пілросту господарсько цінних порід у кількості не менше 8 тис.шт./га.

Між прийомами рубки потрібно проводити заходи щодо сприяння природному поновленню. Після закінчення рубки здійснюють доповнення підросту частковими культурами до 25% площі.

Загальний термін рубки – 15-20 років.