Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетна система - звіт.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Тема 7. Видатки бюджету на державне управлыння

Видатки бюджету на державне управління за функціональною класифікацією включають видатки на :

  • функціонування законодавчої влади. Сюди відносять видатки на утримання апарату Верховної Ради України та Автономної Республіки Крим, видатки на забезпечення діяльності народних депутатів;

  • функціонування виконавчої влади. Це видатки на утримання апарату Кабінету міністрівУкраїни, апарату міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади;

  • утримання судової влади;

  • утримання президента та його апарату;

  • утримання фінансово-фіскальних органів (Державна податкова адміністрація України, Державне казначейство України, Державна контрольно-ревізійна служба України, Державна митна служба України тощо );

  • інші видатки на державне управління. Ця категорія включає видатки на виготовлення національної валюти, орденів, медалей, запровадження нового законодавства тощо.

Оплата праці державних службовців як й інших працівників бюджетних установ здійснюється із використанням посадових окладів та доплат, підвищень і надбавок. Але є відмінність. Всі посади в органах державного управління поділені на 7 категорій, які включають 15 рангів. Так на кожну категорію припадає по 3 ранги. Державні службовці можуть отримувати вищий ранг, але лише в межах однієї категорії. За ранг також передбачається надбавка до посадового окладу.

Планування видатків на утримання органів державного управління здійснюється за такими категоріями економічної класифікації:

1110 – оплата праці працівників бюджетних установ. Ці видатки плануються на підставі затверджених штатних розписів і визначаються як фонд оплати праці за місяць помножений на 12 місяців.

1120 – нарахування на заробітну плату проводиться в залежності від попередньої категорії;

1130 – планування проводиться в межах наявних котів у бюджеті;

1140 – витрати на відрядження. Ці витрати плануються виходячи із кількості, тривалості та віддаленості відряджень;

1160 – оплата комунальних послуг та енергоносіїв, плануються виходячи з попередніх років.

Придбання пердметів постачання та здійсення капітальних видатків здійснюється в межах наявних коштів відповідного бюджету. За умов економічної кризи видатки на утримання органів державного управліня здійснюються лише в розмірах, достатніх для покриття поточної діяльності.

Всі дані по фінансуванню органу державного управління Берегометської селищної ради на 2009 рік заносяться в кошторис (Додаток 54) та план асигнувань із загального фонду бюджету (Додаток 55). Кошторис складається на підставі розрахунків до кошторису (Додаток 56). Розмір фонду заробітної плати Берегометської селищної ради поданий у штатному розписі (Додаток 57).

Управління є однією з основних функцій держави. На державне управління спрямовуються кошти бюджетів усіх рівнів. У складі видатків на державне управління найбільшу частку становлять кошти на оплату праці (близько 75%).

ВИСНОВКИ

В результаті проходження практики у Вижницькому фінансовому управлінні РДА я ознайомилася з структурою фінансового управління, з організацією його роботи, підрозділами фінансового управління, функціональними правами та обов’язками окремих працівників управління. Дізналася, що фінансове управління у м. Вижниця складається з 3-ох підрозділів: бюджетного відділу, відділу бухгалтерського обліку та звітності та відділу економічного аналізу та соціального захисту.

При аналізі виконання Вижницького районного бюджету за 2009 рік було встановлено, що бюджет Вижницького району за 2009 рік перевиконано і становить 150672404 грн., при плані 148197782 грн., або виконано на 101,7%. По загальному фонді план було недовиконано і становить 98,6% від плану. Але це недовиконання компенсувалося перевиконанням бюджету по спеціальному фонді, що становить 152,7%.

Досліджуючи міжбюджетні трансферти, стало відомо, що у 2009 році з Державного бюджету до бюджету Вижницького району було передано дотацію вирівнювання у сумі 69406900 грн. (84032,8 тис. грн. – 14625,9 тис. грн. = 69406,9 тис. грн.). Міжбюджетні трансферти відіграють важливу роль в надходженнях до місцевих бюджетів, оскільки вони покривають ту частину бюджету, в якій існує недонадходження. Так, бюджет Вижницького району у 2009 році потребував додаткову суму коштів, яку не покривали доходи бюджету, тому дотація вирівнювання у сумі 69406,9 тис. грн. покрила цю недостачу.

Житлово-комунальне господарство є складовою часткою народногосподарського комплексу регіону, діяльність якого спрямована на задоволення першочергових потреб населення, тому його вчасне і достатнє фінансування сприятиме подальшому економічному та соціальному розвитку регіону.

Для фінансування житлово-комунального господарства Берегометською селищною радою у 2009 році затверджено кошторис у сумі 462100 тис. грн. Фінансування проводиться із загального фонду бюджету. Кошторисом передбачені тільки поточні видатки, капітальні видатки відсутні. Найбільшу частку видатків займають витрати по категорії 1130 «Придбання товарів і послуг».

Соціальні гарантії громадян – це об’єктивна необхідність для будь-якої правової держави, зміст і доцільність її існування. Головною метою соціальної політики в Україні та регіонах є призупинення спаду життєвого рівня населення та зменшення тягаря кризи для найменш захищених верств. Тому, планування видатків бюджету на соціальну сферу є невід’ємною частиною економічного і соціального захисту населення регіону.

Основною причиною планування та здійснення видатків на освіту, охорону здоров’я та культуру є те, що громадяни можуть використовувати їх для підвищення свого життєвого рівня, покращення стану здоров’я, фізичного та духовного розвитку. Гарантований рівень чи, у крайньому разі, мінімальний доступ до них слугує цілям забезпечення рівних прав та соціальних свобод населенню в країні та її регіонах.

Управління є однією з основних функцій держави. На державне управління спрямовуються кошти бюджетів усіх рівнів. У складі видатків на державне управління найбільшу частку становлять кошти на оплату праці (близько 75%). Видатки на управління Берегометської селищної ради затверджені кошторисом у сумі 773000 грн.

Таким чином, поставлені завдання виконано.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.Бюджетний кодекс України: чинне законодавство зі змінами та доповненнями станом на 15 лют. 2009 р.: - К.: Вид. ПАЛИВОДА А. В., 2009. – 84 с. – (Кодекси України).

2. Про порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги щодо виконання кошторисів доходів і видатків бюджетних установ та організацій: від 9 січня 2000 р. № 17 / Кабінет міністрів України, Постанова.

3. Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери: від 30.08.2009 р. № 1298. / Кабінет міністрів України, Постанова.

4. Василик О.Д. Державні фінанси України. / О.Д. Василик – К.: Вища школа, 2002.

5. Карлін М.І. Бюджетна система України: Навч. посіб. / М.І. Карлін – К.: Знання, 2008. – 428 с. – (Вища освіта ХХІ століття).

6. Пасічник Ю.В. Бюджетна система України: Навч. посіб. / Ю.В. Пасічник – К.: Знання – Прес, 2006. – 607 с. – (Вища освіта ХХІ століття).

7. Чугунов І.Я. Бюджетний механізм регулювання економічного розвитку. / І.Я. Чугунов. – К.: НІОС, 2003. – 460 с.

8. Василик О.Д. Бюджетна система України. /О.Д. Василик., Павлюк К.В. – К.: КНЕУ, 2002.

9. Юрій С.І. Бюджетна система України. / С.І. Юрій., Й.М. Бескид – Київ: НІОС, 2000.

10. Опарін В.М. Бюджетна система / В.М. Опарін., В.І. Малько., С.Я. Кондратюк., Г.Б. Коломієць. – К.: КНЕУ, 2002.

11. Офіційний сайт Міністерства фінансів України (сайт http://www/minfin.gov.ua).

12. Офіційний сайт Кабінету міністрів України (сайт http://www/kmu.gov.ua).