Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ОТВГНГ Ч 1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.08 Mб
Скачать
  1. Комплексна підготовка виробництва: види робіт, напрями удосконалення

Комплексна підготовка виробництва (КПВ) реалізується в технічному (науково-дослідна, конструкторська, технологічна), організаційному, матеріально-технічному, соціальному та економічному видах підготовчих робіт. Класифікація робіт по КПВ у загальному вигляді наведена на рис. 6.1.

При виконанні науково-дослідної, конструкторської і технологічної стадії закладаються практично усі техніко-економічні показники виробу: строк його використання, показники конкурентоздатності, надійності та довговічності; на стадіях організаційно-плановій і матеріально-технічній визначають заходи та засоби, які забезпечують мінімальну матеріалоємність, трудоємність виготовлення виробу.

Рисунок 6.1 – Класифікація робіт з комплексної підготовки виробництва

  1. Технічна підготовка виробництва

Технічне підготовлення виробництва включає науково-дослідні, конструкторські і технологічні роботи. Система постачання продукції на виробництво регламентує загальні правила розроблення та поставлення на виробництво продукції виробничо-технічного призначення відповідно до ГОСТ 15.001-88, який передбачає:

  • Розроблення технічного завдання (ТЗ);

  • Розроблення наукової, технічної і нормативно-технічної документації;

  • Виготовлення і випробування зразків продукції;

  • Приймання результатів розроблення;

  • Підготовлення і освоєння виробництва.

Науково-дослідні роботи (НДР) є складовою частиною єдиного інноваційного процесу «наука-техніка-виробництво» і його початковою стадією. До НДР належать фундаментальні, пошукові та прикладні дослідження.

Правила виконання НДР встановлює ДСТУ 3973-2000.

Фундаментальні наукові дослідження – наукова теоретична та (або) експериментальна діяльність, спрямована на одержання нових знань про закономірності розвитку природи, суспільства, людини, їх взаємозв’язку.

Пошукові наукові дослідження – теоретичні дослідження, пов’язані з поглибленням знань із визначеної наукової проблеми і (або) створенням підґрунтя для проведення прикладних досліджень.

Прикладні наукові дослідження – науково-технічна діяльність, спрямована на одержання і використання знань для практичних ідей.

НДР виконують відповідно ТЗ. ТЗ розробляють на основі результатів виконання попередніх досліджень і експериментальних робіт, аналізу патентної, науково-технічної документації інформаційних матеріалів, а також досвіду попереднього розроблення та експлуатації аналогічної продукції.

Дослідно-конструкторські і технологічні роботи (ДКР) – складова частина єдиного інноваційного процесу «наука-техніка-виробництво», під час виконання якої реалізують НДР або набуті знання і досвід у технічній документації для створення дослідних зразків продукції, що передують її серійному виробництву.

Правила виконання ДКР установлю\ ДСТУ 3974-2000.

Основним завдання ДКР є розроблення нової науково-технічної продукції і модернізації тієї, що вже існує, а також технології її виробництва.

До ДКР належать роботи з розроблення технічної документації і технології виготовлення дослідних зразків (дослідних партій).

Типова схема розроблення продукції на стадії ДКР передбачає:

  • Розроблення ТЗ на ДКР;

  • Розроблення конструкторської, технологічної та експлуатаційної документації;

  • Виготовлення дослідного зразка (дослідної партії) продукції і проведення попередніх випробувань;

  • користування КД за результатами приймальних випробувань та приймання результатів ДКР.

ДКР виконують відповідно до вимог ТЗ із урахуванням вимог стандартів і нормативних документів.

Типові стадії та етапи виконання ДКР наведено в таблиці 6.1.

Таблиця 6.1 – Стадії розроблення КД та етапи виконання робіт

Стадії розроблення

Етапи виконання робіт

Технічна пропозиція

Добір науково-технічних і патентних документів. Розроблення технічної пропозиції, маркетингових досліджень і ТЗ на ДКР. Розгляд та затвердження технічної пропозиції

Ескізний проект

Розроблення комплекту документів ескізного проекту. Виготовлення та випробування макетів або експериментальних зразків. Розгляд та затвердження ескізного проекту

Технічний проект

Розроблення комплекту документів технічного проекту. Розроблення конструкторських рішень вибору та його складових частин. Розгляд та затвердження технічного проекту

Робоча конструкторська документація дослідного зразка (дослідної партії) виробу, призначеного для серійного (масового) чи поодинокого виробництва

Розроблення робочої КД, призначеної для виготовлення і випробування дослідного зразка (дослідної партії). Виготовлення і попередні випробування дослідного зразка (дослідної партії). Приймальні випробування дослідного зразка (дослідної партії). Коригування КД за результатами приймальних випробувань дослідного зразка (дослідної партії).

Технічна пропозиція – сукупність конструкторських документів, які повинні містити технічні і техніко-економічні обґрунтування доцільності розробки документації виробу на основі аналізу ТЗ.

Ескізний проект – сукупність конструкторських документів, які повинні містити принципові конструктивні рішення, що дають загальне уявлення про устрій і принцип роботи виробу, а також дані, що визначають призначення, основні параметри і габаритні розміри виробу, що розробляється.

Ескізний проект після погодження і затвердження в установленому порядку є основою для розробки технічного проекту або робочої документації.

Технічний проект – сукупність конструкторських документів, які повинні містити остаточні технічні рішення, що дають повне уявлення про похідні дані для розробки робочої документації.

Технічний проект після погодження і затвердження в установленому порядку є основою для розробки робочої конструкторської документації.

Робоча документація – сукупність конструкторських документів, за якими виготовляють і випробують дослідні або серійні зразки промислових виробів.