Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidr URID.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
412.67 Кб
Скачать

3.3. Механізми реалізації r-теорії мотивації

Більшість теорій мотивації не доведено до механізмів реалізації. В кожній із них розкритий лише ідеологічний бік мотивації. Тому ми поставили завдання розробити механізм застосування R-теорії мотивації.

Заробітна плата встановлюється виходячи із попиту та пропозиції на ринку праці. Однак, якщо підприємство має намір підвищувати ефективність, підсилювати гнучкість роботи власної системи менеджменту, забезпечити конкурентні переваги працівникам і широкий діапазон реалізації навиків працівників, стає очевидно недоліки традиційних структур виплат. Структура виплат повинна варіюватися в широкому діапазоні в залежності від вкладу працівника у ефективність діяльності підприємства. Величини премій та бонусів підприємству доцільно встановлювати самостійно при цьому можна скористатись запропонованою формулою, яка відображатиме функціональну залежність:

, (21)

де С – комісійна ставка за прийняття управлінських рішень із ступенем економічного ризику; Ai – кут між результативними показниками отриманими в результаті прийняття управлінського рішення та рівнем ризику; i – управлінське рішення; k – кількість управлінських рішень прийнятих за обраний період.

Для наочності слід показати кут Ai на рис. 3.6. Кут визначається між відрізком проведеним від початку відліку до точки яка відображає управлінське рішення з рівнем ризику та величиною результуючого показника. Слід зауважити що кут може набувати як від’ємного (II чверть), так і додатного значення (I чверть). Якщо кут має додатне значення значить прийняте управлінське рішення принесло позитивні результати (прибутки, дивіденди, додаткових покупців тощо). Якщо значення кута від’ємне значить рішення яке прийняте призвело до збитків на підприємстві. Далі слід просумувати усі значення кутів тобто результати прийнятих управлінських рішень протягом оціночного періоду. Якщо значення отримане буде позитивним то працівнику нараховується премія, якщо негативне до нього можна застосувати санкції (штрафи, стягнення, догани тощо), одначе зваживши на всі обставини прийнятих ним управлінських рішень.

R

Rс

Rн

Rнс

A2 A1 A3

0 Q

Рис. 3.6. Взаємозалежність між ризиком та результатами прийняття рішень на підприємствах

Тобто в нашому випадку кут буде відображати обсяг позитивних чи негативних результатів за певного рівня ризику при якому прийнято управлінське рішення.

Проблеми трудомісткості, які можуть виникнути при застосуванні такого методу нарахування заробітної плати, можна вирішити за допомогою застосування комп’ютерної техніки при розрахунках.

Для ефективної мотивації працівників за допомогою матеріального забезпечення працівникам доцільно доплачувати премії та бонуси відповідно до формули 1, а розмір премій можна визначити таким чином. Кожна доплата бути з певним ваговим коефіцієнтом. Тобто є рішення обов’язкові для прийняття однак рівень ризику є не високим. В сумі всі вагові коефіцієнти повинні бути рівні 1. Для знаходження розміру доплати за прийняття рішень із ступенем економічного ризику можна скористатись сформованими матрицями або логістичною кривою. Пропоную будувати дві матриці: перша для визначення коефіцієнтів, які використовуватимуться для доплати або стягнення в результаті прийняття ризикованих рішень, що призвели до збитків; друга для визначення коефіцієнтів, які використовуватимуться для доплати в результаті прийняття ризикованих рішень, що дозволило отримати позитивні результати (рис. 3.7).

Рівень ризику

Рівень ризику

Позитивні результати

Негативні результати

Рис. 3.7 Матриця коефіцієнтів доплати та матриця коефіцієнтів стягнення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]