Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові 1- 48.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
8.27 Mб
Скачать

28. Енергоекономічні люмінесцентні лампи. Будова, принцип дії, основні енергетичні та світлотехнічні характеристики.

1 - трубка-колба; 2 - люмінофор; 3 – гребінцева ніжка; 4 - електрод; 5 - цоколь; 6 –штирьки; 7 – штангель, 8 – крапля ртуті. Колба наповнена аргоном з добавкою каплі ртуті, що при нагріванні перетворюється в ртутні пари.

Люмінесцентні лампи являють собою циліндричну скляну трубку 1, внутрішня поверхня якої покрита тонким шаром люмінофору 2. Люмінофором покривається внутрішня поверхня трубки тому, що звичайне скло не пропускає ультрафіолетове випромінювання з довжиною хвилі 185…253,4 нм. Незалежно від колірності, яку випромінює ЛЛ при горінні, до запалювання вона виглядає білою, оскульки такий колір неопроміненого люмінофору. Обидва кінці трубки-колби герметично закриті завареними в них скляними ніжками 3 з змонтованими на них електродами-катодами 4. Спай ніжки з трубкою знаходиться під щільно закритим на лампі цоколем 5 з штирками 6. Цоколі бувають алюмінієвими і сталевими. Латунні штирки являють собою порожні циліндри. Крізь них просилені виводи електродів ламп. Для забезпечення контакту між штирьбками і виводами електродів останні припаюються до штирків. Для того, щоб штирки були ізольовані один від одного, вони кріпляться в гетинаксових прокладках, які штампуються в цоколях.

Коли до протилежних електродів підводиться напруга, то в газовому середовищі лампи виникає електричний заряд з виділенням теплоти під дією якої випаровується ртуть. Такий заряд супроводжується потужним ультрафіолетовим випромінюванням. Частина випромінювання попадає на люмінофор і утворюється видиме світло.

ЕЛЛ призначені для цілей загального освітлення і повністю ідентичні стандартним ЛЛ потужністю 20, 40, 65 Вт. Потужності ЕЛЛ на 10% менші від стандартних ЛЛ - 18, 36, 58 Вт відповідно. По зовнішньому вигляду вони відрізняються від стандартних ламп тільки меншим діаметром - 26 мм замість 38 мм. Вони забезпечують отримання того ж або дещо більшого світлового потоку при зменшеній на 10% витраті електроенергії. За рахунок зменшення діаметра трубки помітно зменшується витрата основних матеріалів при виробництві ламп, транспортні витрати і потреба в тарі та складських приміщеннях.

Для ЕЛЛ потрібні удосконалені люмінофори на основі голофосфатних люмінофорів (ГФК), або спеціальні рідкоземельні люмінофори, ціна яких в 40 раз вища ГФК. Інакше спад світлового потока з часом буде дуже великим.

Застосування криптона і зменшення діаметра трубки підвищує напругу запалювання. Тому ЕЛЛ не можна застосовувати в безстартерних схемах. їх не рекомендується застосовувати і в стартерних схемах з звичайними стартерами при понижених напругаг мережі, підвищеній вологості і температурах нижче 10°С. Для цих ламп потрібен уніфікований стартер, який дає більш довготривалий і високий імпульс напруги (900 В замість 400 В).

Р=36 Вт Діаметр =38 мм

Р=18 Вт Діаметр = 20 мм

Р=58 Вт Діаметр = 65 мм

29. Шляхи зниження енергозатрат при освітленні сходинкових кліток багатоповерхових будинків.

Сходова клітка багатоповерхових будинків. ОПВ- однопівперіодне випрямлення.

Недоліки:

1) багато вищих гармонік,

2) коефіцієнт пульсації високий.

К1-замкнене.Струм -2-3, ЛР 1,2, додатня півхвиля 3,4- від’ємна. Якщо К1 і К2 замкнені, то через 2 і 3 ЛР проходять дві півхвилі Ф. Якщо К1 і К2 замкнені,то 1,0 Фномінальна ЛР1 – ні, 0,75 Фном

ЛР1+ЛР2-ні 0,5 Фном

ЛР1+ЛР2+ЛР3 0,25 Фном

К1-замкнена Ф=0,19

Ф=0,125

Ф-0,0625

1) в коридорі низька освітленість

2) в коридорі висока освітленість.

К-замкнено-тьмяно

КП1-яскраво 10-100 сек

R3- Для регулювання початкової яскравості ЛР