Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові 1- 48.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
8.27 Mб
Скачать

33.Розрахунок електричних освітлювальних мереж по втраті напруги.

Допустима втрата напруги в мережі

формула для розрахунку:

;

втрати напруги в трансформаторі:

допустимі втрати напруги в мережі:

Для кожної ділянки мережі розраховуємо момент навантаження в 

34. Безелектродні люмінесцентні лампи

Загальний вигляд безелектродної КЛЛ з соленоїдним індуктором.

1 - цоколь Е-27; 2 - блок автогенератора; 3 - наповнення, ртуть і інертний газ; 4 -соленоїдний індуктор; 5 - люмінофор; 6 - циліндрична порожнина в колбі; 7 - скляна колба.

В цих лампах, як і в інших ЛЛ, для збудження свічення люмінофорів використовується розряд в парах ртуті низького тиску в суміші з інертними газами (Аг, Кг). Підтримання розряду здійснюється за рахунок електромагнітного поля, яке створюється в безпосередній близькості від розрядного об'єму.

Всі можливі типи безелектродних КЛЛ складаються з трьох основних вузлів: малогобаритного джерела високочастотної енергії; пристрою для ефективної передачі високочастотної енергії в розряд (індуктора); розрядного об'єму.

Дослідні взірці безелектродних КЛЛ з соленоїдним індуктором (на f≈18 МГц) потужністю близько 30 Вт на напругу мережі 220 В, 50 Гц з діаметром зовнішньої колби 75...85 мм мають світлову віддачу 30...40 лм/Вт.

В теперішній час в жодній країні немає промислового виробництва таких ламп. Ціна таких ламп досить висока, високочастотне випромінювання шкідливе і створює радіозавади.

35.Шляхи підвищення ефективності експлуатації ламп розжарення в нестаціонарних режимах.

Із рис. видно, що при експлуат. ЛР зі зменшенням напруги мережі збільшується кількість світлової енергії та термін експлуатації лампи.

Як показує практика, якщо зменшити напруг всього на 8%, тобто до (200-202)В, то вдається продовжити строк служби лампи майже в 3,5 рази, а при зниженні до 195 В час експлуатації зростає майже в 5 разів!

При подальшому зниженні U нижче 160 В, відбувається зворотній процес.

Також слід пам’ятати, що при зниженні напруги зменшується яскравість свічення нитки розжарення, тому такий режим доцільно використовувати в службових приміщеннях, сходових клітках, де цей параметр не відіграє важливої ролі. Також, якщо ми маємо можливість вибрати між ЛР з номінальними напругами 220-230 В та 230-240 В, варто віддати перевагу останньому варіанту, таким чином ми доб’ємося ефекту роботи лампи на дещо нижчій напрузі, але з тривалішим періодом експлуатації.

36. Об’єм і зміст проектних матеріалів при виконанні електричного освітлення

Проектування освітлювальних установок заключається в розробці двох розділів: світло – технічного та електротехнічного.

В світло – технічному розділі вибирають джерела світла, світильники, намічають найбільш доцільну висоту їх установки та розміщення в просторі, визначають якість і характеристики освітлювальних установок.

При проектуванні освітлювальних установок важливим фактором є вірний вибір необхідної освітленості робочих місць. Для цього розроблені санітарні норми промислового освітлення – СНІП. Вони розроблені на основі класифікації робіт за кількісними ознаками, зокрема за найменшим розміром деталей, що повинні розрізнятись.