Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВЛ_метод.практикум.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
303.62 Кб
Скачать

Ситуація в

Виробниче об'єднання “Комлекс” (далі ВО) має два підприємства по виробництву промислової та побутової електротехнічної продукції (електродвигуни, світильники, електротехнічна фурнітура тощо) (рис. 1.В).

ВП

РЦ

ВП

РЦ

РЦ

РЦ

РЦ

Рис. 1В. Схема розміщення підрозділів ВО

Одночасно з цим, ВО має шість власних розподільних центрів в містах України. Два з них розташовані поряд з підприємствами (виконують функції базових розподільних центрів). ВО отримує замовлення споживачів по електронній системі зв'язку та по телефону (телефаксу), або ж через торгівельних представників в місцях розташування розподільних центрів. Електронний зв'язок охоплює, в середньому, до 30% всіх замовлень.

Виробничі графіки і плани виробництва серійної продукції формуються на основі прогнозів продажу, які складаються відділом маркетингу за 1,5 – 2 місяця до початку складання продукції. Базові розподільні центри мають повний асортимент виробленої продукції, постійно підтримуючи мінімальний рівень запасів кожного виду продукції. У випадку скорочення запасів до мінімально допустимого, такі центри замовляють необхідну продукцію на підприємствах.

Інші розподільні центри мають, як правило, невелику кількість тільки найбільш ходової продукції. Тому замовлення у переважній кількості переадресуються базовим центрам. При наявності необхідних запасів продукції, замовлення виконується на протязі 3-6 днів. Якщо надходить велике комплексне замовлення, такі центри роблять відстрочку терміну його виконання на час, необхідний для отримання з базових центрів відсутніх виробів. Такий цикл виконання замовлення складає до 10 днів (3-5 днів доставка в центр відсутніх виробів). У окремих випадках допустима часткова відправка з подальшим виконанням замовлення у повному обсязі. Не один виріб не відправляється з підприємства безпосередньо замовнику; всі замовлення оформляються та реалізуються тільки через розподільні центри. Для доставки продукції розподільним центрам ВО використовує послуги власного транспортного підрозділу (до 70% всього обсягу замовлень), а також сторонніх вантажоперевізників, які мають значний досвід перевезення такої продукції.

В реальному часі на ВО діє логістика за схемою, наведеною на рис. 2.В.

Ринок споживання

“Витягування” замовлень

Активізація маркетингу:

- щотижневі дані з місць

продажу продукції;

- інформація про стимулювання попиту.

Роздрібна торгівля

Прогнозування попиту

Дистриб'юція

Контроль поточного стану запасів на розподільних центрах

Інформація про наявність запасів у дистрибуторів та роздрібній торгівлі

Визначення потреб у ресурсах

Опрацювання замовлень та доставка продукції

Попереднє увідомлення про відвантаження.

Рахунок-фактура.

Підтвердження факту доставки.

платежі

Аналіз замовлень

Виробництво

Рис. 2.В. Логістична система ВО “Комплекс” в реальному часі

Але в останній час керівництво ВО прийшло до висновку, що зміцнити своє положення на ринку побутової електротехніки можна за рахунок впровадження логістичних інновацій, спрямованих на удосконалення ділових зв'язків з посередниками та кінцевими споживачами. У якості основного аргумента на користь такого підходу було те, що у основних існуючих споживачів існують серйозні фінансові труднощі. Це призвело до того, що у ВО створилися недозавантажені виробничі потужності.

Керівництво ВО розуміло, що необхідно провести радикальні зміни у діяльності, орієнтуючи її на споживача. Але ніхто чітко не міг викласти основі підходи до зміни традиційних методів роботи ВО. Всім було тільки очевидно, що має бути створена унікальна система обслуговування споживачів, що у свою чергу потребує серйозної реорганізації та значних інвестицій. Викликає побоювання переключення на нових замовників – втрата контролю за ситуацією на споживчому ринку.

Завдання.

1. Які головні положення, що необхідно розглянути ВО при оцінці проекту по реорганізації існуючої логістичної системи? Чи є представлена логістика в реальному часі найбільш дієвою стратегією?

2. Які складнощі та вигоди можуть чекати ВО при реорганізації існуючої логістичної системи?

3. За умови, що ви належите до вищого керівництва ВО, визначте, які найбільш реальні заходи можуть внести позитивні зміни в існуючу діяльність ВО.

4. Будучи повноважним представником дистриб'ютора, до якого звернулось ВО з пропозицією формування та розвитку довгострокових ділових відносин, визначте свою позицію та обгрунтуйте можливий розвиток таких відносин.

Ситуація Г

Підприємство «Продмаш» має 50-річний досвід роботи на ринку продукції промислового призначення. В 1994 році в процесі приватизації воно було перетворено у акціонерне товариство відкритого типу.

Підприємство розташовано у великому обласному місті східної частини України. Відстань до товарної залізничної станції – 1,5 км. На території підприємства є під'їзні колії для прийняття вагонів. Центральний вузол залізничних шляхів розташований на відстані 40 км, аеропорт – 30 км, морський порт на відстані 120 км.

Підприємству належить 14,5 га території. З них 9,1 га займають виробничі споруди. 5,4 га – це вільні площі, підготовленні під розміщення нових виробничих потужностей.

Статутний фонд підприємства складає $ 758000. за останніми оцінками згідно з діючою на Україні методикою, вартість майна підприємства складає $ 4225000, що значно нижче ринкової вартості.

Виробничі потужності підприємства складають $ 3180000.

Підприємство на протязі тривалого часу посідало місце лідера у розробці та виготовленні виробничо-технічного устаткування для переробної промисловості та агрокомплексу. В тому числі.

1. Устаткування для сушки рідких харчових і продуктів (лимонної та яблучної кислоти, спиртових та пивних дріжджів, яєць, крові, біопрепаратів, фарбників).

2. Устаткування для комбікормової промисловості (матриці до пресів різних типорозмірів для грануляції кормів з зеленої маси, трав'яного борошна, відходів хлібопекарського виробництва).

3. Різноманітне устаткування для підприємств м”ясної та молочної промисловості по виготовленню твердих сирів, варених, копчених та напівкопчених ковбас.

Вся продукція підприємства сертифікована, захищена 10 свідоцтвами про винаходи, патенто чиста, має декілька міжнародних нагород.

Підприємство є засновником двох дочірніх підприємств. В тому числі.

1. Виробничо-торговий центр „Продсервіс”. Його діяльність спрямована на вирішення маркетингових та виробничо-комерційних завдань (реалізація всієї номенклатури виробів підприємства, матеріально-технічне забезпечення, інвестиційна діяльність, маркетингові дослідження, активізація продажу продукції тощо).

2. Акціонерне товариство закритого типу „Укрторгпром”. Його діяльність спрямована на промислову переробку вторинних ресурсів і відходів виробництва з подальшим випуском медичного устаткування, промислового профілю з кольорового металу, харчової фольги, побутових і промислових теплоелектронагрівачів для водяного і повітряного нагріву тощо.

Операційний план підприємства.

Для виробництва основної продукції підприємство достатньо надійно забезпечується необхідними трудовими і матеріальними ресурсами. Спеціалізоване та універсальне устаткування для всіх видів робіт і кваліфіковані кадри дозволяють досить швидко виконувати переналагодження виробничого процесу на випуск тієї продукції, яка має попит на ринку.

На даний час основними постачальниками металопрокату є товариства з обмеженою відповідальністю та малі підприємства, які мають можливість поставляти прокат невеликими партіями, оскільки заводи-виробники відвантажують в основному вагонними нормами, а кількість та частота надходжень замовлень підприємства не потребують такого обсягу поставок.

Забезпеченість в хімічних та гумово-технічних матеріалах покривається заводами-виробниками, що розташовані в Україні та Росії. Із всіма постачальниками сформовані тривалі і надійні виробничо-господарські відносини.

Забезпечення підприємства комплектацією та інструментом здійснюється в рівній мірі як конторами оптової торгівлі так і підприємствами-виробниками України, Росії, країн Прибалтики.

Склад і завдання Ради директорів, яка здійснює оперативне керівництво підприємством „Продмаш” представлені в таблиці.

Таблиця

Склад і завдання Ради директорів підприємства „Продмаш”

Підрозділ

Склад підрозділу

Основні завдання підрозділу

1

2

3

Дирекція по виробництву

- виробництво технологічного устаткування

- виробництво спеціального технологічного устаткування

- виробництво товарів народного споживання

енергомеханічна служба

- ремонтно-будівельна служба

Забезпечення випуску готової продукції.

Забезпечення безперебійного постачання підприємства всіма видами енергії.

Забезпечення збереження, належного технічного стану та раціональної експлуатації устаткування.

Виконання ремонтно-будівельних робіт.

Технічна дирекція

- дослідно-експериментальне виробництво

- відділ головного конструктора

- відділ головного технолога

- центральна заводська лабораторія

- бюро стандартизації та сертифікації

Розробка та підготовка до виробництва нових видів технологічного устаткування.

Виконання дослідницьких робіт по використанню нових технологій, сировини та матеріалів.

Забезпечення впровадження стандартів, технічних умов та інструкцій, сертифікація процесів та продукції.

Інформаційне забезпечення виробництва.

Продовження таблиці

1

2

3

Дирекція по економіці

- бухгалтерія

- відділ організації та автоматизації управління

- бюро управління цінними паперами

- інформаційний центр

Організація бухгалтерського обліку та контролю за раціональним, економічним використанням матеріальних і фінансових ресурсів.

Здійснення обліку всіх фінансових, кредитних та розрахункових операцій, правильне нарахування та перерахування державних податків.

Забезпечення виконання аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства.

розрахунок планових, договірних та облікових цін, калькуляцій для затвердження оптових цін.

Проведення цільових та комплексних аналізів по собівартості продукції і роботі підприємства і його структурних підрозділів.

Здійснення контролю за правильністю застосування затверджених норм і розцінок.

Вивчення ефективності застосування діючих систем оплати праці, розробка заходів по удосконаленню організації зарплати всіх категорій працівників підприємства.

здійснення контролю за правильністю застосування

Продовження таблиці

1

2

3

тарифних ставок, окладів, надбавок, доплат, коефіцієнтів зарплати, правильністю тарифікації робіт та встановлення розрядів робочим.

Визначення інформації, що підлягає опрацюванню у інформаційному центрі.

Розробка та впровадження нових програм роботи інформаційного центру.

Робота з цінними паперами.

Дирекція по комерції

- відділ матеріально-технічного забезпечення

- центральний склад

- склад литва

- транспортна дільниця

- бюро інструментального господарства

Організація і контроль ведення загальнозаводського господарства.

Організація безперебійного транспортного обслуговування підрозділів підприємства.

Комерційна діяльність.

Дирекція по маркетингу

- відділ маркетингу

- відділ збуту

- склад збуту готової продукції та завантажувально-розвантажувальна дільниця

- група митного оформлення вантажів

Вивчення попиту та пропозиції по збуту продукції, що виробляється основними структурними підрозділами підприємства (у тому числі і дочірніми підприємствами).

комплексне дослідження та аналіз ринку споживачів продукції, що виробляється підрозділами підприємства (у тому числі і дочірніми підприємствами).

Рекламна діяльність.

Зовнішньоекономічна діяльність.

Продовження таблиці

1

2

3

Оформлення митних декларацій та відвантаження готової продукції.

Служба помічника генерального директора

- служба технічного контролю

- контрольно-ревізійна група

- відділ кадрів

- канцелярія

- бюро перепусток

- медсанчастина

- відділ техніки безпеки та охорони праці

- юридична група

- господарська дільниця

- служба внутрішньої охорони

- житлово-комунальне господарство

Попередження випуску продукції, яка не відповідає вимогам стандартів та технічних умов.

Контроль за дотриманням всіма підрозділами підприємства правил внутрішнього розпорядку та правил техніки безпеки.

Здійснення обліку та контролю виконання прийнятих керівництвом підприємства рішень, розпоряджень та наказів.

Проведення документальних ревізій у виробництвах підприємства по питанням правильного використання матеріальних цінностей, виявлення недостач та крадіжок.

Забезпечення дотримання законності діяльності підприємства.

Здійснення правого захисту економічних інтересів підприємства.

Забезпечення підприємства кадрами робочих і службовців необхідних професій, спеціальностей і кваліфікації у відповідності з рівнем та профілем отриманої ними підготовки.

Закінчення таблиці

1

2

3

Забезпечення документообігу.

Забезпечення дотримання перепусткового режиму, охорони власності підприємства.

Надання необхідної першої медичної допомоги.

Додаткові дані.

По закінченню календарного року дирекція по маркетингу представила Раді директорів узагальнений маркетинговий аналіз споживчого ринку. Його виклад полягає у такому.

Внутрішній ринок підприємства – це підприємства агропромислового комплексу України: м'ясокомбінати, молочні заводи, птахофабрики, комбікормові заводи, маслосирзаводи, холодокомбінати, малів підприємства по переробці масло молочної продукції, рибопереробні комбінати.

Це відносно надійні споживачі, які тривалий час експлуатуючи устаткування, підтримують його функціонування запасними частинами, виробленими на підприємстві.

Закріплення відносин з традиційними споживачами та пошук нових здійснюється за рахунок існуючого досвіду виробництва устаткування, практичних напрацювань, високої якості виробленої продукції, а також ряду додаткових послуг та пільг при продажу. Підприємство укладає договори на дилерські послуги як з юридичними особами з наданням їм знижки до відпускної ціни від 2 до 10%. В ряді випадків поставка устаткування здійснюється в кредит терміном до 1 року в межах України. Приймаючи специфіку внутрішнього ринку, вся продукція запускається у виробництво тільки по окремим замовленням на умовах передоплати (50-70% від загальної вартості замовлення). Враховуючи зміни в економіці України, підприємство почало освоювати новий для себе сектор споживчого ринку, представлений невеликими споживачами: фермерами, підприємцями, окремими приватними виробництвами.

Зовнішній ринок – це, насамперед, традиційні споживачі продукції підприємства, які зараз розміщені в країнах СНД. На сьогодні продукція підприємства постачається практично у всі регіони ближчого зарубіжжя, включаючи райони Далекого Сходу і півночі Росії. Основними споживачами є підприємства по переробці м'ясомолочної продукції Росії та Білорусії. Певна частина готової продукції та запасних частин постачається в країни далекого зарубіжжя: Болгарію, Грецію, Аргентину і т. д.

Негативним явищем є значне зниження попиту на продукцію підприємства у традиційних споживачів, насамперед, за їх неплатоспроможності.

Конкурентне середовище в Україні склалося таким чином.

Харчова промисловість України підрозділяється на 28 галузей, кожна з яких потребує свого спеціального устаткування. У свій час була втілена в життя вузькоспеціалізованого виробництва технологічного устаткування ( на окремих машинобудівних підприємствах, що спеціалізуються на виробництві продовольчого устаткування, практично зосереджено не менш ніж 75% необхідного окремій галузі технологічного устаткування. Події початку 90-х років ХХ століття (жорстка економічна криза), відсутність централізованого надання ресурсів, призвели до того, що ці підприємства виробляють лише окремі одиниці устаткування під певні замовлення і суттєво не впливають на формування споживчого ринку.

Поряд з цим, в останні роки почала спостерігатися тенденція освоєння ринку продовольчого устаткування малими підприємствами, які випускають окремі агрегати, механізми, швидко зношувані деталі і вузли. В принципі такі підприємства на даний час можна вважати партнерами по кооперації, але, якщо ці фірми будуть фінансово зміцнюватися, то за рахунок своєї гнучкості можуть скласти досить серйозну конкуренцію великим виробникам.

Завдання до аналізу ситуації.

1. Скласти загальну логістично орієнтовану організаційно-управлінську схему підприємства „Продмаш”, яка б на вашу думку, краще відповідала його цілям. Вказати графічно найбільш важливі функціональні зв'язки, та операції, що забезпечили б таке удосконалення.

2. Підприємство обирає схему реорганізації, орієнтовану на ринок споживача. При цьому робиться наголос на формування найбільш ефективних відносин з дистриб'юторами та кінцевими споживачами. Яка може бути найбільш оптимальна організаційно-управлінську схема підприємства? Де необхідно удосконалити (чи створити вперше) функціональні зв'язки, визначити „зв'язуючі ланки” (канали розподілу) ?

3. Як необхідно реорганізувати підприємство, щоб найбільш повніше задіяти цю концепцію? Опишіть та поясніть.

4. Які заходи, на вашу думку, необхідно реалізувати для забезпечення ринкової стійкості підприємства, підвищення конкурентоспроможності?