Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_Ik_10-11.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
277.5 Кб
Скачать

Література

  1. Гриценко Т.Б. Українська мова за професійним спрямуванням: Навч.посіб. - К.: Центр учбової літератури, 2010. - 624 с.

  2. Коваль А.П. Ділове спілкування: Навч.посібник. - К.: Либідь, 1992. - 280 с.

  3. Офіційно-діловий та науковий стилі української мови: Навчальний посібник. - К.: «АртЕк», 1999. - 264с.

  4. Шевчук С.В. Ділове мовлення. Модульний курс. - К.: Літера ЛТД, 2003.

  5. Учіться висловлюватися / П.І.Білоусенко, Ю.О.Арешенков, Г.М.Віняр та ін. – К.: Рад. шк., 1990. – 126 с.

Практична частина

1. Прочитайте текст. Визначте його тему й основну думку. Виділіть у тексті абзаци. Схарактеризуйте будову висловлювання.

На відміну від багатьох наук, пізнавати які можна лише в ла­бораторних умовах чи у пев­них ситуаціях, соціологія – на­ука про те, з чим ми стикаємося щодня. Тож вивчаючи її, ми вчимося і світ бачити по-ново­му, можемо його пояснити, краще розуміти. Відомий англійський соціо­лог Ентоні Гіденс обґрунтова­но пропонує розглянути із соціологічного погляду зви­чайну каву. Соціологічна уява дозволяє побачити в ній і ран­ковий ритуал прокидання, і супровід комунікації (»піти на каву»), і міжнародні зв'язки, і ве­ликий бізнес. На питання «що робить соціолог у суспільстві?» можна дати відповідь – вивчає його. І це відповідь одразу на два запи­тання: про те, що вивчає со­ціологія, і про те, що роблять соціологи в суспільстві.

Який вид зв’язку (ланцюговий чи паралельний) характерний тексту? Відповідь обґрунтуйте.

2. Прочитайте текст. Доберіть до нього заголовок, який виражав би тему висловлювання. Перепишіть, визначаючи межі речень і розставляючи потрібні розділові знаки.

Рослини і тварини були предметом пильної уваги наших предків адже свою залежність від них люди відчували на кожному кроці предки гадали ніби природа живе за тими самими законами споріднення що й вони і немов між ними та природою існують особливі зв’язки більше того люди вважали навіть що рослини й тварини є тими далекими предками від яких бере початок їхній рід іменами котрих вони себе називали роди та племена що займалися рибальством мали за священних риб морських тварин мисливці обирали кенгуру ведмедя у збирачів коріння ягід горіхів священними були корисні їм рослини (З часопису).

3. Переставте речення так, щоб вони становили текст. Запишіть утворене висловлювання. Визначте структурні частини в змодельованому тексті: зачин – розвиток думки – кінцівка (висновок).

1. По суті, і все становлення його наукової твор­чості проходило в Україні, і далі теж було пов'язано з Україною. 2. Недаремно він нази­вав Київ своїм улюбленим містом, прирівню­ючи до нього лише Париж. 3. Народившись 1909 року у Нижньому Нов­городі в Росії, піс­ля того як батьки переїхали на ук­раїнську Полтав­щину, він усе життя вважав себе українцем, мав відповідний запис у паспорті і носив вишиванки. 4. Людина-парадокс... 5. В тяжкі для України часи, коли поча­ли знищувати українську інтелігенцію, а українські книги горіли, — визнав себе ук­раїнцем і вважав себе ним усе своє життя. 6. Таким був один із найвизначніших ук­раїнських науковців XX століття, засновник Інституту теоретичної фізики Академії наук України, який зараз носить його ім'я — Ми­кола Боголюбов. 7. У Миколи Миколайовича було дві бать­ківщини — Росія і Україна і дві рідні мови — російська та українська.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]