Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gospodarske_pravo_Ukra_ni.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
388.41 Кб
Скачать

Процедура перевірки

На планові перевірки Держспоживстандарту не поширюється положення абзацу третього ст. 2 Указу № 817/98 про письмове повідомлення СПД за 10 днів до початку перевірки. Планові та позапланові перевірки з дотримання законодавства про захист прав споживачів проводяться без попередження.

Планові та позапланові перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів проводяться без попереднього повідомлення про них суб’єктів господарювання 

При проведенні перевірки службові особи Держспоживстандарту реалізують права, надані їм ст. 5 Закону про захист прав споживачів. Господарська діяльність суб’єктів, які перевіряються, різноманітна, тому «універсального» порядку проведення перевірки, прийнятного на всі випадки життя, не існує. Дії службових осіб органів Держспоживстандарту при проведенні перевірок регламентуються кількома нормативними актами. Розглянемо найважливіші з них.

Відбір та аналіз зразків

Із тих партій товарів, що викликають підозру, але досліджувати якість яких органолептичним методом неможливо, відбираються зразки. Розглянемо Порядок відбору у суб’єктів господарської діяльності сфери торгівлі, громадського харчування і послуг зразків товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів для перевірки їх якості, затверджений постановою КМ України від 02.04.94 р. № 215, із змінами і доповненнями (далі – Порядок відбору зразків № 215).

Згідно з п. 3 Порядку відбору зразків № 215 відбір провадиться службовою особою Держспоживстандарту, яка має відповідне посвідчення на перевірку, у присутності особи, котра здійснює продаж товарів (робіт, послуг). Присутність керівника або власника СПД при відборі зразків не обов’язкова. Зауважимо, що пунктом 12 Порядку відбору зразків № 215 заборонено використовувати як зразки ті товари, які було пред’явлено громадянами, котрі купили їх, при поданні скарги.

Відбір зразків фіксується окремим актом. Згідно з п. 4 Порядку відбору зразків № 215 в акті фіксуються:

– кількість відібраних зразків товарів (згідно з нормативними документами на аналогічні вітчизняні товари);

– для якого виду досліджень їх відібрано;

– за якими показниками провадиться їх дослідження.

В акті відбору зразків робиться запис про заборону реалізації партії товарів, з якої відібрано зразки. Звернемо увагу на декілька моментів:

– заборона на реалізацію поширюється не на всі товари цього ж найменування або сорту, а на конкретну партію товару, якщо її легко можна ідентифікувати, наприклад, за заводським номером партії або за датою її виготовлення на упаковці товару;

– заборона на реалізацію поширюється на всі товари «підозрілої» партії – і на ті, що знаходяться в торговельному залі, і на ті, що зберігаються в підсобних приміщеннях та на складі;

– відповідно до абзацу третього п. 5 Порядку відбору зразків № 215 при перевірці якості швидкопсувних товарів, або товарів, термін придатності яких наближається до кінця, відбір їх зразків може й не супроводжуватися забороною реалізації решти партії.

Відібрані зразки упаковуються та опломбовуються (опечатуються) службовою особою Держспоживстандарту. За збереження та своєчасне доставлення зразків на дослідження відповідальною є службова особа, яка здійснила їх відбір. Дослідження зразків здійснюється, як правило, в акредитованій Держспоживстандартом лабораторії. Результати досліджень повідомляються СПД тією службовою особою, яка відбирала зразки. Терміни досліджень залежать від термінів придатності товару, але в будь-якому випадку мають бути менше трьох тижнів. На практиці дослідження проводяться набагато швидше. Наприклад, найскладніший етап досліджень харчових продуктів – бактеріологічний аналіз – триває 7 днів.

Рішення про придатність до реалізації партії товару приймається за результатами лабораторних досліджень. Якщо результати позитивні, заборона на реалізацію партії товару скасовується. Якщо ж результати негативні, органом Держспоживстандарту приймається рішення про вилучення з обороту неякісної партії товару згідно з п. 4 Положення про порядок вилучення неякісних товарів, документів та інших предметів, що свідчать про порушення прав споживачів, затвердженого постановою ВР України від 25.01.95 р. № 26/95-ВР. Це Положення опубліковане на с. 42 цього номера. Зауважимо, що органи Держспоживстандарту не вилучають і не знищують неякісні товари. Вони видають обов’язковий до виконання припис про вилучення товарів з обороту. Товари або знищуються самим СПД, або відправляються ним на промислове перероблення.

Згідно з п. 10 Порядку відбору зразків № 215 оплата вартості відібраних зразків, їх упаковки, транспортування і проведеного дослідження здійснюється за рахунок суб’єкта господарювання, який перевіряється. Рахунок випробувальної лабораторії має бути оплачено у триденний термін. Відібрані зразки товарів, які після дослідження не втратили якості та придатні для подальшої реалізації, повертаються СПД за накладною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]