Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для підготовки до екзамену.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать
  1. Методика аналізу товарних запасів

Аналіз поточних товарних запасів починають з визначення співвідношення їх фактичних розмірів з встановленими нормативами. Так, як нормативи товарних запасів на підприємствах харчування встановлюються поквартально, їх вивчення проводять насамперед по кожному кварталу окремо. Порівняння фактичних запасів з нормативом проводять у сумі та у днях обороту.

У ході аналізу товарних запасів необхідно :

1) виявити причини, які впливають на відхилення від нормативу,

2) з’ясувати, у якій мірі товарні запаси задовольняють попит населення, забезпечують виконання виробничої програми підприємства та обсягу роздрібного товарообігу,

3) перевірити вірність розміщення запасів по структурним підрозділам підприємства.

Під час проведення аналізу товарних запасів важливим етапом є порівняння в динаміці і з планом товарних запасів в днях. При цьому визначається чи було підприємство забезпеченим товарними запасами протягом звітного періоду. Якщо в звітному періоді підприємство не виконало план по товарних запасах в днях до обороту, це означає, що воно не було в повній мірі забезпеченим товарними запасами. Отже, в підприємства могли виникати проблеми.

Якщо підприємству не вистачає товарних запасів це тягне за собою недовиконання виробничої програми, підприємство не може вчасно виконати замовлення. Таким чином втрачаються потенційні доходи підприємства, воно не зможе в повному обсягу розрахуватися зі своїми боргами.

Аналіз товарних запасів включає у себе також порівняння тривалості одного обороту товарних запасів з плановою.

За результатами аналізу розробляються заходи, які направлені на підвищення ефективності управління товарними запасами та ліквідацію встановлених недоліків.

Тема 3.2 трудові ресурси

  1. Сутність трудових ресурсів і персоналу підприємства. Класифікація персоналу відповідно до виконуваних функцій.

Найважливішим елементом продуктивних сил і основним дже­релом розвитку економіки країни в цілому та кожного підприєм­ства зокрема є люди, їх майстерність, освіта й фахова підготовка. Розрізняють поняття "трудові ресурси", "персонал" і "кадри" під­приємства.

Трудові ресурси — це частина працездатного населення, яка за ві­ковими, фізичними та освітніми даними відповідає тій чи іншій сфері діяльності. Серед трудових ресурсів виокремлюють реальні (люди, які працюють) і потенційні (особи, які мають бути залучені до певної праці в майбутньому).

Персонал — це сукупність постійних або тимчасових працівників, що отримали необхідну професійну підготовку або мають досвід практичної роботи.

Під поняттям "кадри розуміється постійний кваліфікований склад працівників підприємства.

На рівні підприємства найчастіше використовують категорію "кадри" або "персонал".

За характером виконуваних функцій персонал підприємства поді­ляється па такі категорії: керівники, спеціалісти, службовці та робіт­ники.

Керівники — це працівники, що обіймають керівні посади па підприємстві та в його структурних підрозділах: директор, менеджери різних рівнів, метрдотелі, адміністратори, головні спеціалісти.

Спеціалісти — це працівники, які виконують інженерно-технічні, економічні та деякі інші роботи: економісти, бухгалтери, юристи, та ін.

Службовці— це працівники, які готують і оформлюють докумен­тацію, здійснюють господарське обслуговування: секретарі, обліковці, діловоди та ін.

Робітники — це працівники, які безпосередньо зайняті у процесі створення матеріальних цінностей.

В залежності від характеру приймання участі в торгово-виробничому процесі працівники поділяються на :

  • основні – технологи, офіціанти, бармени, продавці.

  • допоміжні – кухонні працівники, посудомийки, прибиральниці тощо.

За характером участі в діяльності підприємства:

  • адміністративно-управлінський;

  • торгово-виробничий;

  • допоміжний.