Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові 1- 48.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
8.27 Mб
Скачать

51. Проблема енергозбереження в освітлювальних установках.

2 Питання!!!

Проблема енергозбереження в освітлювальних установках всіх країн світу, не тільки передових, але й тих, що розвиваються, має виняткове значення.

З ростом чисельності населення і покращенням економічної ситуації розширюється сфера цілодобової діяльності людей, що потребує додаткового використання штучного освітлення і, як наслідок, збільшення споживання електричної енергії, виробництво якої пов'язано з великими капітальними затратами, більш інтенсивним споживанням природних ресурсів і забруднення навколишнього середовища. Ці обставини зобов'язують людство шукати шляхи зменшення споживання електроенергії, в тому числі частки електроенергії, яка споживається на освітлення.

Основні шляхи щодо економії ел.ен. при застос.штуч.освітл. наступні:

1--Заміна джерел світла новими енергоефективнимі лампами при забезпеченні встановлених норм освітленості;

2--Максимальне використання природнього освітлення в денний час і автоматичне керування штучним освітленням залежно від рівня природнього освітлення. Керування включенням освітлення може здійснюватися від інфрачервоних датчиків присутності людей або рухи;

3--Використання сучасної освітлювальної арматур з раціональним світлорозподілом;

4--Використання електронної пускорегулюючої апаратури (ЕПРА);

5--Застосування автоматичних вимикачів для систем чергового освітлення в зонах тимчасового перебування персоналу;

6--Фарбування поверхонь виробничих приміщень і встаткування у світлі тони для підвищення коефіцієнта використання 39риродного й штучного освітлення.

Так само варто звернути увагу на наступні заходи щодо енергозбереження для освітлювальних установок:

1- Заміна наявних світильників більш ефективними

2- Заміна пускорегулюючої апаратури

3- Комбіноване освітлення

4- Автоматичне керування освітленням

5- Використання компактних люмінесцентних ламп (КЛЛ) для внутрішнього освітлення

6- Використання систем керування освітленням

((Істотну економію витрати електроенергії на освітлення можна одержати за допомогою раціональної системи керування освітленням. Такі системи здійснюють включення або відключення освітлювальних приладів при наступних умовах: ---залежно від рівня природньої освітленості приміщень (наприклад, по сигналах фотореле);

---при досягненні певного часу доби (наприклад, по сигналах таймерів); ---при натисканні людиною кнопок керування (наприклад, входячи в під'їзд, людина натискає кнопку, що дає сигнал на включення освітлення, відключення освітлення здійснюється автоматично через заданий інтервал часу); ---при вступі сигналів від датчиків присутності.

Системи керування освітленням дуже поширені за рубежем. При їхньому впровадженні слід ураховувати, що вони ускладнюють освітлювальні мережі й у багатьох випадках знижують термін служби деяких типів ламп. Наприклад, кожне включення люмінесцентної лампи знижує строк її служби приблизно на дві години. Термін служби ламп розжарювання при числі включень близько 2500 годин практично не міняється. При більшім числі включень ЛР можна застосувати системи плавного пуску, що запобігають кидки струму в нитці накалювання лампи при її включенні, коли матеріал спирали має низьку температуру й електричний опір його мале.))

Проблема енергозбереження в освітлювальних установках набула особливого значення. Проблема пов’язана з безперервним зростанням масштабів використання електроенергії на освітлення. На освітлення витрачається до 20% всієї електроенергії, що використовується.

Нераціональне використання електроенергії пов’язане перш за все з тим, що значна група світильників для промислового освітлення має низький ККД і малоефективний розподіл сили світла. Для вирішення енергетичних і економічних проблем, пов’язаних з електричним освітленням необхідно значно підвищити ефективність використання електроенергії в освітлювальних установках.

Вирішення цих проблем зводиться до рішення чотирьох основних задач:

1) вдосконалення засобів освітлення за рахунок використання прогресивних джерел світла;

2) вдосконалення способів освітлення за рахунок впровадження нових принципів проектування та нормування освітлення;

3) поліпшення експлуатації освітлювальних установок;

4) стимулювання споживачів електроенергії за використання енергозберігаючих джерел світла.

Вдосконалення засобів освітлення проводять в два етапи.

Перший етап – заміна в освітлювальних установках світильників з лампами розжарювання на світильники з газорозрядними лампами (люмінесцентні ЛЛ, ДРЛ). Як бачимо, при використанні газорозрядних ламп економія електроенергії складає 45%-71%.

Другий етап – розробка, освоєння та застосування в освітлювальних установках (ОУ) нових джерел світла з високоінтенсивними енергоефективними лампами, ПРА зі зниженими втратами та з електронним ВЧ ПРА.

При використанні ефективних засобів освітлення, витрати електроенергії можна знизити майже вдвічі.