Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові 1- 48.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
8.27 Mб
Скачать

31. Компактні люмінесцентні лампи типу pl, sl, circоlux.

Всю різноманітність КЛЛ можна розділити на 3 основні групи

  1. без зовнішньої оболонки, з розрядною трубкою Н-подібної форми діаметром 12,5 мм, спеціальним двоштирьковим цоколем G23, виносним баластним дроселем і вмонтованим в цоколь стартером. Ці лампи випускають під маркою PL, потужністю Pл=7;9;11 Вт. У зв’язку з підвищеною поверхневою густиною електричної потужності ламп розрядна трубка має температуру в області стовпа близько 60 0С при t0=20 0C. Температура в області електродів ще вища. Тому холодна зона для підтримання оптимального тиску парів ртуті (tхол=47 0С) винесена на торці розрядної трубки за перемичку. Довжина торців підібраних так, щоб при роботі лампи в горизонтальному положенні в відкритому світильнику при to=20 0C tхол=45 0С. до тієї ж групи Н-подібних КЛЛ належать і недавно розроблені вкорочені КЛЛ, лампи підвищеної потужності і деякі U-подібні лампи з зменшеною відстанню між прямими ділянками трубок.

  1. SL. КЛЛ з скляною або пластмасовою зовнішньою оболонкою і стандартним різьбовим цоколем Е27. Всередині оболонки змонтований електромагнітний електромагнітний баластний дросель, стартер і дві U- подібно зігнутих розрядних трубки. В зв’язку з тим, що розрядні трубки в цьому типі ламп працюють в закритій зовнішній оболонці при температурах, які помітно перевищують оптимальну, і немає можливості штучно створити холодну зону, розрядні трубки наповнюються амальгамою ртуті. Недоліком цих ламп є: а) наявність часу розгортання б)досить великі габарити і маса в порівнянні з лампами розжарювання в) нерозбірність конструкції, тому після виходу з ладу розрядної трубки необхідно замінювати повністю всю лампу, включати дросель.

1-розрядна трубка, 2-дросель, 3-зовнішня колба, 4-корпус, в якому змонтовані дросель, стартер, конденсатор, тепловий вимикач

  1. Кільцева КЛЛ типу CIRCОLUX з різьбовим цоколем і вмонтованим активно-ємнісним баластом в пластмасовий корпус, який розташований по діаметру кільцеподібної розрядної трубки. Кільцева КЛЛ потужністю 32 Вт еквівалентна ЛР потужністю 150 Вт. І все ж світлова віддача цих ламп навіть з напівпровідниковим ПРА поступаються світловим віддачам Н-подібних КЛЛ відповідних потужностей.

32. Енергоекономічні схеми включення лр.

В освітлювальних електроустановках для керування лампами розжарювання застосовують кілька схем. Так, дві і більше ламп розжарювання можуть приєднуватися до мережі однополюсним вимикачем.

Схеми приєднання ламп розжарювання

а — з одним вимикачем; б — з двома вимикачами; в — з одним перемикачем; г — з двома перемикачами; д — на лінійну напругу; є — на фазну напругу

Керування п'ятьма лампами здійснюється двома розташованими поруч однополюсними вимикачами. При повороті першого вимикача вмикаються дві лампи, а при повороті другого — ще три лампи. Таку схему вмикання ламп застосовують у великих приміщеннях з режимом роботи, що потребує різного ступеня освітлення.

Якщо необхідна поперемінна зміна кількості ламп, що вмикаються (наприклад, у люстрі), їх приєднують до мережі за допомогою люстрового перемикача. З першим поворотом перемикача вмикається одна лампа з трьох, з другими поворотом — дві інші, але вимикається перша лампа, з третім поворотом вмикаються ївсі лампи, а з четвертим — усі лампи, люстри вимикаються.

При необхідності незалежного керування однією або кількома лампами з двох місць застосовують схему з двома перемикачами, з'єднаними двома перемичками і проводом. Наявність перемичок і проводу, який іде від перемикача до лампи, створює необхідні кола. Цю схему використовують при освітленні коридорів та сходових кліток Житлових будинків і підприємств» а також тунелів з двома або кількома виходами.

Лампи освітлювальних електроустановок, які живляться від трипровідної системи трифазного струму, вмикають між двома фазами мережі а ті, що живляться від чотирипровідної мережі,— між фазним і нульовим проводами.