Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economika.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
532.48 Кб
Скачать

Ознаки досконалої конкуренції

  • безліч продавців і покупців;

  • однорідність і подільність товарів, що продається;

  • відсутність бар'єрів для входу або виходу з ринку;

  • висока мобільність чинників виробництва;

  • рівний і повний доступ всіх учасників до інформації (ціни товарів)

  • раціональність учасників

  • відсутність трансакційних витрат або податків.

Такий ринок завжди приходить до рівноваги. На ринку панує для однакових продуктів єдина ціна, тому що жоден покупець або продавець в зв’язку зі своїм незначним розміром не може її диктувати. Оскільки існує конкуренція між продавцями, кожен продавець намагається максимально знизити свою ціну і, сам того не прагнучи, опиняється на рівні нульового прибутку. Навіть якщо продавець хоче довгостроково "прив’язати" покупців до себе, пропонуючи їм товари за цінами нижчими ніж ринкові, він попросту збанкротує. Вважається, що серед усіх галузей економіки фондові ринки найбільше відповідають ідеалу досконалої конкуренції. Недосконала конкуренція виникає тоді, коли ринок не здатний виконувати одну або більше своїх функцій.

Функції ринку із досконалою конкуренцією

На ринок покладено виконання наступних функцій:

  • Координаційна функція: ринки координують попит та пропозицію, уможливлюючи їх зустріч за рахунок відповідної інфраструктури, наприклад, біржі.

  • Алокаційна функція: ринки сприяють економному урівноваженню пропозиції та попиту, а ціновий механізм – найкращому використанню ресурсів.

  • Селекційна функція: ринки дозволяють торгувати лише тим продавцям та покупцям, які виконують певні вимоги, наприклад, щодо мінімального рейтингу, ліцензії тощо.

  1. Ринок монополістичної конкуренції. Рівновага в короткостроковому та довгостроковому періоді. Економічна ефективність в умовах монополістичної конкуренції.

Монополістична конкуренція – це така ринкова структура, що відображає положення фірми в умовах, у яких поєднуються економічні ознаки фірм-монополістів і конкуренції. Ринок монополістичної конкуренції характеризується досить великим ступенем конкурентної боротьби, що доповнюється невеликою часткою монопольної влади. На ньому відносно велика кількість товаровиробників пропонує, як правило, схожу, але неоднакову продукцію. У цій ринковій ситуації кількість фірм необов'язково може складати тисячі, як при чистій конкуренції, досить присутності, декількох десятків середніх чи малих підприємств. Серед основних ознак монополістичної конкуренції, варто виділити наступні: Кожна окрема фірма володіє відносно невеликою часткою всього ринку, тому має обмежений контроль над ринковою ціною. Для існування монополістичної конкуренції кількість продавців повинна бути: - не дуже великою, щоб попит не перетворився в абсолютно еластичний, що властиво чистій конкуренції; - не дуже малою, щоб кожна фірма володіла незначною часткою ринку і мала обмежений контроль над ціною; - досить значним, щоб уникнути таємних угод, погоджених дій окремих фірм із метою обмеження обсягів виробництва і штучного підвищення цін; - достатнім, щоб фірми галузі не відчували взаємної залежності, мали можливість визначати власну політику, не зважаючи на реакцію конкурентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]