Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economika.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
532.48 Кб
Скачать

18.Теорія граничної корисності і поведінки споживача. Кардиналістичний та ординалістичний підходи.

Споживча поведінка розглядається з позицій граничної корис-ності і кривих байдужності. Під граничною корисністю розуміється приріст загальної корис-ності товару при збільшенні обсягу його споживання на одну одини-цю. У міру того, як кількість споживаного товару зростає, гранична (додаткова) корисність зменшується. У цьому заключається закон спадної граничної корисності (перший закон Госсена), що лежить в основі закону попиту. Модуль 2. Корисність і попит, витрати і пропозиція Споживач розташовує свої потреби відповідно до об’єктивних переваг, і прагне придбати на обмежений доход (Г) такий набір то-варів (0 і О ), що дозволив би йому в максимальному ступені задо-вольнити потреби. Це можна досягти лише при дотриманні правила максимізації корисності, при якому граничні корисності товарів, що споживаються, у розрахунку на одну грошову одиницю, виявляють-ся однаковими — другий закон Госсена: Названий підхід відноситься до кардиналістської теорії, що припускав вимір корисності в гіпотетичних одиницях — ютілях. Немож-ливість порівняти потреби викликала виникнення кардиналістського підходу, заснованого на ранжируванні наборів благ за рівнем задово-лення за допомогою кривих байдужності. Крива байдужності зобра-жує альтернативы набори благ, що доставляють однаковий рівень корисності. Криві байдужності демонструють зменшувані граничні норми заміщення (МКЗ), відповідно до яких одне благо може бути заміщено іншим без зміни загальної величини корисності — це умо-ва рівноваги споживача: МК5 = МІІх /МІІ = Рх /Р . Якщо криві байдужності характеризують бажання споживача, то бюджетна лінія визначає його можливості, обмежені розміром спо-живчого бюджету: I = Р0 +Р0 . Бюджетна лінія являє собою пряму з негативним нахилом, кож-на точка якої відображає набір із двох товарів, що вимагають одна-кових витрат на їхнє придбання. Прагнучи до максимального задоволення своїх потреб, споживач попадає в положения споживчої рівноваги. Воно визначається точкою дотику бюджетної лінії до кривої байдужності, у якій МК5 =Р /Р ух %/ у ' Лінія «ціна-споживання» проходить через усі точки споживчої рівноваги, зв’язані зі зміною ціни одного з товарів. На її основі бу-дується крива попиту. Мікроекономіка в схемах Необхідно враховувати два окремих ефекти, що впливають на величину споживчого попиту. Ефект доходу виникає внаслідок того, що при зниженні ціни споживач може пред’явити зрослий попит при колишній величині доходу. Ефект заміщення вказує на те, що споживач заміщає товаром, що подешевшав, інші продукта. Цілі вивчення теми: • виявити умови рівноваги споживача; • навчитися визначати раціональний обсяг споживання благ.

            1. Теорія виробництва. . Підприємство як суб'єкт ринкових відносин.

зростанні масштабів господарської діяльності. Цей закон відіграє важливу роль у мікроекономічному аналізі. Він пояснює траєкторію кривої випуску продукції; виражає зв'язки між усіма вхідними факторами та обсягом виробництва; показує, що буде з рівнем виробництва, якщо пропорційно змінюється (збільшується чи зменшується) рівень вхідних факторів.

Залежно від характеру зв'язків між ефектом і обсягом діяльності в довгостроковому періоді часу можна виділити зростаючий, незмінний і спадний ефекти масштабу.

ЗРОСТАЮЧИЙ ЕФЕКТ МАСШТАБУ

Зростаючий ефект масштабу відображає зростання економічної ефективності при збільшенні масштабів господарської діяльності. У цьому випадку пропорційне зростання усіх вхідних факторів спричиняє більше ніж пропорційне зростання рівня виробницттва. Інакше кажучи: подвоєння всіх вхідних факторів зумовлює більше ніж у два рази зростання рівня виробництва.

Зростання середньої продуктивності виробництва приводить до того, що кожен вхідний фактор стає продуктивнішим. Зростання середнього випуску продукції на одиницю вхідних факторів спричинює більше ніж пропорційне зростання загальної кількості продукції.

На рисунку вздовж променя ОR праця і капітал витрачаються у пропорції К:L= 1:3. При 10 одиницях капіталу і 10 одиницях праці випуск продукції становить 20 одиниць. Коли обсяг випуску збільшується у пропорції, яка перевищує пропорцію збільшення вхідних факторів, має місце зростаючий ефект масштабу Тут після подвоєння кількості вхідних факторів випуск продукції збільшився більше як удвоє (90: 20 = 4,5).

зростаючий ефект масштабу

Однією з причин виникнення зростаючого ефекту масштабу виробництва може бути підвищення продуктивності факторів унаслідок спеціалізації та поділу праці. Робітник, який має можливість зосередитися на виконанні одного завдання, працюватиме значно продуктивніше.

Друга причина зростаючого ефекту масштабу виробництва полягає в тому, що малі фірми нерідко виявляються неспроможними ефективно використовувати виробниче обладнання. Тільки великі фірми можуть купити сучасне дороге обладнання й ефективно його експлуатувати. Так, в автомобілебудуванні найбільш ефективні методи роботи передбачають використання робототехніки. Ефективна експлуатація робототехніки, за оцінками спеціалістів, можлива при обсязі виробництва 200-400 тис. автомобілів на рік.

Зростаючий ефект масштабу зумовлений і тим, що великі фірми володіють більшими можливостями для виробництва побічної продукції та ефективної утилізації відходів, ніж малі фірми. Так, на м'ясокомбінатах виготовляють клей, добрива, лікарські препарати тощо з відходів виробництва.

Причиною зростаючого ефекту масштабу є також те, що збільшення обсягу виробництва часто не вимагає пропорційного збільшення всіх вхідних факторів. Так, при збільшенні виробництва труб у два рази споживання металу збільшиться менше ніж удвоє. Адже відомо, що при подвоєнні площі круга довжина кола збільшиться менше, ніж удвоє.

НЕЗМІННИЙ ЕФЕКТ МАСШТАБУ

Незмінний ефект масштабу полягає у відсутності зростання економічної ефективності при збільшенні масштабів господарської діяльності. У цьому випадку пропорційне зростання затрат усіх вхідних факторів виробництва приводить до пропорційного зростання рівня виробництва. Іншими словами, подвоєння всіх вхідних факторів подвоює і рівень виробництва. Середня продуктивність вхідних факторів при цьому залишається постійною, незмінною є і продуктивність кожного із вхідних факторів, тобто середній випуск продукції на одиницю вхідних факторів залишається незмінним.

[]

незмінний ефект масштабу

На рисунку показано, що подвоєння споживання праці та капіталу (з 10 до 20 одиниць) привело до збільшення у два рази випуску продукції (з 20 до 40 одиниць) за певний період часу.

СПАДНИЙ ЕФЕКТ МАСШТАБУ

Спадний ефект масштабу відображає зниження економічна ефективності при збільшенні масштабів господарської діяльності. У цьому випадку пропорційне зростання витрат усіх вхідних факторів дає менше, ніж пропорційне зростання вихідної продукції.

Іншими словами, подвоєння всіх вхідних факторів веде до меншого, ніж у два рази, зростання рівня виробництва. Середня продуктивність вхідних факторів і продуктивність кожного вхідного фактора падає, хоч загальне виробництво збільшується. Незважаючи на зростання обсягу виробництва, зменшується і середня кількість продукції на одиницю вхідних факторів. Падіння середнього продукту призводить до меншого, ніж пропорційного, зростання рівня виробництва. Водночас подальше зростання виробництва продовжується.

спадний ефект масштабу

На рисунку показано, що подвоєння вхідних факторів виробництва (з 10 до 20 одиниць праці та капіталу) зумовилозбільшення обсягу продукції у 1,5 раза (з 20 до ЗО одиниць), тобто має місце спадний ефект масштабу.

Причиною появи спадного ефекту масштабу є додаткові витрати на управління в умовах зростання розмірів фірми. На великій фірмі виникають труднощі, пов'язані з координацією, контролем, організацією виробничої діяльності, які зменшують середню продуктивність. Фірма дедалі більше залежить від ієрархічних методів координації діяльності її персоналу. Із нарощуванням ієрархічної драбини зростають витрати на передання інформації, необхідної для прийняття ділових рішень, втрачається оперативність. Стимули проявляти особисту ініціативу мають тенденцію до зниження, бо працівник перетворюється на гвинтик величезної машини. Тому для підтримання певного рівня лояльності та мотивації потрібна чимдалі більша управлінська майстерність. Зростає ризик того, що відділи та підрозділи будуть діяти, виходячи із групових інтересів, відмінних від інтересів фірми в цілому Все це спричиняє неефективність і падіння продуктивності праці.

Усі ці непропорційні зміни продуктивності вхідних факторів при зростанні випуску продукції і відображає закон ефекту масштаб

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]