Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Федоляк Науково-дослідницьке.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
132.23 Кб
Скачать

2.3Мотивація

Механізм мотивування на основі теорій мотивації подані в таблиці 2.1.

Результати розрахунків оплати праці подані в таблиці 2.2..

Таблиця 2.1

Застосування теорій мотивації у ТзОв “Орлан ”.

Короткий зміст та особливості застосування

Обгрунтування можливості застосування в організації

Елементи системи матеріального стимулювання праці, в яких знаходить відображення теорії

Змістовні

Теорія Туган-Барановського

Він виділяє 5 груп потреб:

1. фізіологічні

2. статеві

3. симптоматичні інстинкти та потреби

4. альтруїстичні

5. потреби практичного харак теру

Цю теорію можна застосовувати в організації, тому що в кожної людини існують потреби в їжі, одежі, сексі та ін.

Організація задовільняє ті потреби своїх працівників яких вони потребують, а саме їжу, одежу та ін., через зарплату, премії, надбавки.

Ієрархія потреб Маслоу

Ієрархія потреб Маслоу характеризується наступними групами потреб, які поділяються на первинні і вторинні

Первинні: фізіологічні та безпеки і захищеності.

Вторинні: соціальні, поваги, самовираження

Цю теорію можна застосувати в організації, тому що в людей існують потреби в фізичному і психологічному захисті; відчувати причетність до подій; потреби поваги з боку оточення; реалізація своїх мож- ливостей.

Організація надає своїм працівникам можливість у само-вираженні, повазі.

Теорія Мак- Клелланда

Ця теорія говорить про те, що треба врахувати три потреби: влади, успіху, причетності.

Цю теорію можна викоростати тому що існують потреби в причетності, успіху, владі.

Організація надає своїм працівникам можливість бути причетними до її справ забезпечує просування по службі, а отже в успіху і владі.

Двофакторна теорія Герцберга

Полягає в тому, що всі фактори ді-ляться на гігієнічні та мотиваційні. Гігієнічні фактори пов’язані із середо-вищем, яке оточує працівника. До них можна віднести політику фірми та адмі-ністрації, умови роботи, заробіток, між-особисті відносини з начальником, ко-легами, підлеглими. Мотиваційні фак-тори пов’язані з просуванням по службі результатами роботи, ступенем відповідальності, перспективою творчого та ділового росту.

Цю теорію можна застосувати в організації тому що гігієнічні фактори пов’язані з середовищем в організації, яке оточує працівника, а мотиваційні фактори – із змістом самої роботи.

Система матеріального стимулювання праці включає з/п через оцінку кількості та якості витраченої праці. Від цих показників також залежать премії, що є елементом матеріального стимулювання праці.

Процесійні

Теорія справедливості

Згідно з цією теорією працівники суб’єктивно співставляють свої винагороди із затраче-ними зусиллями та ви-нагородами і зусиллями інших працівників, які виконують аналогічну роботу. Суть цієї теорії полягає в тому, щодоки працівники не будуть вважати винагороди справедливими, їх віддача буде низькою.

Ця теорія застосо-вується в органі-зації і проявляєть-ся в справедливо-му розподілі з/п між працівниками в залежності від стажу роботи, від кількості та якості витраченої праці і від кваліфікації працівника. Пре-мії встановлю-ються при переви-конанні праців-ником постав-лених завдань.

Система матеріального стимулювання праці, в якій відображається теорія, полягає в тому, щоб справедливо розподілити з/п між працівниками в залежності від кількості та якості їх праці, від стажу роботи та інших подібних критеріїв.

Комплексна теорія Портера-Лоулера

Ця теорія базується на моделі, яка враховує цінність винагород, затрачені зусилля, оцінку зв’язку “зусилля-винагорода”, здібності та характер працівника, досягнення певних результатів, оцінює роль працівника, внутрішні та зовнішні винагороди, а також задоволення від виконання роботи. Тобто дана теорія оцінює певні зусилля на досягнення поставленої перед працівником мети винагородами.

Ця теорія застосовується в організації тому, що вона враховує наскільки повно затрачені зусилля працівника, що призводять до певних результатів, оцінюються винагородами за затрачену працівником працю і міру задоволення цими винагородами потреб працівника.

Система матеріального стимулювання праці, в якій відображається теорія, полягає в прикладенні працівником певних зусиль для отримання винагороди за свою працю.

Теорія очікувань (Врума)

Базується на очікуванні появи якоїсь події. Виділяють наступні очікування:

  • по відношенню до “ затрат- результатів”

  • по відношенню “результатів- винагород”

  • по відношенню до цінності-заохочення або винагороди

Застосування цієї теорії можливе, тому що кожен працівник затрачає певні зусилля і очікує відповідних винагород, але працівники дуже суб’єктивно співставляють свої винагороди з винагородами інших, і тому часто виникають конфлікти.

Система матеріального стимулювання праці, в якій відображається теорія, полягає у виплатах премій, надбавок та наданні певних винагород, наприклад: путівки на море, квитки на концерти та ін.

Таблиця2.1