Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Федорів П.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
28.53 Кб
Скачать

Федорів П.Д.

ФФ11-11

  1. Тлумачення історичного процесу як розвитку, руху (поступу).

Що означає слово поступ?

Поступ виник ще у добу «кресаного каменя», коли людина навчилася видобувати вогонь, робити собі одяг та добувати їжу, і триває до тепер. Поступ виникає, коли людство розвиваються, а саме переходять від одної епохи до іншої за рахунок удосконалення знарядь праці, методів обробітку землі, суспільних відносин тощо.

Поступ означає рух вперед, це зміна одного порядку на інший, при якій спостерігається позитивний розвиток суспільства і покращення його стану. Слово «поступ» є відносно новим, бо люди ще 300-400 (за даними тексту) років тому не усвідомлювали, що теперішній лад не вічний, на зміну йому прийде новий, як і цей змінив колись попередній, о Коли виникає поняття поступ?

Чи можна вважати поступ історичною зміною у людському житті? Поступ та історія - поняття співмірні між собою, вони йдуть паралельно і неперервно. Носієм обох є людське суспільство, яке постійно розвивається, а отже й зазнає поступу. Проте відмінність історії полягає у тому, що вона передбачає й негативні моменти так званого суспільного «застою», при якому прогрес не відбувається, а також періоди криз, воєн та деградації. Але закономірно після них приходить період «злету», відбувається соціально- історичний поступ, що тягне за собою нову епоху. Тому історія включає таке явище, як поступ, а поступ є її прогресивною силою.

Поступ можна вважати історичною зміною в людському житті, бо він є свідченням плинності часу і переходу від старого в нове, яке розглядається на рівні цивілізації - історичного «зростання» людства, о Як співвіднести поступ і історію?

  1. Поступ у сфері матеріальної культури.

Чи можна вважати поступом у людській історії винайдення вогню? Винайдення вогню можна вважати чи не найбільшим поступом в історії людство, адже, в принципі, воно ознаменувало її початок (перехід від дикої людиноподібної мавпи до нової істоти, яка вміла виконувати безліч речей за допомогою використання вогню).

Які винаходи знарядь праці сприяли формуванню людської цивілізації? Кожен розцінює поступ по-свому, у залежності від особливостей свого віку (песимістичний погляд старшої людини і оптимістичність зрілої, енергійної), але загалом поступ відбувається у напрямку зростання благ життя, нагромадження культурних та матеріальних цінностей, що висвітлено у творі на прикладі панування Іспанії або розквіту Київської Русі. Навіть той фактпереходу від «первісного чоловікоїдства» до культурних форм взаємодії га вирішення конфліктів і проблем свідчить про позитивну спрямованість поступу. При формуванні людської цивілізації важливу роль відігравали такі винаходи знарядь праці, як зазначає І.Франко: «сокири, вістря стріл, молоти, вістря спис із такого гладженого каменя, обік них ігли та шила з кості», о В якому напрямку відбувається поступ?

Чи поступ веде до добра?

......Свідченням того, що поступ веде до добра, є здобутки суспільства, досягнуті за рахунок поступових позитивних змін у ньому: це не лише нова форма організації суспільства з іншим (цивілізованішим) способом житія, але й результати особистісного розвитку людини. «Протягом довгих тисяч літ чоловік набирався вправи, досвіду, вмілості», тобто явище поступу взаємопов'язане із особистісним зростанням (людина стає «досвіченішою, вмілішою» завдяки новим умовам життя, які надав поступ), воно підносить культуру, науку і світогляд людей. Панщина та інші недоліки суспільства це сигнал потреби поступу, бо саме він може їх змінити, о Яку цивілізаційну роль відіграло відкриття металів?

Відкриття металів дало можливість створювати знаряддя праці, якими в подальшому людина навчилася вести рільництво (землеробство), а це привело до осілого способу життя, при якому будуються міста і держави.

3. Поступ у суспільно-духовній сфері, Якою була первісна форма суспільно-духовного життя? У творі описується, що первісному суспільству була характерна бездуховність і відсутність віри людей. Свідченням низькості суспільно- духовної сфери є «чолові коїдсгво», аморальна поведінка, численні вбивства, відсутність поховань навіть найближчих родичів у культурі первісної доби, о ……..Чи можуть бути негативні наслідки суспільного поступу? Іван Франко описує, що можуть бути і негативні наслідки суспільного поступу, наприклад, панщина, яка була «страхопудом, яким полохають селян від часу до часу, щоб не спали, щоб боролися за свої права, аби гота пора знов не вернула». Також впродовж історії людство паралельно із здобуттям чогось нового втрачає щось поколіннями нагромаджене, стаючи на кілька кроків назад на шляху свого поступу.

Чи поступ веде до цивілізаційного комфорту у житті людини?

існує дуже велика розбіжність між диким життя первісної людини і сучасним, яке автор описує так: "люди живуть у домах, сплять на подушках, одягаються раз тепло, раз холодно, їздять залізницями, порозуміваються телеграфами та телефонами, вгризаються в глиб землі, плавають поверх водипопід воду, літають по повітрю і зазирають своїм оком усередину всякою, навіть живого тіла при помочі Рептгеиового проміння,— хто схоче порівняти так безпосередньо початок з кінцем, той певно мусить признати, що за тих кільканадцять тисяч літ люди поступили дуже сильно до ліпшого». Отже, поступ веде до цивілізаційного комфорту у житті людини і людства вцілому.

Що засвідчують у плані підтвердження поступу історичні пам'ятки минулого?

«Стародавній Вавілон, колиска всякої просвіти, що колись уважався раєм світу, нині лежить у руїнах, присипаний піском, який грубою верствою покриває всю країну: де колись були міста, села, сади, палати, бібліотеки, храми та школи, нині повзають гадюки та виють голодні шакали і лише десь- не-десь дрімає вбоге, малолюдне сільце», - так описується руйнуюча сила поступ у часі, якщо браги до уваги історичні пам'ятки. Тобто ці пам'ятки засвідчують, що поступ може бути як позитивним (факт їх заснування), так і негативним (факт їх занепаду, руйнування), о Чому середні віки називають епохою темряви і упадку? Середні віки - це історичний період після розпаду Римської імперії, який поставиви «крах» всім античним поступам суспільства. Він вважається часом темряви і упадку, бо набуває рис своєрідної відлиги, коли «лід розтаяв або поламався, і крига великої повені знесла римську пишну будівлю, погребла її в руїнах так, як і попередні великі огнища людського поступу». Середньовіччя розцінюється як криза між двома епохами поступів.