Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия 10. Облік інших операцій у сфері ЗЕД. Зві...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

Облік інших операцій у сфері ЗЕД. Звітність по зовнішньоекономічних операціях

  1. Іноземні інвестиції від нерезидента.

  2. Нарахування та облік дивідендів.

  3. Звітність по ЗЕД операціях.

  4. Операції з давальницькою сировиною.

  5. Аналіз експортних та імпортних операцій. САМОСТІЙНО

4. Операції з давальницькою сировиною.

Операції з давальницькою сировиноюце операції з попередньої поставки сировини для її наступного перероблення (оброблення, збагачення чи використання) на готову продукцію за відповідну плату, незалежно від кількості виконавців, а також етапів (операцій з перероблення цієї сировини) за умови, якщо вартість давальницької сировини на кожному етапі переробки становить не менше 20 % загальної вартості готової продукції.

Давальницький договір і давальницька операція – різні поняття. В давальницькій операції можуть брати участь багато суб’єктів і працювати при цьому за різними договорами.

Якщо вартість сировини менше 20 % загальної вартості готової продукції, то договір укласти можна, він буде законним і дійсним, однак дії сторін при виконанні цього договору не можна вважати давальницькими операціями. На такі операції не буде поширюватися спеціальний режим обліку, звітності та оподаткування.

Договір на переробку давальницької сировини може бути змішаним (містити елементи різних договорів), але обов’язково повинен спиратися на вимоги ЦКУ.

Він найбільше схожий на договір підряду, відповідно до якого підрядник зобов’язується за відповідну плату виготовити чи переробити, відремонтувати певний об’єкт і передати його замовникові.

Істотною особливістю договору про переробку давальницької сировини є попередня передача виконавцеві сировини, що належить замовникові для її переробки.

Порядок укладання договорів підряду регулюється цивільним законодавством.

Загальними засадами цивільного законодавства є свобода договору і підприємницької діяльності, судовий захист цивільного права та інтересу, справедливість, добросовісність, розумність.

Договір про переробку давальницької сировини є :

  • Консенсусним (права і обов’язки сторін виникають у момент досягнення згоди щодо всіх істотних умов договору);

  • Багатостороннім (зазвичай, двостороннім – беруть участь замовник і виконавець-переробник);

  • Договором про виконання робіт (основним предметом договору є отримання результату у вигляді готової продукції з переробленої сировини);

  • Оплатним (передбачає обов’язкове зустрічне задоволення у вигляді оплати коштам, передачі частини готової продукції або сировини);

  • Таким, що зобов’язує сторони (права і обов’язки виникають в обох сторін договору).

При складанні давальницького ЗЕД-договору важливе значення має відповідність його положень ознакам операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах:

  • Давальницька сировина на кожному конкретному та заключному етапах обробки повинна бути основним матеріалом;

  • Вартість на кожному етапі обробки повинна становити не менше 20 % загальної вартості готової продукції;

  • Під час розрахунку вартості давальницької сировини у вартість готової продукції враховують вартість усієї вивезеної (ввезеної) сировини та витрати по її доставці до виконавця.

Договір про переробку давальницької сировини вважається укладеним, якщо між сторонами у передбаченому законодавством порядку та формі досягнуто згоди відносно усіх істотних умов. При укладенні договору обов’язково має бути погоджено предмет договору ціна та строк дії договору.

При вивезенні за межі митної території України готова продукція, вироблена з давальницької сировини, ввезеної чи закупленої на території України іноземними замовниками, не обкладається ввізним (експортним) митом та іншими податками і зборами (крім митних) і не підлягає ліцензуванню та квотуванню.

Винятком є товари спецпризначення, перелік яких затверджено КМУ.

Закон встановлює максимальним строком переробки давальницької сировини 90 календарних днів. Цей строк може продовжуватися в особливих умовах при виконанні окремих видів операцій з давальницькою сировиною.

Дотримання цих строків забезпечують органи податкової служби, які враховують видані відповідною стороною контракту векселі на суму ввізного (вивізного) мита, податків ат зборів та погашають їх у разі дотримання встановлених строків.

Для виготовлення готової продукції на давальницьких умовах сировина повинна бути:

  • Ввезена на митну територію України іноземним замовником або закуплена ним на території України за валюту;

  • Вивезена за митну територію України українським замовником;

Готова продукція може бути повернена у країну замовника або реалізована замовником у країні виконавця чи іншій країні.

Митне оформлення, оподаткування та БО операцій з давальницькою сировиною буде залежати від того, в якій ролі виступатиме український суб’єкт підприємницької діяльності: виконавцем чи замовником.

ВИКОНАВЕЦЬ може мати 2 джерела надходження давальницької сировини. Залежно від джерела її отримання встановлено відповідні вимоги до документального оформлення сировини, її митний режим та оподаткування.

  1. давальницька сировина може бути ввезеною для переробки на митну територію України іноземним замовником;

при цьому підприємство-виконавець за контрактом повинно отримати дозвіл митного органу на розміщення сировини у режимі переробки. За наявності дозволу митне оформлення проводиться на підставі ВМД. Її оформлення матиме свої особливості.

  1. давальницька сировина може бути придбана для переробки на митній території України іноземним замовником за іноземну валюту.

Відвантажувальні документи на давальницьку сировину у цьому випадку оформляються продавцем як при продажу між двома вітчизняними суб’єктами.

Власник давальницької сировини може виготовлену з давальницької сировини готову продукцію вивезти за межі митної території України або продати її в Україні. Митне оформлення переробки давальницької сировини залежатиме від способу її вибуття.

Вивезення готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, оформляється ВМД. Її оформляють як експортний варіант. Підставою для митного оформлення є подання українським виконавцем митному органу копії векселя на сплату податків під час ввезення давальницької сировини та копії ввізної ВМД. Вексель погашається на підставі даних про перетинання товаром митного кордону.

Якщо вивозиться готова продукція, виготовлена із придбаної за валюту на Україні сировини, то митне оформлення здійснюють на підставі :

  • копії контракту на придбання давальницької сировини;

  • довідки банку про надходження валюти на рахунок українського постачальника сировини.

На підставі цих документів складають ВМД, а продукція не обкладається експортним митом та іншими податками.

Продаж в Україні може здійснюватися нерезидентом тільки через зареєстроване ним в Україні постійне представництво. Порядок продажу та оформлення документів при цьому різний.

Якщо продається вироблена з ввезеної сировини продукція, то постійне представництво оформляє ввізну ВМД на готову продукцію (без фактичного її ввезення), сплачує мито, інші податки і збори.

Протягом 10 робочих днів з моменту складання акта приймання-передачі готової продукції представництву, воно повинно передати виконавцю:

  • копію контракту іноземного замовника з покупцем готової продукції;

  • копію ввізної ВМД на готову продукцію;

  • довідку про сплату ввізного мита, податків і зборів, видану органом митної служби.

Разом з копією акта при приймання продукції ці документи подаються до органу ДПІ разом із заявою, яка є підставою погашення векселя.

Розрахунки за переробку можуть здійснюватися у грошовій формі, сировиною чи готової продукцією.

Якщо розрахунок проводиться у валюті, вона повинна бути зарахована на рахунок українського виконавця в 90 – денний строк, починаючи з моменту митного оформлення готової продукції або погашення векселя (залежно від того, яка операція була проведена раніше).

Давальницька сировина виконавцю не належить, тому її вартість не включається до валових витрат і в БО враховується поза балансом на субрахунку 022 „Матеріали, прийняті до переробки”. Аналітичний облік ведуть в розрізі замовників, видів сировини і матеріалів і місць зберігання та переробки.

Дохід від таких операцій визначається виходячи із договірних цін, але не нижчих за звичайні ціни.

При розрахунках валютою її сума визнається валовим доходом за датою зарахування коштів або підписання акта наданих послуг з переробки давальницької сировини. Якщо ці події відбуваються в різних звітних періодах, то на кінець такого періоду виникає заборгованість, що виражається у валюті. По такій заборгованості не визначають курсові різниці.

Одночасно із визнанням оподатковуваного доходу виникають податкові зобов’язання з ПДВ за нульовою ставкою.

В разі оплати сировиною або готовою продукцією, такі операції вважаються бартерними. Вартість отриманої продукції (сировини) відноситься до оподатковуваних витрат у момент її оприбуткування за датою ВМД. ОД відображається за датою підписання сторонами акта наданих послуг з переробки давальницької сировини. Нульова ставка ПДВ також застосовується. У разі вивезення давальницької сировини як оплати вартості послуг з переробки і сплати податкових зобов’язань з ПДВ на дату оформлення ВМД виконавець отримує право на податковий кредит.

Право на податковий кредит виникає за заключною (балансуючою) операцією.