Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові 1- 48.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
8.27 Mб
Скачать

55. Ртутно-вольфрамові лампи. Будова, принцип дії, основні характеристики і умовні позначення.

40 Питання!!!

ДРВ – ртутно-вольфрамові лампи високого тиску. Ртутно-вольфрамові лампи відносяться до джерел світла змішаного типу. В лампах такого типу в загальній скляній колбі на загальній ніжці встановлені кварцовий ртутний пальник та вольфрамова спіраль, які послідовно з'єднані між собою. При цьому вольфрамова спіраль служить додатковим джерелом випромінювання в червоній області спектра та одночасно виконує функції баластного опору для ртутного пальника. Завдяки цьому покращується передача кольору лампою із ртутним пальником та відпадає необхідність у використанні додаткового дроселя. Такі лампи за допомогою звичайного різьбового цоколя вмикаються безпосередньо в мережу змінного струму, що дуже зручно та економічно. Крім того, вольфрамова спіраль в процесі розгорання лампи підігріває ртутний пальник, завдяки чому час її розгорання скорочується. Лампами такого типу вигідно замінювати лампи розжарювання в освітлювальних установках, для чого вони частіше всього і призначені. Світлорегулювання лампи неможливе.

Особливості ламп ДРВ:

• для заміни ламп розжарювання;

• більша світлова віддача й тривалий термін роботи;

• не потребує пускорегулювального апарата;

• приємне тепле біле світло;

• безвідмовна робота й висока стійкість до коливань напруги в мережі;

• форма зовнішньої колби – еліпсоїдна, покрита люмінофором;

• працюють без пускорегулювального апарата й запалювального пристрою;

• робоче положення: вертикальне ±45°.

Застосування ламп ДРВ:

• для заміни ламп розжарювання, що економомить електроенергію;

• освітлення міських кварталів, бульварів, пішохідних зон і тротуарів, парків і садів;

• освітлення домашніх підвалів і гаражів;

• в установках заливного світла.

Їх Колірна температура=4000К; Цоколь - E27; Потужність=100,160,250,500Вт.

Тау=5000год; Н=11-26лм/Вт; Ra=70-80. Ціна в 2-3 рази вища за ДРЛ.

56. Енергоекономічність однопівперіодних схем включення ламп розжарення. Рекомендації по застосуванню.

44 питання!!!

20. Енергоекономічні схеми включення включення ЛР.

, , ,

Ці схеми використовують для освітлення сходових кліток, складів.

= більше в 2 рази, світловий потік 0,125-1

57. Енергоефективне використання світлової віддачі ламп. Вибір світлового приладу.

3 питання!!!

Світлова віддача – це енергетична характеристика, яка показує чи ефективне джерело світла. Нлр=[Ф/Р]=6.8-18.7 лм/Вт. Світлова віддача — відношення світлового потоку, що випромінюється до спожитої потужності.

1)Використання ефективних джерел світла. Необхідно використовувати той тип лампи, який забезпечує максимальний світловий потік на один ватт встановленого електричного навантаження та має характеристики, узгоджені з іншими потребами освітлювальної установки. ЛР→КЛЛ

2)Ефективне викор. світлової віддачі. світловий прилад→ккд

Для використання світлової віддачі ламп необхідно враховувати: ефективність світильника (освітлювальної арматури); проект схеми освітлення – природне освітлення; правильне використання вимикання та регулювання. Основні функції світильників заключаються у тому, щоб підтримувати і захищати лампи, забезпечувати електричні підключення до джерела живлення, а також регулювання та направлення світла, що випускається лампою.

Високоефективні рефлектори. Забезпечують збільшення коефіцієнта використання освітлювальної установки, в результаті чого більша частина світлового потоку, досягає поверхні. Практично це дає змогу зменшити вдвоє кількість ламп.

 Вплив дизайну та облицювання. Збільшення коефіцієнтів відбиття поверхонь приміщень на 20% дозволяє економити 5-15% електроенергії, внаслідок збільшення рівня освітленості.

Регулятори освітлення. Мета подібних регуляторів забезпечити ефективне освітлення в потрібному місті і протягом необхідного часу.