Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ОТВГНГ Ч 1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.08 Mб
Скачать

3. Отримання виробів з металевих порошків

Основними способами отримання виробів з металевих порошків є формування заготівок та спікання і обробка порошкових виробів.

Формування – це процес отримання заготівки (виробу) заданої форми і розмірів в результаті ущільнення порошку.

Перед формуванням порошок піддають термообробці з метою підвищення пластичності та покращення здатності його до пре­сування або прокатування.

Заготовки формують із порошків методами пресування, прокату­вання і шлікерного лиття (лиття водною суспензією порошку).

Використовують такі види пресування порошків:

• в сталевій прес-формі (пуансон-поршень передає тиснення на по­рошок, що міститься в прес-формі і пресує його);

• мундштучне (отримання заготівок великої довжини і рівномірної щільності – прутків, стрічок, кутників, труб та ін. – з поганопресуємих порошків вольфраму, торія, берилія тощо методом видавлю­вання порошку через отвір мундштука, що знаходиться в порожнині контейнера;

• ізостатичне (порошок, що знаходиться в електричній оболонці камери високого тиску, зазнає всебічного стиснення рідиною або га­зом), яке застосовують для отримання заготівок великих розмірів і складних конфігурацій;

• гаряче (поєднує процеси пресування і спікання заготівок, що дозволяє поліпшувати пластичність частинок порошку, тому засто­совується при отриманні виробів з порошків, що погано деформу­ються);

• динамічне (з використанням імпульсних швидкіснодіючих на­вантажень, що утворюються в результаті застосування як джерела енергії вибуху стисненого газу, імпульсного магнітного поля. Це дозволяє отримувати дуже щільні заготівки з важкоформуємих металевих порошків і порошків з керамічних та композитних ма­теріалів.

Прокатування порошків – спосіб безперервного формоутворення стрічкових і штабових заготовок обтисканням та витягуванням порош­ку в прокатних обертових валках. Цей процес може бути поєднаний із спіканням та остаточною обробкою отримуваних виробів, що забезпе­чує його високу продуктивність і можливість автоматизації.

Шлікерне лиття – спосіб отримання виробів складної конфігурації з внутрішніми порожнинами, які одержують при застосуванні водної суспензії (шлікеру) крихких і твердих порошків карбідів, нітридів, силіцидів, залитих у пористу гіпсову або керамічну форму.