Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Федорів П.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
28.53 Кб
Скачать

4.Науково-технічні відкриття і поступ?

Чи можна вважати поступом відкриття Колумбом Америки?

….Автор порівнює відкриття Америки, яке тягнуло за собою процес заселення її європейцями, з такими ж руйнівними для культури наслідками, що й на нашій землі відбулися внаслідок навали монгольських орд. «Коли Колумб відкрив Америку і європейці почали забирати в свої руки той «новий світ», прийшли в такі країни, що були скупо заселені напівдикими людьми і покриті віковічними лісами, а в тих лісах віднайшли руїни величезних будівель, кам'яних палат, храмів, покритих штучними різьбами та оздобами». Тому в духовно-культурному сенсі цс не є поступом позитивним, бо тягне за собою процес винищення автентичного надбання первинного населення Америки. Але у сенсі науковому - це дуже цінний позитивний поступ, бо саме він змінив світоглядну концепцію людства, доказавши обертання землі навколо Сонця та її круглість.

Яке значення для технічного поступу мало відкриття рентгену? Завдяки відкриттю рентгену людство зробило великий науково-біологічний поступ, бо саме рентгенівський метод дозволив вивчати внутрішні структури живої тканини без її ушкодження. Як пише Франко, люди «зазирають своїм оком усередину всякого, навіть живого тіла при помочі Рентгепового проміння».

Якою є роль письма у цивілізаційному прогресі? …… ..За допомогою письма людство могло передавати певні нагромаджені знання, закарбовувати у «матеріальному носії» особливості свого поступу. Також письмо допомагало поширити відомості про світ і відкриття, здійснені великими цивілізаціями, за їх межі. Так наприклад, греки, як пише Франко, виявилися найздібнішими, бо зуміли правильно відчитати знання давнього Вавілону та інших цивілізацій та використати їх для свого розвитку.

5.Критерії і внутрішні причини поступу.

Якою є роль поділу праці у соціальному і матеріальному поступі? ….Поділ праці - це характерна ознака суспільного устрою сучасності та відмінність від суспільства первісної доби. Роль його полягає у спрощенні завдань людині, звуження її кола діяльності, щоб могти виконувати краще і якісніше лише певний рід занять. Поділ праці привів до підвищення матеріального становища людства, росту економіки, а також для покращення взаємодії у соціальному плані.

Яким чином поділ праці зумовив поділ суспільства на соціальні верстви? ....«Первісно один чоловік робив собі стріли, вбивав звіра або ворога, кресав огонь, здирав і сушив шкіру,— значить робив усе, що потрібне для життя. При поділі праці се перемінилося: одні почали вироблювати оружжя, яким самі не воювали, другі воювали та полювали, але оружжя самі не робили, інші приладжували одежу, ще інші варили та пекли страви, дбали про дітей та про лад у хаті. Так виробилися звільна окремі верстви вояків, ремісників, рільників.»

Якою є роль купців у формуванні цивілізаційного життя?

….Саме купці забезпечили зв'язок між різними куточками земної кулі, тому що вони могли перетинати океани, досягати нових земель і черпати від них певні корисні речі для власного розвитку, привозити ще не відомі на своїй батьківщині речі. Це сприяло процесу цивілізації - поширення матеріально- духовних здобутків культури світу.

Якою є цивілізаційна роль машин?

…Машини, винайденню яких сприяв поступ, перевернули цивілізацію у позитивному сенсі, бо не їх запровадження значно спростило процес переміщення та виробництва продукції, сприяло економії часу та інших ресурсів. Як зазначається у тексті, «парові та електричні машини оббігають землю на всіх місцях швидко, і поступ, не раз попрошений гість, заходить у найглухіші закутки, продирається крізь найтвердші кордони». А машини, які використовуються на виробництві значно спрощують людську працю: «чоловік зумів покорити собі сили природи, заставив воду, вітер, далі пару сповняти певну працю, обертати колесо, посувати або двигати тягарі». Результати машинної праці при цьому значно перевищують людські.

Чим окреслений прогрес у військовій справі?

У військовій справі прогрес окреслений «винаходом пороху і стрільб», що можна розцінювати як і позитивний, і негативний факт. Поступом цей факт є у науці, але для суспільства він несе нищівні наслідки.

Яким є взаємозв'язок між поступом і прогресом?

...Між поступом і прогресом існує прямий взаємозв'язок, вони взаємодоповнюють себе у суспільно-історичному бутті, спрямовуючи діяльність людства до нового, кращого, вищого. Носгуп запускає прогрес у науці, економіці, мистецтві тощо.

Якою є основа поступу у комуністичній економічній теорії?

…У комуністичній теорії поступ базується на виробленні продукції більше, ніж диктує попит на неї, наприклад, на фабриці виготовляють продукції більше, ніж було б достатньо для використання її працівниками. «У тій надвишці плодів людської праці понад людську потребу й лежить, по думці комуністів, основа людського поступу».

У чому полягає історичне значення праці І.Франка «Що такс поступ?»

…Праця «Поступ» розкриває механізм суспільно-історичного розвитку, показує, як «машина людства» існує впродовж віків, зазнаючи постійних змін. Філософська цінність цього твору полягає у тому, щоб ми на базі висвітлених закономірностей прогресу, поступу вміли пояснити й аналізувати події, які відбуваються у суспільстві зараз, а також прогнозувати, до чого приведуть ті чи інші наші дії на особистому і громадському рівні. Фраико закликає до поступу, висвітлює крахи й падіння історичних цивілізацій, великих культур як «уроки» історії, як те, па базі чого ми маємо зробити грамотні висновки, щоб будувати високе у духовному плані суспільство.

5