Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[myreferatik.in.ua]_Проектування головних рубок....doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
646.14 Кб
Скачать

3.4. Розрахунок щорічної лісосіки з рубок догляду за лісом

Розрахункова лісосіка за рубками догляду - середньорічна норма призначення рубок догляду у господарській секції за площею і запасом. Базовим матеріалом для розрахунку її на найближче десятиріччя є відомість рубок догляду.

При лісовпорядженні щорічні лісосіки розраховують для кожної госпсекції в масштабі лісництва. З усіх видів рубок догляду розрахунок здійснюється двома способами: звичайним, або спрощеним і уточненим, який запропонував П.Й.Мегалінський /1966/.

3.4.1. Спрощений спосіб розрахунку

Спочатку виконуються розрахунок лісосік за площею. Для цього загальну площу насаджень, для яких потрібний той чи інший вид рубок догляду, ділять на середній період повторюваності.

де q - щорічна лісосіка за площею ;

Sn - площа насаджень, які потребують догляду;

an - середній період повторюваності ;

n - вид догляду ; для освітлень n = 1, для прочисток n = 2, для проріджувань n = 3 і для прохідних рубок n =4.

Щорічна лісосіка за масою (запасу деревини, що підлягав вирубці) може бути визначена двома способами.

Для освітлень: відсутнє

Для прочисток:

Для проріджень:

Для прохідних рубок:

3.4.2. Уточнений спосіб розрахунку

Основним недоліком спрощеного розрахунку щорічної лісосіки за рубками догляду е припущення про незмінність протягом ревізійного періоду площі насаджень, що потребують того чи іншого виду догляду П.М.Мегалінським встановлена частка площі, яка перехопить у наступний вид рубок догляду і за станом потребує їх. Запропонований спосіб розрахунку лісосік також враховує перспективні ділянки, які виділені для освітлень та прочисток і які поступово протягом ревізійного періоду переходять у такі, що потребують рубки.

У загальному вигляді формула розрахунку щорічної лісосіки за площею, яка запропонована П.М.Мегалінським, має вигляд:

де qn - розрахункова щорічна лісосіка за площею ;

Sn - площа насаджень, що потребують даного виду рубок догляду ;

tn - період, протягом якого проводиться даний вид рубок догляду ;

Sn-1 і tn-1 - аналогічні показники для попереднього виду рубок догляду ;

an – прийнятий середній період повторюваності.

Величина t1 при освітлені дорівнює 10 рокам (крім тополевих, білоакацієвих і вербових насаджень), при прочистках t2, при проріджуваннях t3 - також 10 рокам для всіх листяних насаджень, крім насіннєвих дубових, ясеневих і букових, для яких, як і для хвойних, t3 дорівнює 20 роках.

Для освітлень немає попереднього виду рубок догляду. Вони поповнюються за рахунок тих молодників, які створюються на ділянках після головних рубок. Якась частина цих насаджень протягом ревізійного періоду потребує першого класу рубок догляду - освітлення. Ця площа представляє частину щорічної лісосіки головних рубок у даній госпсекції, що дорівнює К·Sгол, де Sгол - щорічна лісосіка головних рубок за площею ; К - коефіцієнт, що вказує, яка частина щорічної лісосіки буде поповнювати площі молодників, що потребують освітлень.

З врахуванням викладеного П.М.Мегалінським запропоновані такі формули розрахунку лісосіки за площею для окремих видів рубок догляду за лісом:

а/ для освітлень

б/ для прочисток

е/ для проріджувань

г/ для прохідних рубок

де q - щорічні лісосіки за площею ;

S1 S2 S3 S4 - площа насаджень, що потребують освітлень,

прочисток, проріджувань і прохідних рубок

S1 i S2 - площа перспективних для освітлень і прочисток насаджень ;

t1,2,3,4 - період, протягом якого проводяться окремі види рубок догляду ;

a1,2,3,4 - середні періоди повторюваності окремих видів рубок догляду.

Для кожного виду рубок догляду щорічна лісосіка за масою визначається раніш описаним способом. Українське лісовпорядне підприємство використовує в своїй практиці спосіб розрахунку щорічних лісосік, запропонований П.М.Мегалінським. Співробітники цього підприємства /З.К.Поляков та ін./ внесли деякі спрощення, що дозволило замість чотирьох формул застосувати одну. Вона має такий вигляд:

де q - розрахункова щорічна лісосіка за площею ;

S - площа насаджень, що потребують рубок догляду на момент лісовпорядження (перша черга) ;

S - площа насаджень, що потребують рубок догляду в межах строку повторюваності (друга черга) ;

S’’’ - площа насаджень, які мають потребу в рубках догляду за межами строку повторюваності (третя черга) ;

Sn - ті ж показники, але для попереднього виду рубок догляду ;

а - період повторюваності ;

t – період, протягом якого здійснюється даний вид рубок догляду ;

tn – той же показник, але для попереднього виду рубок догляду.

Для освітлень вираз замінюється на К·Sq, де Sq - площа перспективних насаджень, площа лісосіки головної рубки і не покритих лісом земель та незімкнутих культур ; К - коефіцієнт, що вказує, яка частина щорічної лісосіки головним рубок буде поповнювати площу молодників, які потребують догляду. Він визначається як відношення площі молодників до загальної їх площі. Розрахунки щорічних лісосік за площею, одержані двома способами, необхідно порівняти, проаналізувати і зробити певні висновки.

t1=t2=10 років

t3=20 років

t4=85-15-40=30 років

відсутнє

Хоча рубки догляду і плануються за площею насаджень, які потребують щорічного догляду, потрібно мати кошти. Для визначення цих коштів необхідно обчислити щорічну лісосіку за масою деревини, яка буде вирубуватися. Застосувавши відповідні норми виробітку, визначають величину прямих затрат, які і потрібно передбачати при плануванні рубок догляду.

Щорічна лісосіка за масою (запасом деревини, що підлягає вирубуванню) може бути визначена двома способами.

При розрахованому середньому відсоткові вибірки запасу для даного виду рубки розрахунок лісосік здійснюють за такою формулою:

,

де Vn– щорічна лісосіка за запасом; qn- щорічна лісосіка за площею; Mn- загальний запас на ділянках, що потребують даного виду рубок догляду; Sn- площа ділянок, що потребують догляду; Pn- середній відсоток вибірки запасу.

відсутнє;