Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия 10. Облік інших операцій у сфері ЗЕД. Зві...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать

Замовник

Резидент може виступати замовником в договорі переробки давальницької сировини. Для вивезення давальницької сировини за межі митної території України замовник повинен отримати дозвіл митного органу на її розміщення в режимі переробки. Після цього починається мине оформлення давальницької сировини та складання ВМД як експортного варіанту.

Можна вивозити обкладену і не обкладену митом сировину. При вивезенні обкладеної митом сировини замовник надає митним органам простий вексель із відстроченням платежу на період здійснення операції, але не більше 90 календарних днів.

Ввезення на митну територію продукції, виготовленої із давальницької сировини українського замовника за межами митної території України може здійснюватися тільки в передбачених контрактом обсягах.

Вивезення готової продукції оформляється ВМД як імпортний тип.

Підставою для митного оформлення ввезення виробленої з вивезеної давальницької сировини продукції є копії векселя та копії ввізної ВМД.

Якщо готова продукція, вироблена з давальницької сировини українського замовника, відповідно до умов ЗЕД-контракту реалізується в країні виконавця чи іншій країні, то український замовник повинен забезпечити:

  • повернення в країну коштів від реалізації готової продукції за межами України;

  • оплатити вексель, виданий під час вивезення давальницької сировини;

  • надати довідку банку до органів ДПІ про зарахування коштів як оплату реалізованої готової продукції.

Виконання цих вимог призведе до погашення векселя.

Якщо готова продукція, виготовлена з давальницької сировини українського замовника, згідно контракту реалізується у країні виконавця (іншій країні), то для замовника необхідно:

  • повернути в Україну кошти від реалізації продукції за межами України;

  • здійснити оплату за векселем, виданим під час перевезення давальницької сировини;

  • надати довідку уповноваженого банку України до органів ДПІ про зарахування коштів як оплати за реалізовану готову продукцію.

Розрахунки за переробку, бо та по

Оплата послуг також може здійснюватися в грошові формі, сировиною, готовою продукцією. Контрактом можуть бути передбачені всі 3 форми одночасно.

Давальницька сировина належить замовнику, тому її вартість включається до ОВ і бере участь у формуванні оподатковуваного прибутку в податковому обліку.

Відповідно до законодавства виготовлена за кордоном готова продукція із сировини вітчизняного замовника під час ввезення на митну територію обкладається ввізним митом, податками (в т.ч. „імпортним” ПДВ) та зборами, які справляються в разі імпорту товарів. До такої продукції застосовують заходи нетарифного регулювання.

Податкові зобов’язання з ПДВ у разі ввезення готової продукції на митну територію України виникають в момент оформлення ВМД. Сплату таких зобов’язань можна відстрочити шляхом видачі платником податкового векселя. Його подальше погашення можливе :

  • в строк, на який він видається (але не більше 30 днів). Щодо окремих товарів (відповідно до затвердженого переліку) строк погашення може бути продовжено.

  • достроково – перерахуванням коштів або шляхом заліку експортного відшкодування.

Отримання послуг від нерезидента з переробки також обкладається ПДВ – 20 %. Податкові зобов’язання при цьому виникають у замовника за першою з подій:

  • за датою оплати послуг;

  • за датою підписання акта виконаних послуг.

Декларація по такій операції може заповнюватися тільки за умови сплати до бюджету ПДВ за отримані від нерезидента роботи.

Після вибуття продукції на переробку вона продовжує обліковуватися на балансі замовника, але на субрахунку 206 „Матеріали, передані в переробку” і в подальшому включається до собівартості отриманих виробів.

Витрати на пробку сировини, що оплачуються стороннім організаціям (виконавцям) відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведуть облік отриманих після переробки виробів (відносяться до собівартості готової продукції).

Виробництво підакцизних товарів з давальницької сировини має свої особливості .

За давальницькими схемами заборонено виготовляти:

  • спирт (за різновидностями) та алкогольні напої;

  • тютюнові вироби з давальницької сировини на Україні та вивезення за межі України сировини для виробництва тютюнових виробів.

  • Переробляти на алкогольні напої спирт і виноматеріали.

АЗ може сплачуватися у фіксованих ставках і у відсотках з обороту.

У твердих сумах сплачується АЗ з усіх підакцизних товарів, крім тютюнових виробів, на які встановлені змішані ставки. Переробник давальницької сировини самостійно сплачує АЗ і несе всю відповідальність за правильність нарахування та сплати.