Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма спецкурсу_магістранти.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
233.47 Кб
Скачать
  1. Пояснювальна записка.

    1. Робоча програма спецкурсу розроблена на основі освітньо-професійних програм Міністерства освіти та науки України. Безпосередньо при цьому використовувалися навчальні програми і плани з педагогіки, психології, філософії, логіки та різний фахових предметів, що передбачені Міністерством освіти та науки України.

    2. Метою спецкурсу є формування в майбутніх педагогів методологічних знань про педагогічний процес як принципово нових знань в порівнянні з предметними знаннями.

    3. Завдання спецкурсу полягають у розгляді проблем педагогічного процесу, які не можна зрозуміти, пояснити й розв’язати на основі предметних знань чи практичного досвіду.

    4. Спецкурс органічно вписується в педагогічний процес вищої школи, розширює й поглиблює знання з педагогіки, психології, філософії, окремих предметних знань.

    5. Спеціальний курс передбачає 26 години лекцій, 20 години семінарських занять, 72 годин самостійної роботи, 2 години екзамену.

    6. Курс вивчається на шостому курсі.

    7. Форма контролю – екзамен.

3.Тематичний план.

Зміст

Години для

лекцій

Години для семінарів

Години для самостійної роботи

1

Загальні уявлення про методологічні знання. Методологічні знання як складник методологічної підготовки педагога. Поняття про суперечливість педагогічного процесу. Системний аналіз педагогічного процесу як засіб формування методологічних знань. Уявлення про педагогічний процес як складну систему. Еволюційна модель складності педагогічного процесу.

2

1

4

2

Особливості моделювання процесів вимірювання в педагогічних дослідженнях. Уявлення про управління педагогічним процесом з позицій класичної, некласичної й постнекласичної наук.

2

1

4

3

Об’єктний та суб’єктний виміри педагогічного процесу. Їх взаємна доповнювальність. Формування колективних суб’єктів педагогічного процесу, їх вплив на управління та організацію педагогічного процесу.

2

1

6

4

Рівні управління педагогічним процесом як суб’єктно-об’єктною системою. Системний аналіз гуманістичного аспекту педагогічного процесу.

2

1

6

5

Поняття про епохи модерну та постмодерну та вплив їх ідей на розуміння суті й змісту педагогічного процесу.

2

2

6

6

Педагогічний процес як «зустріч» різних світів. Доповнювальність як один з принципів існування й розвитку педагогічного процесу.

2

2

6

7

Гносеологічне, онтологічне й ціннісне сприймання педагогічного процесу.

2

2

6

8

Душевно-духовні аспекти становлення педагога: суб’єкт, особистість, індивідуальність, універсум

2

2

6

9

Об’єктний, суб’єктний і діалогічний рівні підготовки педагога.

2

2

6

10

Поняття про реальність педагогічного процесу, різні види реальності в педагогічному процесі.

2

2

6

11

Методологічний складник професійної підготовки педагога

4

2

8

12

Застосування методологічних знань в практичній діяльності педагога.

2

2

6

Всього годин

26

20

72